母乳餵哺

跳至

首頁

尾頁

大宅

bb 食人奶好合作,啜到飽飽,但黃疸290 照燈2日後190出院,過左3日,又升返250,又要再照

佢入醫院照燈,我又唔可以喺身邊餵人奶,應該點做好 係唔係要比奶粉佢?等佢退快d?佢早左5w出世,醫生話會好反覆,但進出醫院已經好累,有無媽媽可以話我知,補奶粉係唔係會慢慢降,唔會反彈?

複式洋房

bbyau2010 發表於 16-5-23 13:08
bb 食人奶好合作,啜到飽飽,但黃疸290 照燈2日後190出院,過左3日,又升返250,又要再照

佢入醫 ...

唉。我個7D b又係未穩定,前幾日照咗一日燈,出院度假兩日,今日又要踩界要照燈。
我都係一齊留院埋身餵

希望聽日穩定返,等我可以好好坐月

大宅

全人奶bb係會退得慢d
補奶粉就會退得快d
視乎你堅唔堅持全人奶唔補粉
我班媽媽group入面有全人奶既bb依家滿左月都未退晒(當然唔高唔使照燈)
我自己當時因為開刀傷口痛好辛苦埋唔到身兼且上奶又慢所以有補奶粉,bb出世後一星期已經退晒黃

大宅

回覆樓主:

我想補奶粉,但阿b又唔係好肯食奶粉,30mins 先食得20,30ml ,都唔知點好,

大宅

kitcw1010 發表於 16-5-23 13:14
全人奶bb係會退得慢d
補奶粉就會退得快d
視乎你堅唔堅持全人奶唔補粉

你b黃疸指數高嗎?

大宅

補充:無話建唔建議補粉
我覺得補唔補粉係個人選擇,我有補唔代表你都要跟我
如果堅持想全人奶既就唯有俾bb密密啜;bb要留院既就密密泵,泵出黎拎去醫院餵佢,係會好辛苦無得休息兼坐唔到月架,但想bb全人奶係辛苦d~加油

別墅

認識瑞士牛牛第一回

人奶吸收比較好,尤其bb未足月。不過媽媽休息其實對餵人奶能否成功都非常重要。bb喺醫院照燈,媽媽就趁機休息下,暫時留家泵奶吧。bb食一兩日奶粉ok的。公立醫院的話,姑娘會用杯或針筒餵的。

別墅

bbyau2010 發表於 16-5-23 13:08

佢入醫 ...
我個B出世都有黃, 但情況比樓主好D
佢足月 黃膽指數反覆. 但未到要照燈

你個B未足月 可能都係啜嘢差D
同埋果時醫生都有講 有黃佢會易累

但我個B主要係佢自己口型差 條脷成日頂住食唔到奶
最後姑娘建議下泵比佢食
果時我泵奶 + 補粉 等佢退黃先... 主要係因為果時近新年.... 好怕佢紅假有事
然後每2個鐘就捉佢起身 每餐約50-70ml
新年過後復診 退黃了....
約3-4W先成功再埋身... 6W先ALL DAY 全人奶

大宅

bbyau2010 發表於 16-5-23 13:22
你b黃疸指數高嗎?

我bb黃胆指數唔高架
因為我開完刀的反反覆覆咁又發燒又要輸血,住院幾日bb都唔响我身邊我亦無埋過身餵佢,佢幾日都係食奶粉
可能因為咁所以退黃比較快,可以同我一齊出院

大宅

回覆樓主:

我都決定補奶粉,一日2,3餐,退咗先再努力埋身,我唔想佢再自己一個住醫院,頭先探佢,喊到飛起,點會有人得閒理佢,所以都係退黃要緊,佢今日250,黎緊4餐我都叫姑娘比奶粉,希望快d退,明天再探佢埋身餵,我覺得佢埋身係要安全感,希望佢快d返屋企,今次佢唔食奶樽,我用匙,用針筒都要餵,希望成功

男爵府

唔洗擔心, 我女出世時都因為黃而照燈, 出左院滿左月都仲有D黃, 醫生話要抽血驗肝。初時我都驚, 但姑娘安慰同鼓勵我,話唔好因為咁放棄餵人奶,再抽血驗肝只係買個保驗,黃疸都有分好同壞,人奶B通常都係好果隻。佢見過咁多個CASE,好少人奶B真係個肝有事而黃。我當堂放心晒。

加油

民房

唔好食薑,紅棗,都會令黃疸升嫁,如果餵母乳就最好,因為有輕瀉作用,可以痾啲黃疸出黎嫁

民房

仲有你帶佢早上哂下陽光會好好多,因為同照燈一樣,記得係早上,柔和嘅太陽先好

別墅

ying22091989 發表於 16-5-26 12:38
唔好食薑,紅棗,都會令黃疸升嫁,如果餵母乳就最好,因為有輕瀉作用,可以痾啲黃疸出黎嫁
...
BB有黃唔食得薑架?

民房

係呀,因為我表姐個陣佢話越食越高,之後停左,阿b先正常返,所以我係阿b黃疸未正常之前,一啲都唔食嫁

大宅

回覆樓主:

今日第14日,呢幾日黃都係徘徊211,205,216咁,原本掟我返去母嬰跟進,但個醫生一睇話早咁多,都係返黎抽血驗,其實真係好矛盾,又想佢快d退黃,但又唔想補奶粉比佢,覺得人奶先係最好,又怕補得多佢唔埋身,我就會斷奶,希望下星期佢明顯退落黎啦
好彩呢段時間老公好支持,埋身後佢又幫我補奶粉比阿b,等我多d休息,希望可以堅持到全人奶。
姑娘講左好多次,連杞子都唔得,我頭幾日米水有落好多杞子,唔知係咪因為咁,佢退得咁慢,又後我淨係飲米加水,唔敢加其他野。
但有無jm 可以話我知,果皮得唔得呢?煲湯有落

大宅

其實飲人奶係退得慢,如果抽血報告無事,可以安心!我個女滿月都未退,仲要一直222,無跌過!之後轉去瑪麗抽血,醫生講可能要3個月先退晒黃!我一直密密埋身,2個鐘埋一次,一日10次,都係唔退黃,滿月果陣健康院姑娘話我個女飲唔到後奶,我2邊超多硬塊,姑娘教我禁通,我個女體重係咁升,最尾黃唔夠
洗2個月就退晒啦!
你可以去健康院母乳姑娘幫你睇下bb 啜得岩唔岩,有無塞!

大宅

suet_fa 發表於 16-5-27 18:45
其實飲人奶係退得慢,如果抽血報告無事,可以安心!我個女滿月都未退,仲要一直222,無跌過!之後轉去瑪麗 ...

我而家2邊都淋淋,無咩硬,有漲既感覺,可能日日進出醫院,又自己照顧自己,無人幫手,休息唔夠,所以想有硬塊都無,隔餐補奶粉比佢,等佢唔洗再去醫院檢查,先努力再埋身。
我而家日日飲豬手花生湯,雞腳花生湯,希望會多d奶,但開始飲到想嘔都唔知有無偏方可以谷奶

子爵府

ying22091989 發表於 16-5-26 12:38
...

原來食薑,紅棗會令黃疸升,我睇過有jm分享鹿茸都會!

民房

bbyau2010 發表於 16-5-27 20:30
我而家2邊都淋淋,無咩硬,有漲既感覺,可能日日進出醫院,又自己照顧自己,無人幫手,休息唔夠,所以想有 ...

黑豆茶好漲奶嫁,上網搵嫁,我自己試過無奶,阿b全日扭奶食,飲完之後兩個鐘左右就感覺到漲奶,將黑豆炒左先(炒前洗或飲之前洗都無所謂),炒到有裂紋,有少少燶味,就搵密封嘅野裝起,飲嘅時候拎十粒左右(按個人喜好)搵保溫瓶焗住,全日都飲得,可以不停加水,黑豆淋哂可以食埋,我鐘意加埋炒米一齊焗黎飲

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊