自由講場

跳至

首頁
34567...8

尾頁

男爵府

Angelice-BeBe 發表於 16-5-10 09:45
我仔學校,今早校長在校門親自迎接,話來到校門就入校內會安全,叫學生唔好再行轉頭番屋企,話咁仲危險

...

子爵府

牛年勳章

今朝見到係好多學校吾跟指引,掛緊紅雨仲叫家長去接放學都不特止,仲要求校車即刻去接番D小朋友回家根本D學校都吾根指引

珍珠宮

2024年龍年勳章

送左返學,學校叫返屋企

珍珠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

四眼雞丁 發表於 16-5-10 09:45
我個肥仔都要早出門返學……當時黃雨,個時好大雨……見到d自己一個人返小朋友,成個身濕哂……我個肥仔一 ...

同樓主呢啲人講道理嘥氣啦!!!

男爵府

回覆 brbaby2007 的帖子

你咁無禮貌嫁其實都係大家討論下姐

唔好講到好似嗌交咁,咩用下腦

子爵府

cheese08 發表於 16-5-10 10:46
朋友學校要call家長去接好在我學校無,有飯食有校車,正常程序~
我係好在老公今日返NIGHT, 我地一齊送亞女返學, 去到門口先見D同學行返出黎話停課..
好在咋....老公同亞女返轉頭去食早餐囉..我自己返工囉. 唔係一陣我走左...就要CALL 醒婆婆去接女...

子爵府

我地學校照上上堂....仲照上有飯食添

珍珠宮

180 發表於 16-5-10 10:45
問題係, 返緊個D, 成身濕晒, 如果早D安排, 咁D細路就唔洗落湯雞咁.....

申脷, 我女未掛紅雨已返到學校, 好 ...

我仔出門時最大雨亞,d水倒灌入雨靴

男爵府

開心吸收勳章

d學校當咗紅雨係八號風球呀?返到學校門口都唔俾入,叫家長接走⋯⋯都傻傻地,落大雨梗係留係安全地方啦

公爵府

2024年龍年勳章 陪月勳章 BK Milk勳章

最後回覆 發表於 16-5-10 09:21
學校話留學校所有學生只可坐係位度。又無堂上。你會比小朋友坐一日嗎

...

冇人湊都要佢留校自修,我覺得冇問題

琥珀宮

同意

侯爵府

2018母親節勳章 2018復活節勳章 醒目開學勳章

樓主,有d學校唔開架。。。
唔好講依d係學校問題。
如果唔可以咁,學校係唔會咁做,
好明顯教育局係容許學校自行決定

大宅

回覆樓主:

我仔幼稚園,我冇開電視唔知掛緊紅雨,個天有啲黑不過冇落雨,出咗門去到樓下先聽到其他家長話停課,佢哋讀小學嘅,去到學校個校長叫婆婆湊小朋友返屋企!

子爵府

luckybaby2011 發表於 16-5-10 10:36
學校唔可以違背教署規定喎...回家途中有咩事佢揹得起

其實大家都鬥卸膊,天文台按本子辦事,唔理呢區落狗屎定他區只有黑雲,只係按標準,唔會預測,唔會考慮全港天氣預預而作出指引;教統局個老細就係天文台,天文台冇比指示,唔會作出任何行動,因為收唔到order! 學校應按教統局指引,但有咩事教統局就卸膊比學校叫佢可自行安排wor,咁學校咪自行作出彈性安排,學生唔好留校,留家最妥當,因為家長要保護自己既小受友,唔應該將個責任交比天文台、教統局或學校。即係全部係家長問題,你要返工接送唔到子女係家長問題如果係咁就唔駛要咁多正苦部門la, 咩都預測唔到,咩都預計唔到,咩都唔會作出合理準備,最後都係市民同家長問題

禁止訪問

引用:Quote:最後回覆+發表於+16-5-10+09:21+學校

水晶宮

最大問題係學校唔會教書, 返左既學生唔走咪坐到黃雨, 學校都叫你走, 家長要返工, 咪好煩囉!

翡翠宮

回覆樓主:

我小朋友學校係話係安全情況下儘早到校接小朋友

伯爵府

引用:出門口時天黑黑,但一粒雨都無由於住得遠要

原帖由 chunchunlee 於 16-05-10 發表
出門口時天黑黑,但一粒雨都無
由於住得遠要出門,返到學校就話紅雨,但都照返學啦
香港人最愛投訴…講完。

公爵府

2024年龍年勳章 陪月勳章 BK Milk勳章

最後回覆 發表於 16-5-10 11:04
你無問題並唔代表全部囉

咁當然啦,否則吾會有人係度鬧爆天文台同教育局。不過我覺得最大問題係吾跟指引既學校,佢地開放學校,咁家長吾駛咁頻撲。如果家長吾like 自修,咪自行接走,自己選擇,吾關其他人事。

我吾知你小孩子有幾大,所以你對自修咁吾Like. 不過我由小學開始,成日比亞媽捉入房自己溫書做功課,所以我覺得係學校溫同返屋企溫糸一樣,之前識曬咪預習明天教個d,而且有乜吾明,又有老師問,最緊要係有帶書。

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

今朝見到好多小學生自己搭車返屋企。紅雨wor?天氣差到要停課,但學生仔要奔奔波波。我唔知人地學校點處理,我只知學生仔要走黎走去。
唔係個個都有大人湊返學,家長都倒瀉籮蟹,小朋友一個人o係街果d真係唔識招架!

jolo    發表於 16-5-10 12:56
tsung    發表於 16-5-10 12:14

首頁
34567...8

尾頁

跳至