懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

別墅

之前日日習慣食士多啤梨、奇異果、提子、蘋果,間唔時食下雪梨、橙及藍梅,宜家話我有妊娠糖尿,唔知仲食唔食得呢D生果呢?

別墅

ma-mamamimi 發表於 16-5-8 11:52
之前日日習慣食士多啤梨、奇異果、提子、蘋果,間唔時食下雪梨、橙及藍梅,宜家話我有妊娠糖尿,唔知仲食唔 ...

糖尿好似係多炭水化合物就唔食得, 咁好似大部份水果都唔得。

水晶宮

之前日日習慣食士多啤梨、奇異果、提子、蘋果,間唔時食下雪梨、橙及藍梅,宜家話我有妊娠糖尿,唔知仲食唔 ...
係食咩都要計份量,因為水果有果糖。醫院營養師有冇畀資料你?上面寫住幾大份水果等如一份碳水化合物。自己計下,小心計劃每餐。通常水果 可以當小食,唔好同正餐一齊食。咁如果高糖嘅水果 例如芒果嗰類就要好小心,唔可以食多,一粒兩粒好了。

公爵府

虎到金來勳章 牛年勳章 親子王國15週年勳章

高糖份要食少d, 如提子,其他生果都要少份量,少食多餐為主

大宅

問醫生或營養c啦

珍珠宮

DHA勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

引用:之前日日習慣食士多啤梨、奇異果、提子、蘋

原帖由 ma-mamamimi 於 16-05-08 發表
橙4012甜的只能吃半個
醫院本糖尿書仔有教點食

笑下又一日。放鬆下啦大家!

別墅

shutupmate415 發表於 16-5-8 17:16
橙4012甜的只能吃半個
醫院本糖尿書仔有教點食
我未收到醫院本糖尿書,可能黎緊佢叫我返去覆診先比我啦....
宜家在確診同返醫院期間,諗住自己控制下先...因為幾忐忑不安...始終影響自己同個B

珍珠宮

DHA勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

引用:Quote:shutupmate415+發表於+16-5-8+17:16+

原帖由 ma-mamamimi 於 16-05-08 發表
我未收到醫院本糖尿書,可能黎緊佢叫我返去覆診先比我啦....
宜家在確診同返醫院期間,諗住自己控制下先... ...
盡量少食多餐先
生果其實好多都得,只係份量問題
同埋幾時食
生果䃕養師主張飯前食

笑下又一日。放鬆下啦大家!

別墅

shutupmate415 發表於 16-5-8 20:11
盡量少食多餐先
生果其實好多都得,只係份量問題
同埋幾時食
我一向都係飯前食生果,之前怕便秘會生痔瘡,所以一日食幾次生果,再加上近黎放肆食多左 甜野,唔知係咪因為咁就中左妊娠糖尿....
多謝你分享

水晶宮

ma-mamamimi 發表於 16-5-8 22:04
我一向都係飯前食生果,之前怕便秘會生痔瘡,所以一日食幾次生果,再加上近黎放肆食多左 甜野,唔知係咪因 ...
冇關係,妊娠糖尿成因唔係因為你近來食多咗甜嘢,係你本身內在有呢個因素而因為懷孕而引發。因為你有呢個狀況,所以之後要小心飲食。

首頁

尾頁

跳至