自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

春季勳章 畀面勳章

近呢兩個月,屋企日日都有好多呢種識飛既野,請問有無人知係咩昆蟲?佢飛得好快,但又唔咬人,消滅完幾隻,好快又有幾隻出現!!!T^T 屋企已經無植物或積水。好困擾!

伯爵府

你屋企可能有乾貨有蟲。

別墅

回覆:屋企有好多呢種識飛既野

我屋企呢幾日都突然出現左呢款野

水晶宮

醒目開學勳章 畀面勳章

幾大仔架?

孩子之心有如泥膠,當它還是柔軟可塑時,請好好把握時間,塑造你心中所愛。「忙碌」、「疲倦」永遠不是好借口,孩子大得很快,今日拿不出時間會變成明日的遺憾!

水晶宮

醒目開學勳章 畀面勳章

打錯,係問有幾大隻先啱

wcpcelia    發表於 16-4-26 09:00
孩子之心有如泥膠,當它還是柔軟可塑時,請好好把握時間,塑造你心中所愛。「忙碌」、「疲倦」永遠不是好借口,孩子大得很快,今日拿不出時間會變成明日的遺憾!

男爵府

回覆樓主:

衣蛾

大宅

回覆:kwanyiii 的帖子

似係衣蛾,係咪係牆身發現?試下找下有冇干貨之類有幼蟲或蟲蛹,要快d消滅,用漂白水清潔。佢地繁殖好快的。可以用電蚊拍幫手打佢地。

雲母殿

虎到金來勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 想生BB熱投 DHA勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 貢獻勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

C6 會見一隻拍一隻

大宅

春季勳章 畀面勳章

引用:打錯,係問有幾大隻先啱

原帖由 Giant 於 16-04-26 發表
打錯,係問有幾大隻先啱
好細隻,芝麻咁上下

大宅

春季勳章 畀面勳章

引用:似係衣蛾,係咪係牆身發現?試下找下有冇干

原帖由 GMonster 於 16-04-26 發表
似係衣蛾,係咪係牆身發現?試下找下有冇干貨之類有幼蟲或蟲蛹,要快d消滅,用漂白水清潔。佢地繁殖好快的。 ...
又無痴牆,多數係飛嚟飛去,唔會停。但我屋企係無乾貨無零食茶葉果d,我自己住勁少煮食 所以都唔知邊個位置引到佢地嚟

伯爵府

我屋企上月尾見好多飛來飛去,我打死十隻八隻。我找源頭見係花糟最多。我用清潔劑係花糟噴幾下。结果少左好多,而家無哂。

珍珠宮

好媽媽勳章

唔關植物/積水事,我屋企都有呢隻野,叫衣蛾,會係陰暗地方結繭,d繭入面會有條蟲,爬下爬下咁去食d衫呀、塵呀、毛髮類,好難搞嫁,我試過用滅「失」煙霧彈炸佢都唔死⋯

珍珠宮

育兒性格勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

引用:你屋企可能有乾貨有蟲。

原帖由 SullytheMonster 於 16-04-26 發表
你屋企可能有乾貨有蟲。
我都係咁諗, 我試過
有期日日屋企都有覺得唔對路
揾下原來有包薏米跌左落櫃底
成包都係呢隻嘢, 起碼過百隻!!!
佢地咬穿個袋走出來....
嘩個嘢真係起哂雞皮
立即用幾十層膠袋包實佢掉左

toffeechoco    發表於 16-4-27 09:33

男爵府

kwanyiii 發表於 16-4-26 04:24
近呢兩個月,屋企日日都有好多呢種識飛既野,請問有無人知係咩昆蟲?佢飛得好快,但又唔咬人,消滅完幾隻, ...
有冇Check過D藥材? 我都試過有, 係我99寄黎D藥材度走出黎
開頭係蟲黎, 之後會結繭, 通常會係D膠袋/紙巾/尿片度見到!!

上次攪左我成日CHECK晒成個儲物櫃D野, 掉左好多紙巾/尿片, 再炸過都仲有, 不過少左好多, 之後再見一隻殺一隻, 終於好似冇晒!

首頁

尾頁

跳至