懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

好朋友結婚,到時應該bb岀世左2個月。
我係新手媽媽,想問到時生左2個月會handle到嘛?
因為我想餵母乳,老公話驚我搞唔掂又要做姊妹又要bump奶/餵奶。
完全無concept ,可以俾d意見我嘛?
因為如果真係唔得,我想朋友早d知道有得預備。

公爵府

開心吸收勳章 hashtag影視迷勳章

我試過, 最後我覺得我會勁谷奶所以推左, 我朋友都明白冇怪我
.........................................

別墅

回覆:好朋友搵我做姊妹,有能力做到嘛?

我結婚0個陣我個老朋友幫我做姊妹,見佢途中都要行開幾次去pump奶, 我覺得都辛苦的。做吾做視乎你兩交情了 , 我覺得就算話幫唔到手, 主人家都體諒的。

又或者預先同主人家夾下d時間, 有d位你要行開陣去pump

伯爵府

MommyPanel勳章 瞓得好勳章 開心吸收勳章 KMALL特別版勳章 Xmas吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 叻叻勳章 wyeth冷知識勳章 畀面勳章 陪月勳章

chingman92 發表於 16-5-18 16:07
好朋友結婚,到時應該bb岀世左2個月。
我係新手媽媽,想問到時生左2個月會handle到嘛?
因為我想餵母乳,老 ...

我個時都推左做姊妹,因真係兼顧不來呀!成日行開行埋唔係咁好,只係講到時會來飲,會早d到

大宅

結婚幫手係大件事, 如真係兼顧唔到早d出聲, 等她可以早d搵定其他人

複式洋房

chunchun2013 發表於 16-5-18 18:42
結婚幫手係大件事, 如真係兼顧唔到早d出聲, 等她可以早d搵定其他人

我明白呀:)我心當然係想幫。但我無經歷過唔知同時兼顧會否變成阻住,所以問一下其他有經驗既媽媽。多謝大家既意見。

大宅

回覆:好朋友搵我做姊妹,有能力做到嘛?

我就話睇下交情時,最近朋友結婚,我地由小學開始識,佢結婚真係好替佢開心,好想佢嫁得好好睇睇,幸福一世,我有左一個月都照做,仲比其他姊妹更落力。

子爵府

想生BB熱投 畀面勳章

回覆樓主:

我大女三個月大時,好朋友結婚,我由外國返香港飲,帶住個女早到觀禮,直落到十點幾,中間都已經要餵三次。就算唔係外國返,喺香港都只會去飲,唔會做姊妹,兩個月大要至少三個鐘餵/泵一次,真係會比較難兼顧到。

大宅

睇交情,
我仔三個月時都有做到姊妹, 初初都擔心泵奶問題, 都打算照泵完就倒架啦, 後尾第三個月返工後都唔太夠奶, 泵唔泵都係咁上下, 變相做姊妹當日都無顧忌了, 但因為做姊妹當日係平日, 一早6點要起身, 夜晚又好夜先返到屋企, 就要好好安排好邊個照顧BB 2晚

首頁

尾頁

跳至