懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

大宅

我係肥底,一知道有左,就擔心自己超重問題,頭兩月,個胃頂住頂住,食唔落飯,磅數都可以維持到,到三個月了,胃口好左,自然食多左野,可能一日三餐都好豐富。結果,今天上磅,肥左四磅幾。岩岩開始托bb時冇胃口,個時同自己講,有胃口個時一定要食,食得幾多就幾多,因為唔知幾時又泥料。點知一食又肥,本身已經過重,再食又怕會有糖尿,又怕高血壓。太甜又怕太咸又怕,有冇jm同我一樣?生活在矛盾中。我決定開始做運動,例如游水同飯後散步。。。。希望減返啲磅。

男爵府

wws1120 發表於 16-5-19 09:47
我係肥底,一知道有左,就擔心自己超重問題,頭兩月,個胃頂住頂住,食唔落飯,磅數都可以維持到,到三個月 ...

你幾高幾重?我都肥底,160cm over 160lb,而加28week,但體重暫時都無乜升,同有bb前差唔多,我自己又無乜做運動

大宅

luv__hccc 發表於 16-5-19 10:41
你幾高幾重?我都肥底,160cm over 160lb,而加28week,但體重暫時都無乜升,同有bb前差唔多,我自己又無 ...

158高,相同重量。。。。

男爵府

我165cm, 21週已重左4kg...到160lbs...我都有d 擔心!

男爵府

wws1120 發表於 16-5-19 10:54
158高,相同重量。。。。

你幾多週?放鬆d,唔好咁擔心,我都盡量食清d,咁當然有時候會忍唔到口

大宅

luv__hccc 發表於 16-5-19 11:01
你幾多週?放鬆d,唔好咁擔心,我都盡量食清d,咁當然有時候會忍唔到口
...

13wks la,宜家開始食少點,但有時肚餓,好難頂

大宅

H.O.P.E 發表於 16-5-19 11:00
我165cm, 21週已重左4kg...到160lbs...我都有d 擔心!

21週重左都尚可接受,我得13週多啲,,,,,

大宅

我都係158cm,,160lbs....依家20wks...暫時未重~不過我今胎好鍾意食甜野...所以我都好擔心遲d飲糖水會超標~

男爵府

減齡達人勳章 牛年勳章 BK Milk勳章 開心吸收勳章

我都係肥底..都有擔心同樣問題
我165cm,75kg,衣家17週,頭3個月輕左2kg,變左73kg,衣家又去返75kg
我都好驚自己太肥搞到有妊娠糖

大宅

1605 發表於 16-5-19 11:08
我都係158cm,,160lbs....依家20wks...暫時未重~不過我今胎好鍾意食甜野...所以我都好擔心遲d飲糖水會超標~ ...

之前我都好中意食甜野,不過見到好多妊娠糖尿病既媽媽要入醫院篤針同手指就驚驚,宜家開始介甜

大宅

Spongbabii 發表於 16-5-19 11:40
我都係肥底..都有擔心同樣問題
我165cm,75kg,衣家17週,頭3個月輕左2kg,變左73kg,衣家又去返75kg
我都好驚自 ...

同路人,我都好怕糖尿,宜家連飯都食少左

男爵府

wws1120 發表於 16-5-19 11:41
但肚餓真係難忍呀...唯有希望唔好超過健康院既建議重量健康院好似建議我成個孕期唔好超過20磅..唔知有冇記錯

大宅

Spongbabii 發表於 16-5-19 11:44
但肚餓真係難忍呀...唯有希望唔好超過健康院既建議重量健康院好似建議我成個孕期唔好超過20磅..唔知有冇記 ...

我未去健康院呀,我諗我同你一樣,而我自己都有計過,BMI過重,只可以肥15至25磅,我比個平均自己,姐係只可肥20磅

男爵府

wws1120 發表於 16-5-19 11:46
我未去健康院呀,我諗我同你一樣,而我自己都有計過,BMI過重,只可以肥15至25磅,我比個平均自己,姐係只 ...
唯有自己食少d零食..正餐果d一定要食

大宅

wws1120 發表於 16-5-19 11:40
之前我都好中意食甜野,不過見到好多妊娠糖尿病既媽媽要入醫院篤針同手指就驚驚,宜家開始介甜
...

但有時真係好難忍口~

大宅

不過,,話說我上次去pwh...見到個好瘦既媽媽,,姑娘要佢即刻入院食糖尿餐~我覺得佢自己都唔相信自己要入院~我自己果刻都好錯愕!

大宅

wws1120 發表於 16-5-19 11:41

飯我夜晚都唔俾自己食太多~反而明明食lunch 食到好飽~轉頭5點又開始餓

男爵府

1605 發表於 16-5-19 12:02
飯我夜晚都唔俾自己食太多~反而明明食lunch 食到好飽~轉頭5點又開始餓
...
我都係咁呀,lunch後好快肚餓其實有時晚飯後都好快肚餓

男爵府

1605 發表於 16-5-19 12:00
不過,,話說我上次去pwh...見到個好瘦既媽媽,,姑娘要佢即刻入院食糖尿餐~我覺得佢自己都唔相信自己要入院~我 ...
不過又係真,我有個同事佢老婆又係好瘦,已經食野仲好健康,點知都中左妊娠糖尿

大宅

Spongbabii 發表於 16-5-19 12:12
我都係咁呀,lunch後好快肚餓其實有時晚飯後都好快肚餓
我夜晚都會快肚餓,,但通常我都唔俾自己食野~有時口痕就飲包野或者食薯片~

首頁

尾頁

跳至