懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

6號生左 今日出院返左屋企喇,但攤係床果陣 嘩 條腰冤痛過陀果時,
吾知係醫院啲床訓得差,抱b飲人奶姿勢造成,
各位媽媽 有咩可以食 又吾影響人奶?
先謝謝

複式洋房

我生完3星期 條腰都仲好yuen

複式洋房

認識瑞士牛牛第二回

我生完第五個禮拜腰仍痛,可能同本身脊髓側彎有關都諗住搵脊醫執吓,聽講睇中醫仲好,唔知係咪

大宅

生完腰痛好正常,一時間個肚唔需要負重,係要有段時間適應

回覆 chantalehyc 的帖子

Hello chantalehyc ,都有D 媽咪抱BB/ 日常生活既姿勢增加左腰背壓力而導致腰痛, 您可以試下瞓覺或坐時可以用腰墊/毛巾/cushion支持一下腰部位置; 餵人奶時如果腳離地可以用腳踏,背脊貼住梳化,拓住BB 頭仔嘅手可以用cushion墊住; 有時幫BB 沖涼彎低腰抱住BB ,雖然只係10分鐘左右,已經令腰背受到壓力,可試下幫BB 沖涼時放盤仔係檯上面 。如果條腰持續好痛, 甚至影響日常生活, 不如都睇睇醫生, 睇下有冇需要安排物理治療喇!

我有一個願望,就是想見到每個BB食得好、瞓得好、笑得好、Poo得好,
有個海綿級肚仔,每天盡情體驗新事物、吸收新樂趣!

大宅

回覆樓主:

坐月期間 訓床記住唔好訓枕頭 就咁平訓 可以把腰骨拉返直 當然床墊都要硬淨先得
人家話:坐月坐得好 健康勝從前 同可以的話 睇中醫 有社仲等藥材可治腰骨痛

首頁

尾頁

跳至