懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

別墅

近排屋企愈來愈潮濕,次次拖親地就會有蜈蚣,蚯蚓係牀邊地板出現。
牆面,廁所,厨房周圍都係蟻同大量虱,連d碗碟都發毛。
咁嘅環境我唔敢再煮飯,連屋企嘅水都唔敢飲,因為水喉果度都有虱。

想搬,但係阿媽極力反對,好似我搬就同我斷絕關係咁滯(之前陀過bb同老公搬出去而家呢度,點知24w就冇咗心跳),而家又24w啦,實在頂唔順,成日都驚會唔會飲水飲到d虱,d蟲又爬上牀度。
我知係迷信,但身邊嘅人都反對,連老公都一半一半…各位sis點睇?

大宅

引用:近排屋企愈來愈潮濕,次次拖親地就會有蜈蚣

原帖由 WASABILI 於 16-04-25 發表
近排屋企愈來愈潮濕,次次拖親地就會有蜈蚣,蚯蚓係牀邊地板出現。
牆面,廁所,厨房周圍都係蟻同大量虱, ...
我就喺10幾w時搬,又係因為屋企嘅環境
我覺得搬無問題,不過你唔好喺現場,唔係因為迷住,係因為怕碰撞倒你

複式洋房

你老公講返係衛生環境惡劣&有毒蟲嘅地方住先係對bb有害,萬
一俾蜈蚣咬到咁點呢

以前啲人話懷孕期間唔搬屋主要係大肚婆操勞過度,只要唔拎重野就ok

另想你住緊嘅係老公果祖屋?想要bb都住咁惡劣環境,

但我而家租緊呢度都唔好得你幾多,超多蚊螆,啱啱搬尼住果時仲試過有蜈蚣一條我覺得幾大嘅入屋

水晶宮

WASABILI 發表於 16-4-25 01:14
信迷信嘢嘅人都係為求身心安寧舒服。如果實際情況都已經足夠令你唔週身舒服,咁仲勉強因為所謂迷信而唔搬屋,請問道理何在?你話其他原因搬唔到(例如錢問題,租約問題等)咁就冇計要諗其他辦法,例如除蟲。不過有大肚婆用藥除蟲又係要好小心。

複式洋房

回覆:懷孕搬屋問題

我有左既時候都試過搬屋,亦識好多人有左既時候搬屋。小心d,孕婦盡量迴避下應該就ok。
同埋衞生問題都好緊要,而家好多病毒同菌都對bb有好大影響。

大宅

我上胎大肚時搬左2次屋。大女好健康冇問題。
如果環境差真係搬會好啲。唯一係搬個陣自小心。唔好過份操勞同拎咁多重野

男爵府

我有左bb後都有搬屋,迷信野睇你信唔信
不過如果好似你屋企咁恐怖,無論咩人反對我都會搬,住都住得唔安落啦

大宅

潮濕發霉已經唔好
呼吸空氣都會有陣霉味啦
仲要有蜈蚣呢啲實在太恐怖
有毒架俾佢咬到點算
居住環境咁惡劣點養bb
快啲搬啦
你迷信既搬屋時唔好係現場就得

公爵府

2024勳章 2021可愛聖誕B勳章 好媽媽勳章 畀面勳章

間屋不嬲都係咁濕,定係點

洋房

可以由根源著手,間屋點都會住人

水晶宮

間屋甘恐怖 (連蚯蚓都有 ?!), 係咪影響大過毫無科學根據既迷信呢 ?! 就算生完,bb 既衛生環境都成問題喎。

翡翠宮

係D咁嘅環境度都冇辦法安胎喇,要搬你唔好出現就ok

大宅

我係一個比較迷信的人, 搬親屋都搵師父睇風水的, 但我都無奈要在大緊肚搬屋.

我租左新屋先搵相熟的師父睇風水, 都比師父話左我好耐.

不過有辦法解決的.

其實叫你唔好搬屋係有兩方面:

1. 如舊屋開始拆野, 你就要搬走...同埋唔可以再返去舊屋, 望下/執野都唔得
2. 新屋風水唔可以有問題, 同埋要擇日子入伙.

但如果你係因為環境差, 想搬走, 其實你搬翻你媽到住米得LOR..坐完月先返自己屋企住...

舊屋又唔洗拆野(唔洗拆床), 又唔洗搬去新屋...
你搬翻你媽到, 又唔洗計入伙日子....

大宅

回覆 PearPearzheng@ 的帖子

仲有, 如你決定搬屋或搬翻你媽到, 睇下你張床的方位, 係米東北面, 或西南面(由屋中心計)

師父話東北面係五黃, 西南係三殺, 都係今年唔係咁好的位置..如果係, 就真係唔好搞咁多野...

不過都係有好多人乜都唔搞, 照搬都冇事. 睇你信唔信啦..

只係比你參考下, 如果信, 又想搬, 可以點做O者~~~

男爵府

咁既環境點住呀,可以搬但係全場你老公搞掂,由開始搬果一刻就要迴避直至搬好直接翻去住,咪搞其他野

大宅

如果講到超迷信
外嫁女是不可以回娘家坐月
會影響娘家家宅運的

水晶宮

有D人都有佐先搬屋,你老公搞掂曬,你到時再出現

複式洋房

我都係拕緊隻B時搬屋架, 幸運無事無幹, 我6月生得囉 搬屋我大住個肚都幫唔到咩手架喇, 睇頭睇尾咁囉

複式洋房

引用:近排屋企愈來愈潮濕,次次拖親地就會有蜈蚣

原帖由 WASABILI 於 16-04-25 發表
我都諗住搬,好多人話唔好但反而我媽話唔怕,所以我信我媽😁

大宅

回覆樓主:

尼啲好睇你個人 我本身無咩點聽尼啲 又無咩留意 所以我唔識咩禁忌 我大肚4 5個月個陣搬 好多野都親力親為添 而家就黎30wks

DreamCatcher

首頁

尾頁

跳至