家庭理財

跳至

首頁
34567...28

尾頁

侯爵府

睛靈勳章

引用:幾多無標準,但一定要有準備.間中見d post話

原帖由 CALVEN 於 16-04-22 發表
幾多無標準,但一定要有準備.

間中見d post話老公要離婚,或者有第三者,
大把呢D case, 去夫婦版睇吓

只怪佢地太天真無知

大宅

認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 我的育兒心得勳章

回覆:女人仔35-40歲,應有多少私房錢?

身邊有唔少分手離婚,反轉豬肚就唔識人的case

無左個伴都仲有錢旁身
免得人老豬黃,人財倆空

pi0219    發表於 16-4-22 17:20

伯爵府

好媽媽勳章

ac321 發表於 16-4-22 15:50
你地果D 叫做各自有自己既儲蓄(我同老公都各自有自己既a/ c,自己隨便用自己既储蓄,但我地都知對方有呢個a/ ...
哈哈..只係名字上既唔同JET,我戶口有幾多錢其實都唔一定要話晒俾老公知架...無所謂啦,我都係覺得有自己既"私己錢"係安全感強好多架....

公爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 瞓得好勳章 開心吸收勳章 畀面勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 最關心BB問題熱投勳章

本來諗住工作到45歲就退休, 收息維生, 但而家決定自己要供層細樓, 第日供滿再加3M cash 先計劃唔撈

層樓將會係我既安全網,如果老公唔生性我亦都不致於流落街頭, 又萬一屋企人重病要錢(如貴價標把藥) 亦可以賣樓套現.

繼續捱下先, 為五斗米折腰.

大宅

真的,朋友老公有小三,恩愛時沒計較,到後來一点錢也沒有,還憂慮小孩的住屋和生活,很痛苦

全職媽媽技超流(水皮)家務一般(ok)為了亞仔頂硬上!

子爵府

回覆:Wishsss 的帖子

佢一筆過比晒,不用做按揭

男爵府

結左婚,買左樓又賣樓再拎番啲錢投資,,依家已經計唔到幾多係佢幾多係我既,,不過好在99%既現金都係我手揸住

水晶宮

好媽媽勳章 畀面勳章

引用:真的,朋友老公有小三,恩愛時沒計較,到後

原帖由 hee20060114 於 16-04-22 發表
真的,朋友老公有小三,恩愛時沒計較,到後來一点錢也沒有,還憂慮小孩的住屋和生活,很痛苦

...
這些故事日日發生緊,

只係D女人天真地以為一世都唔會發生喺自己身上。

大宅

減齡達人勳章

引用:Quote:原帖由 大力大力 於 16-04-21 發表私

原帖由 ac321 於 16-04-21 發表
我反而覺得,女人對私房錢既態度,多少反映了對丈夫、家庭、婚姻、與及自己的信心。

...
我反而係儲定d私己,想買就買,唔駛下下用老公錢,必要時拎黎應急,照顧娘家嗰邊都係必需,並唔係對婚姻無信心

侯爵府

好媽媽勳章

引用:Quote:原帖由 ac321 於 16-04-21 發表我反

原帖由 cherchermsc 於 16-04-22 發表
我反而係儲定d私己,想買就買,唔駛下下用老公錢,必要時拎黎應急,照顧娘家嗰邊都係必需,並唔係對婚姻無 ...
我同你一樣,想買就買,唔駛下下用老公錢(我用自己既儲蓄), 我一様是一個經濟獨立既 ftm,但我没有私房錢。我連我户口 密碼都講埋比老公知,因我怕如 果我有事,老公都可攞到我 D 錢出黎!

大宅

引用:Quote:原帖由 cherchermsc 於 16-04-22 發

原帖由 ac321 於 16-04-22 發表
我同你一樣,想買就買,唔駛下下用老公錢(我用自己既儲蓄), 我一様是一個經濟獨立既 ftm,但我没有私房錢 ...
Same,我和老公的密碼大家都知

複式洋房

回覆:hee20060114 的帖子

結婚後生bb,自己照顧孩子沒工作零收入,家用剛好夠用存不了多少錢。孩子越大要學野,更加零私房錢。

侯爵府

好媽媽勳章

引用:Quote:原帖由 ac321 於 16-04-22 發表我同

原帖由 good_yuyu 於 16-04-22 發表
Same,我和老公的密碼大家都知
give me five
我地係無'私房錢'一族!

大宅

引用:老父從小就教 :1. 有錢唔好比晒老婆,比左

原帖由 大力大力 於 16-04-21 發表
老父從小就教 :

1. 有錢唔好比晒老婆,比左就變左係佢,到你急用(如借錢比兄弟/做生意),就好難拿返~ (哈! ...

珍珠宮

引用:Quote:原帖由 ac321 於 16-04-21 發表有個

原帖由 大力大力 於 16-04-21 發表
我係女人,就算老公超級好,也要有自已的儲傋~

例如老公,失業,生意失敗,欠債,大病,出軌.....有畢錢在 ...

珍珠宮

引用:Quote:原帖由 大力大力 於 16-04-21 發表我

原帖由 我愛Corina 於 16-04-22 發表
Calling 大力嫂大力兄有好多私己呀

男爵府

兩夫婦各自有收入,但佢知我有幾多個銀行戶口、投資等資產總值,咁算唔算“私房錢”?

子爵府

引用:兩夫婦各自有收入,但佢知我有幾多個銀行戶

原帖由 oliloo 於 16-04-23 發表
兩夫婦各自有收入,但佢知我有幾多個銀行戶口、投資等資產總值,咁算唔算“私房錢”?

...
算呀,啲錢係自己戶口,由得自己運用,可以隨便駛

男爵府

回覆:bulubulu 的帖子

男爵府

2024年龍年勳章 醒目開學勳章

普通家庭,呢個年紀,我覺得FTM要有20萬。

首頁
34567...28

尾頁

跳至