家庭理財

跳至

首頁

尾頁

別墅

Kikiiz 發表於 16-4-30 14:48
就算佢搵夠2-3萬都無事
因為一家四口洗費

明白,thx

別墅

ntefamily 發表於 16-4-30 14:52
仲要阿媽養埋你地?

佢話出唔到力咪請佢個朋友幫我煮飯咋,唔係陪月,唔係養埋我地

別墅

Kikiiz 發表於 16-4-30 14:53
叫佢唔好藉口啦
唔想做野養細路又唔避孕
樓主你好陰公

好在同佢出糧講唔會點影響,已經應承我搵工啦~

禁止訪問

大宅

減齡達人勳章

回覆:WASABILI 的帖子

我無意思叫你落左佢,我指你仲生係未有b時候都應該自知唔應該懷孕,你老公廢但你都有好大責任,真係好自私唔考慮根本未適合生,仲要呀媽比錢請陪月,小朋友係幾無辜,一個人有手有腳工又唔返,仲要搞野唔帶套制造多個問題...所有問題加埋一齊真係鄧你可憐

別墅

Ting0731 發表於 16-5-1 00:26
我無意思叫你落左佢,我指你仲生係未有b時候都應該自知唔應該懷孕,你老公廢但你都有好大責任,真係好自私 ...

詳細我冇講清楚啦:
我同C6同爸媽夾份做生意,要翻16個鐘,但係蝕緊錢,所以叫C6唔做鋪,打份工算數。
但C6一直以為因為驚破產份糧只有幾千蚊俾番自己會唔夠洗,到頭來同做自己生意冇分別,所以唔肯執鋪搵嘢做。
至於BB係有咗後舖頭先開始運行,估唔到結果蝕錢,爸媽就唔肯俾錢出黎,要我同C6揹每個月蝕緊嘅錢,我地原本都有各自翻工,因為突然間父母反口先搞到而家咁樣~

大宅

減齡達人勳章

引用:Quote:Ting0731+發表於+16-5-1+00:26+我無

原帖由 WASABILI 於 16-05-01 發表
詳細我冇講清楚啦:
我同C6同爸媽夾份做生意,要翻16個鐘,但係蝕緊錢,所以叫C6唔做鋪,打份工算數。
但C6 ...
明解,如果生意係一直蝕快d摺左佢止蝕啦,出去搵野做頂住先,大唔食細都要食,仲要比租

大宅

引用:Quote:原帖由 WASABILI 於 16-05-01 發表詳

原帖由 Ting0731 於 16-05-01 發表
明解,如果生意係一直蝕快d摺左佢止蝕啦,出去搵野做頂住先,大唔食細都要食,仲要比租

...

大宅

回覆:破產就唔可以搵工?

你個case咁似我朋友?佢又係幫自己爸媽做生意,結果洩晒仲爭銀行錢,全家破產,老婆有份工,但身體唔好成日病唔返工,佢又係話搵工冇用,會扣起嚟還錢寧願唔做野,做埋d偏門野搵得好少錢,個個fd都借咗錢唔還,玩失蹤,一個人失敗咗都唔積極做人,繼續墮落,我好失望!

別墅

joycheung801 發表於 16-5-2 01:17
你個case咁似我朋友?佢又係幫自己爸媽做生意,結果洩晒仲爭銀行錢,全家破產,老婆有份工,但身體唔好成日 ...

佢唔知除哂生活開支後剩嘅錢先會扣咩?
我都明白破咗產個人會好頹,可能佢除咗爭銀行仲有爭其他人錢,所以唔搵銀行過數嘅工。
不過我寧願搵份工好過再咁頹落去

大宅

WASABILI 發表於 16-5-2 02:17
佢唔知除哂生活開支後剩嘅錢先會扣咩?
我都明白破咗產個人會好頹,可能佢除咗爭銀行仲有爭其他人錢,所以 ...

就算扣除收入得返幾千蚊,都好過1豪子都冇,唉,老婆養埋

男爵府

2023年兔年勳章

即係咁, 我有朋友上年先破產, 佢搵律師處理, 幫佢計一個月必需生活費都有萬1蚊多D. 你問返你老公當時個官比左幾多錢生活費, 你結婚後一頭家開支多左, 問下可唔可以review.

我公司有個同事3年前破產左都冇通知公司, 除非係特別職業, 一般唔會需要申報. 分別只係破產後, 需要用1個受監察既銀行戶口. 一般人都會去開HSBC/恒生/中銀那些大銀行, 因為大部份公司出糧會用.

破產人士去做散工, 好多時搵出現金係因為唔想還錢. 但如果你份糧本來就唔過批左個額, 佢仲點會扣你?

恕我直言, 你老公唔係好可靠. 如果係有責任感既, 去搵份兼職都得掛.
破產係為左俾欠債人有重頭開始的機會, 但你老公係一毫子都唔想還.
但調返轉頭, 日後破產期過左之後搵工, 人地問你做乜幾年唔搵正職咁點可以說報人地請你? 如果唔考慮呢個問題, 咁你老公似係冇打算再出去打工喎.

我覺得你要認真同老公傾下呢個問題, 否則你要有心理準備做最壞打算.

大宅

什麼男人呀。。。
破產唔緊要,欠人的錢,工作賺到當然要還啦
其實破產官會幫佢計好數,基本生活費一定會留番俾佢
其餘才還給債主
如佢唔想還,咁咪搵d出現金嘅工作囉!

你要加油呀!他不可靠,就靠你自己了

首頁

尾頁

跳至