懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

大宅

我公司醫療保險好好,幾本上所有產檢費用都包。我最近做了T21,保險公司話遺傳基因測試只可覆蓋父母有遺傳病的先例。我問過醫生佢話可以叫保險公司寫信查詢。想問下有無媽媽有類似經歷,最後保險公司接受並賠償?謝謝

禁止訪問

別墅

spicelle 發表於 16-5-17 13:05
我公司醫療保險好好,幾本上所有產檢費用都包。我最近做了T21,保險公司話遺傳基因測試只可覆蓋父母有遺傳 ...

我聽過有一個AIA 貴plan 叫CEO plan 係包的。

大宅

paris16692 發表於 16-5-17 13:50
我聽過有一個AIA 貴plan 叫CEO plan 係包的。

謝謝回覆

大宅

steveli8521 發表於 16-5-17 13:35
公司醫療保險, 都係一樣..佢係唔包已存在既病..呢樣要小心..
所以,就算幾好既保險都未必保障到你..
保險公 ...

感謝你回覆。
其實T21主要係睇下bb會唔會有唐氏或其他染色體問題。我其實唔明點解佢話t21唔包。好似照超聲波都係婦產檢查,亦唔係因為某d病而引起一樣照包。

我同先生本身無問題,但正常所有孕婦都會做唐氏檢查(Oscar/ t21).

Anyway will check with the insurer again

大宅

spicelle 發表於 16-5-17 13:05
我公司醫療保險好好,幾本上所有產檢費用都包。我最近做了T21,保險公司話遺傳基因測試只可覆蓋父母有遺傳 ...

我覺得睇吓你醫生張收據點寫,我個醫生好簡單就咁寫係Antenatal Check (產前檢查),連係唔係T21都冇寫上去,我照submit 去保險公司claim 足全數冇問題喎

男爵府

呢D都包咁好福利

別墅

blueaqua 發表於 16-5-17 14:43
我覺得睇吓你醫生張收據點寫,我個醫生好簡單就咁寫係Antenatal Check (產前檢查),連係唔係T21都冇寫上 ...

我都聽過有人成功claim 到做T21 的報保險。好似係有部份保險plan 有包生仔醫學檢查就ok。 至於 OSCAR頸皮就肯定唔得, 因為政府係免費的。

別墅

paris16692 發表於 16-5-18 16:54
我都聽過有人成功claim 到做T21 的報保險。好似係有部份保險plan 有包生仔醫學檢查就ok。 至於 OSCAR頸皮 ...

我的保險Agent 話做 OSCAR , 抽羊水,同埋做 T21 ,都可以claim 到保險的, 只要個plan有包婦女健康就得。

首頁

尾頁

跳至