懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

大宅

照結構時發現一邊腎大啲, 已通知醫院, 醫院話出世會有兒科跟進。有冇媽媽試過?
想知會帶走bb幾耐? 我怕開刀生, bb又唔响身邊, 好難上奶

侯爵府

yobimama 發表於 16-5-12 11:25
照結構時發現一邊腎大啲, 已通知醫院, 醫院話出世會有兒科跟進。有冇媽媽試過?
想知會帶走bb幾耐? 我怕開刀 ...

我諗要睇出世後bb情況先知會幾耐

大宅

唔洗擔心,我廣華生,bb出世後直接送兒科病房姑娘照顧,但我跟足時間每個時段都落去餵人奶,但媽咪會辛苦d,要行黎行去,三日左右就送番上黎可以一齊出院,因為好多檢查反而要等多佢出世一排check先準確,所以兒科唔會keep佢太耐,只係觀察一下。你而家幾個月?腎脹到幾大?

大宅

tcbytcbywong 發表於 16-5-12 12:11
唔洗擔心,我廣華生,bb出世後直接送兒科病房姑娘照顧,但我跟足時間每個時段都落去餵人奶,但媽咪會辛苦d ...

我而家37周幾, 下星期開刀, 醫生話係一邊脹左, 但係又話within正常水平

大宅

其實照結構時話腎脹都言之過早,我之前都試過,但話可能bb未排尿,之後keep住照,照多幾次之後都話正常返,唔使跟進..
結構到生都仲有段時間,樓主唔使太擔心

大宅

soy_mama 發表於 16-5-12 16:16
其實照結構時話腎脹都言之過早,我之前都試過,但話可能bb未排尿,之後keep住照,照多幾次之後都話正常返, ...

我有keep住照, 而家37周幾都仍然脹, 所以醫生已經講左有可能一出世就俾兒科接走

大宅

回覆 tcbytcbywong 的帖子

我孖B,而家24wk, 其中一個都係咁,一邊0.6,另一邊0.8. 醫生叫我先觀察吓. 咁如果touchwood 無細到咁係咪去政府生好D?一話其實問題唔大? thx

大宅

回覆樓主:

Dr. 話腎脹多數係男仔。我有呢個情況,其中一邊大左少少,起初佢話向外國白人有呢個情況係增加唐氏風險之一個因素,但亞洲就冇'呢個証實,仲話間中都有呢D case問題唔大,擔心就再驗血 Nifty/T21 咁話!就係甘我就比多幾千蚊驗等自己可以再安心D,. ( 當然私家Dr.有小小sell 成份,但又可話好安全)

.... 驗完之後再有照多左 2 次第二個Dr. , 佢地都好冷靜咁話其實大少少,好普遍,唔使擔心,出世後再等醫院全面check 下,因為而家冇野可以做。我下星期去check 多次就準備生。

大宅

LovelyS 發表於 16-5-13 13:41
Dr. 話腎脹多數係男仔。我有呢個情況,其中一邊大左少少,起初佢話向外國白人有呢個情況係增加唐氏風險之一 ...

我12周已經做左T21, 報告正常, 我係怕bb下星期出世要留兒科, 我又係開刀, bb唔知要走幾耐, 我難上奶啫

別墅

我個b 1.3cm ,大到超恐怖,
個時真係好怕去照,次次照都大過上次一啲。
我去左QE生,因為仁安醫話生左出來touchwood 有事私家都幫唔到啲咩,
最後都會送返去政府度。
甘我最後就去左QE生,入左3日兒科,
出院後安排左2次照聲波期mon住有冇縮細到。
入兒科頭一日排尿不足都嚇親死,
之後就愈來愈好,3日後出院。

大宅

nxxkichan 發表於 16-5-13 22:23
我個b 1.3cm ,大到超恐怖,
個時真係好怕去照,次次照都大過上次一啲。
我去左QE生,因為仁安醫話生左出來 ...

你bb之後仲要唔要覆診跟進?

別墅

有丫,12月出世,2月照過一次,
細左小少,個時去到0.8
9月再照多次,如果再細返小小就冇事了。
So far , 佢都算all 得幾多尿下

大宅

nxxkichan 發表於 16-5-13 23:02
有丫,12月出世,2月照過一次,
細左小少,個時去到0.8
9月再照多次,如果再細返小小就冇事了。

醫生有冇話咩原因腎脹?

別墅

yobimama 發表於 16-5-14 00:15
醫生有冇話咩原因腎脹?

有好多原因,
例如尿道瓣未發展好,引至尿液倒流。
照個時未排尿。etc

羊水係BB啲尿,
如果羊水冇少到,
其實姐係BB有排緊尿,問題就不大。
羊水不夠,或愈來愈小,甘就驚啲

大宅

nxxkichan 發表於 16-5-14 13:52

有好多原因,

醫生話羊水都夠, 咁我都唔駛咁擔心, 唔該晒你

首頁

尾頁

跳至