懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

別墅

雖然話個B係兩公婆嘅,但係d長輩未有B嘅時候係咁催我地生,又話生咗幫我湊幫我養.
而家Bb就出世啦,好似冇咗件事咁,都算,原本就係諗住做ftm.我話如果我有咩事要處理幫手睇幾個鐘,竟然話唔會抱個b
好啦,咁坐月幫我煮飯都得啩,阿媽話要打麻雀唔幫,奶奶吞吞吐吐話幾日都得嘅~咁啫係點?講就天下無敵,真係要做果陣就反口,吹水唔抹嘴.類似嘅事多到可以出書。
兩邊我都唔會求幫我坐月,只要唔好到時冇出過力,又想阿b出世同b玩,帶阿b出街炫耀個孫,賴屎賴尿又俾翻我就得~一係就全程都唔好掂我個b~
呻完~

男爵府

引用:+本帖最後由+WASABILI+於+16-4-27+22:48+編

原帖由 WASABILI 於 16-04-27 發表

雖然話個B係兩公婆嘅,但係d長輩未有B嘅時候係咁催我地生, ...
其實,如果佢地真係唔理,某情度上係你嘅幸福,何況你決定做full time,根本唔需要靠人,BB幾時都係由自己陪養先會心服口服打死無怨

唔好介意講嘢唔arm聽,相信佢地講嘅時候係真心的,我估佢地應該知情識趣,有邊個老人家唔想重溫自己子女兒時樂趣,相信佢地feel倒你喺舵BB時有D嚇怕佢地,或者情緒、說話、、、而你仲話full time,佢地可能想避開日後意見分歧,而且。。兩代照顧BB方法,本來就唔同

其實未由佢地同BB玩,多D人寵BB唔好嗎?而且你唔放心可以在旁睇住嘛

坐月,full time並唔困難,只要舵BB時安排好,就易好多,大把唔同補身方法

生BB本來就係兩公婆嘅事,根本冇理由寄望其他人出$出力,these are bonus only

有時間睇下在職媽媽果邊,就會感受到full time冇人打擾自己照顧BB嘅幸福

翡翠宮

2024年龍年勳章 減齡達人勳章 開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第一回 陪月勳章

唉!已經好過淨係得自己緊張…
都係純呻…

男爵府

引用:唉!已經好過淨係得自己緊張…都係純呻…

原帖由 poonsun 於 16-04-27 發表
唉!已經好過淨係得自己緊張…
都係純呻…
加油

大宅

回覆:有咗以黎好似得自己同C6緊張個B,純呻

我有時也有同感,希望搞得惦照顧BB

大宅

想生BB熱投

回覆:WASABILI 的帖子

我個陣都係咁,一樣自己坐月,自己湊,坐完月照常上班,我只係諗冇野搞唔掂,個BB以後由我地兩公婆話事,外人講聽完就算,因為當初我都冇求過你地,完。
你都加油JM

子爵府

WASABILI 發表於 16-4-27 22:45
雖然話個B係兩公婆嘅,但係d長輩未有B嘅時候係咁催我地生,又話生咗幫我湊幫我養.
而家Bb就出世啦,好似冇 ...

會唔會係錢作怪呀
我見你另一個post話生活洗費都有少少問題
雖然話一家人但係有啲睇錢好重

別墅

日日媽媽 發表於 16-4-28 00:47
會唔會係錢作怪呀
我見你另一個post話生活洗費都有少少問題
雖然話一家人但係有啲睇 ...

咁又冇,不嬲同兩邊父母冇乜來往,只係過時過節食餐飯,佢地唔知我地而家嘅經濟狀況,我同C6都話唔會同佢地有咩錢銀瓜葛。(因我地早前同父母夾份做生意,點知蝕錢就話佢地冇份㗎,就全身而退,而我地就成身債,自己個女都跣,所以C6話以後唔同我爸媽有錢銀瓜葛,死都唔靠佢地)

別墅

tammychk 發表於 16-4-28 00:23
我個陣都係咁,一樣自己坐月,自己湊,坐完月照常上班,我只係諗冇野搞唔掂,個BB以後由我地兩公婆話事,外 ...

good!我都準備好似你咁

別墅

KarenGerard 發表於 16-4-27 23:29
其實,如果佢地真係唔理,某情度上係你嘅幸福,何況你決定做full time,根本唔需要靠人,BB幾時都係由自己 ...

多謝你啊,我會睇開d,好期待親子生活,長輩果d見少d唯有

子爵府

WASABILI 發表於 16-4-28 00:57
咁又冇,不嬲同兩邊父母冇乜來往,只係過時過節食餐飯,佢地唔知我地而家嘅經濟狀況,我同C6都話唔會同佢 ...

你地破產要捱4年
快啲叫你老公揾份正職同快啲搬
你而家間屋

別墅

回覆樓主:

係呀~呢排為咗呢d嘢搞到成日喊又想自殺咁滯,過後諗翻又覺得呢個諗法好恐怖,但幾日後又開始亂諗嘢,好似痴咗線咁 要快d處理好先得,唔係BB出世都唔知點算

大宅

引用:+本帖最後由+WASABILI+於+16-4-27+22:48+編

原帖由 WASABILI 於 16-04-27 發表

雖然話個B係兩公婆嘅,但係d長輩未有B嘅時候係咁催我地生, ...
係嫁,d長輩只係玩兩吓,你預昨就bb去邊你就跟去邊

自己湊,同bb感情都好d,呢d錢買唔到

首頁

尾頁

跳至