單親天地

跳至

首頁

尾頁

禁止訪問

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章

点解要甘做

複式洋房

回覆樓主:

揾律師啦

水晶宮

wyeth冷知識勳章 畀面勳章 大廚勳章

回覆樓主:

你指佢拒絕俾你探視?都係得一條路,搵律師吧。

不知所謂的乙陸!!!

大宅

回覆:請問點樣入紙告爸爸拒絕探視,急!請幫忙

我明白有些人(男或女都有可能)真係令你好唔放心,但試想想,拒絕爸爸探視對你的小朋友成長是否有缺欠?
再者,是否之後連爸爸那邊(外家)的所有親戚都完全唔見?

個人意見,先「唔啱傾到啱」(有時為了仔女,係要忍忍,你懂的);若你覺得不可「私下傾」,有否考慮家事調解?若真的唔得,就諗諗要唔要告上法庭(這是最後一步,一定要預以後唔再有任何來往,而且仲有可能「被他告」,「有來有往」,浪費錢和時間)。
利申:註冊社工及認可家事調解員

子爵府

畀面勳章

回覆 sfli 的帖子

依家係個老豆唔俾阿媽探仔。。阿媽要告

大宅

回覆:jeremylui83 的帖子

原則相似,若無得傾告上法庭,要預左輸錢輸時間,以後無來往。若衡量過風險(包括對小朋友的心理影響),可自行到家事法庭申請或找律師(當然後者較省時,但要付出金錢代價)。

禁止訪問

男爵府

其實爸爸都唔個閒湊,你有冇諗過取回撫養權?你要改探視,用A4紙打好想改成點和原因,然後去家事法庭M/2樓4-5號窗出傳票,交$28,約期開庭,影印傳票和你份A4紙,最後要寄傳票給對方,通知對方開庭日期就可以。

禁止訪問

禁止訪問

男爵府

引用:回覆 kittycat0519 的帖子我想撫養個小朋友

原帖由 Gloria_15hk 於 16-05-04 發表
回覆 kittycat0519 的帖子

我想撫養個小朋友,但係我居住環境同一個人的經濟狀況不容許。而爸爸講明不會比 ...
咁要視乎佢打咩工,散工果d就冇計,咁如果你攞回撫養權,最好你就全職湊,然後問佢攞贍養費,另一方面又要睇下小朋友幾大,小朋友意願,你居住環境啦

男爵府

引用:回覆 kittycat0519 的帖子佢寫左無限探視。

佢寫左無限探視。咁我係咪寫發生情況就得?
寫左無限探?即是合理探視權是嗎?問題係無限探你都探唔到呢,咁你可唔可以上門探呢?你可以向法庭改返:每月第一和第三個星期日的12:00-20:00,咁樣寫明,佢果段時間就要交人

禁止訪問

伯爵府

回覆樓主:

點解佢話唔肯就唔肯,根據法庭判決無限探視,佢一定要俾你探, 我又唔明點解爸爸判唔得閒,仔女就在朋友家, 這是法庭容許嗎?你絕對可以向法庭提出,待法官再判

禁止訪問

男爵府

引用:回覆 kittycat0519 的帖子佢份工收入好穩定

佢份工收入好穩定,係工作時間唔穩定,有日日番工時間不一樣,什至突然出trip. ...
咁你會考慮上門探嗎?(前夫居所是你們以前婚姻居所嗎?)既然爸爸唔得閒交人…不如你去法庭更改探視命令啦,講明時間地點,就算爸爸唔得閒帶細路去指定地點,就叫當時嘅照顧者帶去指定地點咪得囉,探完你同照顧者交收咪得囉

禁止訪問

男爵府

引用:回覆 kittycat0519 的帖子照顧者不願意,地

原帖由 Gloria_15hk 於 16-05-07 發表

照顧者不願意,地址已搬,爸爸唔透露
我提議你去法庭改命令,指定探視時間和交收地點,這是你的權利,佢有義務作出安排,傾唔掂法庭會安排社工出面調停

侯爵府

Gloria_15hk 發表於 16-5-4 20:07

佢份工收入好穩定,係工作時間唔穩定,有日日番工時間不一樣,什至突然出trip. ...
其實佢做到特登唔比你探小朋友,到時你爭番小朋友撫養權,就算官判佢要比贍養費,佢都一定唔會比
不如你做好心理準備,爭番小朋友同你一齊生活,自己辛苦D,第時爸爸要探小朋友你用同一樣手法對佢

有D男人就係要甘對付

首頁

尾頁

跳至