婦女醫護

跳至

首頁

尾頁

大宅

:\'(子宮頸有腫瘤,未知良性定惡性,抽左組織化驗,要等3個星期先可以返醫院見醫生,問問大家這3星期裏若果我冇收到醫院電話是否可以代表是良性呢?若果係收到電話係未情況好壞是惡性即癌呢?有冇JM有試過呢種經歷可以分享下…………

男爵府

有腫瘤係咪巳經係癌呀?抽組織睇下去到第幾期跟住在睇要點治療,樓主係咪政府睇?

大宅

回覆:宮頸腫瘤

醫生冇講過是癌,是在政府睇,好擔心!若果發現係癌症醫院係未會call我?

男爵府

唔好咁擔心先,你一定要番去睇報告架,樓主係咪做陰道鏡或leep抽組織?如果係癌醫院好快打畀你返去見醫生,我上年驗到子宮頸癌第一期,12月做左子宮切除手術,其實政府醫生做野都好炔手,我由健康院做抹片發現有事到轉介去醫院,醫院幫我做左陰道鏡,2次leep抽組織驗證實係癌在排期做手術成個過程半年到,冇事架等醫生幫你,千其唔好太擔心!祝福你早日康復

大宅

其實我唔知有冇做過陰道鏡同leep,我只知上次檢查時都幾痛下,又feel到醫生申d好熱既野入去,冇打過麻醉針,話幫我抽左組織去化驗,仲話如果有緊要事的話醫院會call你,我見已等左兩個星期喇!都冇收到電話,會唔會唔嚴重呢?唔係癌症呢?現在每日活係恐懼當中。

大宅

回覆:kate-wong 的帖子

你當時做左切子宮後,有冇做化療同電療,是問刀定係微創,我好想快些知道,因我怕到天天哭

男爵府

回覆 小甸 的帖子

唔好喊啦!兩個禮拜未打畀你應該唔係好嚴重,樓主可能做leep,麻醉打係宮頸度,我做都覺得痛真係好辛苦我抽完組織1個禮拜到巳打畀我返去見醫生,同埋做手術前要做超聲波睇下腫瘤會唔會太大,太大要做化療縮細個腫瘤先切除(我做微創)唔好諗太差,同屋企人傾下啦!(手術完唔駛化療同電療)因我好早期發現癌細胞仲係宮頸末鄺散!我係屯門醫院做,所以係醫院住左3日2夜就走得,加油唔好鑽牛角尖

大宅

多謝你!你之前係未年年都有去做柏氏?

男爵府

我成十年冇做過,跟住行房後見紅十次有九次見紅,跟住約健康院抹片做完一個星期健康院打黎要返去見醫生報告話(子宮頸嚴重變壞),但醫生話抹片驗唔到有冇癌所以轉介左屯院做陰道鏡!我手術後應該住左4日3夜至真呀,星期一入院做手術,星期四出院!

大宅

手術後身體有冇影響?以後要好好保重身體!

別墅

kate-wong 發表於 16-4-29 21:01
我成十年冇做過,跟住行房後見紅十次有九次見紅,跟住約健康院抹片做完一個星期健康院打黎要返去見醫生報告話 ...
姊妹 你好勇敢! 及早發現做手術後能康復, 真係萬幸.
我都檢查左有低度病變, 而且持續都未逆轉正常呀...... 好怕會惡化......我30歲, 未婚未育的....
我想請問你做LEEP時有否不適? 痛嗎? 感覺到熱嗎?

做完LEEP後有甚麼感覺?
(我做過一次陰道鏡檢查, 很不舒服呢.......)

又想問你確診子宮頸癌, 是不是做了子宮切除手術? 現在你情況如何?

男爵府

回覆 yueyuevip 的帖子

其實都驚左好耐以為自己末期,到確診第1期a個心先定落黎!係政府做LEEP會痛架,做完個子宮好似m痛咁好辛苦我個晚訓覺會發冷但身體出晒汗,但第二曰就冇晒事,我已經切除左子宮啦!做完手術頭個月身體虛弱的,現在已完全好番了!yueyuevip你咪要keep住做子宮抹片囉,應該唔需要做LEEP因去到(高度病變)醫院先幫你做,不過做既過程真係好辛苦,我覺得仲辛苦過生仔,我睇其他jm話鍛鍊身體等抵抗力好可以令(低度病變)好番唔知係咪?不過你唔好咁擔心,只要keep住做抹片檢查就ok架,祝你早日康復

別墅

kate-wong 發表於 16-5-5 21:11
回覆 yueyuevip 的帖子

其實都驚左好耐以為自己末期,到確診第1期a個心先定落黎!係政府做LEEP會痛架,做完個 ...
謝謝你~
做LEEP辛苦過生仔,好驚。。。。。
我之前做陰道鏡都已經覺得痛同好辛苦,好唔舒服~
係呀,我而家每半年做抹片一次。
但過去2次都仍然係有病變,
好怕病變持續,甚至惡化,要做LEEP手術呀。。。
真係希望病變可以好得返....

首頁

尾頁

跳至