自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

因為屋企有啲事,2015年尾時已計劃4月去韓國,5月去日本,而家通通要取消
雖然知道家人比較重要,但心裡始終有啲雞肋既感覺.....
你地有無試過買左機票後屋企有事?而你最終決定繼續行程定取消?

And if you give me what I want, Then I'll give you what you like

男爵府

改期得唔得

水晶宮

hashtag影視迷勳章

回覆樓主:

有呀,我自己泰國、大阪book好酒店、機票比哂錢,身體有事醫生唔見意坐飛機,雖然知道身體要緊,去旅行係好閒嘅事,有命驚無得去玩咩,但個心都係un住un住咁

大宅

引用:改期得唔得

原帖由 Enoshma 於 16-05-06 發表
改期得唔得
我買平機票,改期要罰款,又要補返差價,啲extra cost分分鐘仲貴過張機票,所以算喇......

And if you give me what I want, Then I'll give you what you like

男爵府

熱血勳章

回覆:Happy1209 的帖子

身同感受。上年出發歐洲,但我爸突然病重,最後機票改期、酒店、火車飛取消哂。陪到我爸爸最後嘅日子,到而家仍然歷歷在目。所以應要珍惜家人,錢財身外物,搵得番嘅!

伯爵府

如果之前買左旅遊保險,有部分原因出唔到發有得claim

大宅

引用:如果之前買左旅遊保險,有部分原因出唔到發

原帖由 carebearsss 於 16-05-06 發表
如果之前買左旅遊保險,有部分原因出唔到發有得claim
無買保險
我通常都係出發前幾日買

琥珀宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

有試過, 當年買左上海機票book晒酒店點知婆婆過身, 其實我照去冇問題, 不過好似好不孝咁, 結果取消行程, 不過我冇野喎, 反正一年去幾次旅行, 去少一次唔可惜, 當年冇特價機票我都可以放棄行程, 依家就更加唔洗講啦, 始終都係屋企人最重要

男爵府

試過。

有一年我爸媽跟團去澳洲旅行之後stay behind喺細佬屋企住幾個禮拜,然後細佬同弟婦陪阿爸阿媽返香港,佢哋又book咗去日本嘅機票去玩然後先返澳洲。

點知我阿爸喺澳洲期間心臟病發,要入當地私家醫院做大手術,最後我聽細佬講佢哋4個返香港嘅機票要買過晒。

子爵府

回覆:今年取消左兩個行程

試過,原本3月去濟洲賞櫻點知62過身,焗住要改期7月先去。好在個陣都會係舒服時期,我去梗旅行唔會再改

禁止發言

回覆樓主:

伯爵府

Happy1209 發表於 16-5-6 19:25
因為屋企有啲事,2015年尾時已計劃4月去韓國,5月去日本,而家通通要取消
雖然知道家人比較重要,但 ...

好似有d旅遊保險,因家人有事而不能成行都有得賠

子爵府

舊年同今年都試過,我明白你心情。舊年出發前家人突然有小手術,最終要廷遲三個月,其中外地既家人唔可以join 埋。今年新年,外地家人身體問題,亦唔可以同我地同行,最終全部取消。我唔開心架,又冇左錢(訂好哂要罰錢),又冇得玩,家人咁岩又有各式各樣既問題,但都冇計,只希望,可以既時候,再有同佢地有一齊出遊既機會

大宅

引用:舊年同今年都試過,我明白你心情。舊年出發

原帖由 cscsmlkyh 於 16-05-07 發表
舊年同今年都試過,我明白你心情。舊年出發前家人突然有小手術,最終要廷遲三個月,其中外地既家人唔可以jo ...
真係世事難料

大宅

引用:爸爸當年在醫院,真係唔出埠,怕佢有事而唔

原帖由 維港 於 16-05-07 發表
爸爸當年在醫院,真係唔出埠,怕佢有事而唔係佢身邊
家人是最重要的

大宅

引用:有呀,我自己泰國、大阪book好酒店、機票比

原帖由 Jessicalws 於 16-05-06 發表
有呀,我自己泰國、大阪book好酒店、機票比哂錢,身體有事醫生唔見意坐飛機,雖然知道身體要緊,去旅行係好 ...
係囉,就係果種um住um既感覺

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 王國長老 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

試過,當年SAR原本book好晒機票酒店,但家人擔心,最後唔去,蝕咗兩千幾蚊。
花旗太太生活在花旗國,留意時差,你問我未必即時答到。

首頁

尾頁

跳至