少年成長

跳至

首頁

尾頁

民房

我講既野可能會有少少長,希望各位幫到我。呢d野都令我幾煩惱。THXX首先講一講background先:
我有一個女朋友,咁佢未婚媽媽黎既,個女個親生呀爸係懷孕個時已經被我現任的女朋友分手,所以一出世個女都無見過佢親生老豆。依家佢個女都3歲黎緊要讀幼稚園。咁佢個女從第一日見我到依家大約只得4個幾月時間。咁我女朋友都要番工,平時就佢家姐(有1個仔,1歲半到)同埋女朋友媽咪湊。
咁我有睇到呢度都有d媽媽or爸爸問點解3歲就開始曳/難教。佢個女我覺得好叻,平時自己睇日本video就識講簡單詞語,好味呀,可愛呀等等,我問過女朋友屋企人,佢地話無人去教過。英文都識dd...覺得係正常小朋友學習既情況。不過一無野玩/睇就要坐車/要人抱,一聽到話行路/落地 d字眼即刻扮訓覺。
一開始我見佢,佢比較怕羞。過左1-2星期佢都開始主動同我玩,但唔比我拖同抱。之後再過多1個星期,我多左去女朋友屋企同一齊3人出街...佢好主動搵我,有時出街驚就要我抱。但同一時間,我發覺佢脾氣好臭,好霸道。有時玩玩下可以無端端發脾氣,遇到唔岩心水就大叫鬧我同用手打我,呢個時候我女朋友有時覺得佢太過份就會話下佢同佢講道理,但通常都無用,最嚴重我女朋友會炸家依打佢,令佢覺得痛就算。(但只限屋企,出街佢最多要媽咪同唔理我)另外有時佢想做d野,叫我地做 ,但我地做唔到佢要求又會發脾氣。但女朋友就話同佢講下道理就得...但以我所見,佢個女好似重細都聽唔入耳,講乜都無用,佢有佢發脾氣你有你講。我成日都覺得咁樣同寵有咩分別。佢知道喊完就無事有人哄,下一次又黎過。總之佢個女心情好就點玩都得重好痴我,心情唔好就唔so我好憎我咁樣。
不過我估呢d野上到幼稚園,思圍好d應該識諗。不過奇就奇在,有時10秒鐘前我話完佢/佢發我脾氣,10秒鐘後就搵到其它野叫我同佢一齊玩,完全無事。有時佢話要佢幫,你唔比佢幫就發脾氣,e.g 開門,佢話要開,如果你開就佢發脾氣,要山番比佢自己開先得。

1.我目前最大既煩惱係點樣令佢個女對我安全感大d?因為到依家就算玩個時幾close都好,佢眼訓要抱一定唔會店我同埋唔我傾偈,一定要搵伯母or媽咪。
2.同埋佢未知我同佢媽咪咩關系,成日會呷我醋(我同女朋友頭2-3星期出街,佢個女一見到我地拖手就會話:唔比拖唔比拖,之後就企係我地中間。)依家就無呢件事發生。
3.同埋呢d情況係咪3歲小朋友一定會經過?應該點教呢?因為我覺得佢呀女只係驚伯母,發脾氣都會,但發極有限度。我女朋友講過話試過太曳罰佢出街/對住門口個d....但我覺得唔駛5分鐘就話原諒個d。因為我見佢平時哄多過話。
4.我係佢個女眼中係咪外人一樣呢?我應該呢d身份係咪無得出聲得硬食?話晒個女唔係我生,如果我出聲話好似唔多好咁。
5.有時佢坐車,我推推下要媽咪推,我都覺得ok,但佢反應有時大到好似我再推多一秒就要喊同埋大叫咁。呢1個星期我重發現,佢愈黎愈唔理我同唔so我...
sorry,好似講到亂晒咁,希望各位幫到我...thank you

大宅

好正常啵,我個仔兩歲7個月大有時都會咁對我老公,心情好D就好痴爸爸心情差D就掂都吾比爸爸掂。出街只可以他拖我爸爸永遠行前或行後,你想得太多了!

侯爵府

回覆樓主:

小朋友一定係痴媽咪多過爸爸

民房

但係咪通常細細個就會認人?
因為我又唔係同呀女一齊住,同埋又只係相處左4個零月。

我都覺我諗太多....哈!
thx you!!!

用戶要求終止服務

回覆:女朋友個女3歲,應該點面對?

正常呀!
3歲小朋友淨係痴住湊佢嘅人,去到邊就跟到邊!
就算帶佢出街都淨係拖住我唔拖爸爸!
你多啲時間陪佢同佢玩多d玩就會痴你多d架啦!

民房

回覆 超凡人 的帖子

thank you 晒!!我都唔駛太膽心了

別墅

我覺得呀,你地相處時間耐啲,佢見你多啲,應該會好啲

有時我老公攬住我,我個女都推開佢啦。但轉頭咪又同番老公玩。 小朋友好直接,唔鍾意就唔鍾意,佢可能想要媽媽多啲,但唔代表唔鍾意你喎。唔洗介意嘅,唔洗問你唔鍾意我呀? 你直接搵啲野同佢玩就ok 。可以玩玩具, 行街睇野去公園,講故事,咩都得啦

希望你同佢相處開心啦

禁止訪問

大宅

好正常,唔好諗得太複雜
我小朋友都係3歲,中晒以上樓主提過既疑慮。3歲開始有自己既性格及主見, 脾氣就肯定臭架啦仲特別難教.....
terrible 3 就係咁樣, 多d同佢相處佢會對你多一份信任, 加油

子爵府

大廚勳章 睛靈勳章 畀面勳章

3歲有呢d行為係正常!
個仔係我同老公親生嘅都一模一樣
佢惡到不論係屋企定係街,一唔如意就打我地,大叫大喊,坐係地
但好多時佢想幫手,我地都會讓佢幫,注意安全就得
佢想幫手煮野食,我地都比佢,等佢參與下,連胃口都好d,又有成功感,又可以增加自信
我仔由2歲開始就唔比我地拖手,攬果d,到而家我同老公一掂到,佢見到就會由遠處都好,都會走過黎夾係中間
眼訓係個小朋友揾開邊個就會揾翻邊個,果個人唔係度就會自己訓
我生完呀女之後,我仔就一直跟我老公訓,我老公翻左工,佢就自己訓,都唔會要我同佢訓

大宅

畀面勳章 BK Milk勳章

唔好亂諗太多啦 你的心情我非常明白 因為你個情形同我一模一樣 只是角色不同 個囡係你女朋友個囡 而我就係個囡係我老婆個囡 囡係會好依賴照顧佢日常果個 有時我想拖下個老婆 個囡都唔鐘意要分開我地 見到個囡有錯想話下佢 佢就走佐去 但阿媽話佢 佢又好企定定聽佢話 所以老婆成日話教囡留比佢 只要我搵錢返去比佢洗就得啦

首頁

尾頁

跳至