懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

fmf903 發表於 16-5-25 12:46
有沒有搵過卓筠嬈產檢?

我有次看不到林醫生,所以睇了卓醫生.她很nice同有耐性的。你可以試下唔同Doctor, 睇下邊個夾啲

別墅

sweetbaby2017 發表於 16-5-26 11:23
佢係咪太多人睇,要等超耐同冇咩時間同你講解呢?

係!每次等兩個鐘以上。佢超忙,每次產檢大概5分鐘睇完。要自己取捨:佢經驗超豐富,佢講一句你就安心曬。我自己覺得睇幾長時間或等兩三個鐘都唔緊要,最緊要佢掂。佢講一句好過其他人講十句。

Viona    發表於 16-5-26 16:25

大宅

我睇開林醫生,有次急症睇左卓醫生
林醫生比我感覺佢senior些,年紀亦大過卓醫生,佢間房都大過卓醫生好多
林有好多客,你要預左好難book到好時間同次次等2-3個鐘,跟住睇你約15分鐘
卓醫生就會睇你半個鐘,好有心機解答,之後會親自打電話比你follow up(林唔會)
睇你要乜---有人想要個有名氣但冇太多時間喺你身上,林醫生係好的...如果你第一胎又係騰雞嘅媽媽,卓會感覺follow close D,我個人覺得林係有經驗的,我老公prefer林,我prefer卓
陳仔都聽人講好好,但唔知收唔收新症。我個人prefer女醫生

別墅

Tototobobo 發表於 16-5-26 15:09
係!每次等兩個鐘以上。佢超忙,每次產檢大概5分鐘睇完。要自己取捨:佢經驗超豐富,佢講一句你就安心曬。 ...

再補充幾句。我之前因為未返香港,響國外睇醫生。其實收費同養和差唔多(好似仲貴D添),唔使等醫生,每次你可以慢慢問問題。但係到真係有問題要攞意見就講得唔清唔楚。只話我知個問題,又唔敢肯定D話我知會唔會有咩事。

結果返到香港問陳醫生佢一句話「冇事喎,無須擔心」,再用超聲波指住清楚解釋點解冇問題。就當堂定曬。然後就覺得我只要權威醫生,等唔係問題。 最慘係有乜大野嘅時候D冇經驗嘅醫生搞到你有無謂嘅擔心。

男爵府

pyaleung88 發表於 16-5-26 15:25
林醫生比我感覺佢senior些,年紀亦大過卓醫生,佢間房都大過卓醫生好多
...

咁卓醫生適合我多一點!

大宅

sweetbaby2017 發表於 16-5-26 11:10
王偉明醫生我真係未聽過,佢手勢好唔好?細心嗎?會唔會好趕時間咁?收費如何?
...

我唔知佢手細好唔好。產檢時都好細心、好好人,有問必答

大宅

fmf903 發表於 16-5-26 19:06
咁卓醫生適合我多一點!

卓係ok的
但養和本身staff都係搵陳仔或林
梁仔唔建議,佢好串

複式洋房

梁醫生. 好專業, 好詳細, 有醫德, 有幽默感. 佢係母胎學專家, 次次超聲波都好仔細.

複式洋房

AlissaKate 發表於 16-5-26 12:43
我有次看不到林醫生,所以睇了卓醫生.她很nice同有耐性的。你可以試下唔同Doctor, 睇下邊個夾啲
...

乜佢地可以次次產檢揾唔同醫生???會唔會跟唔到架

複式洋房

Tototobobo 發表於 16-5-26 15:09
係!每次等兩個鐘以上。佢超忙,每次產檢大概5分鐘睇完。要自己取捨:佢經驗超豐富,佢講一句你就安心曬。 ...

等我ok, 只要佢係有料,最怕等到最後都睇唔到,比第二個醫生跟

複式洋房

pyaleung88 發表於 16-5-26 15:25
...

謝謝你意見,我都見好多人讚卓醫生,但好似仲未有JM揾佢接生講佢手勢好冇,我其實想要一個精準,睇醫生時5-10分鐘我ok, 等都冇咩問題,最重要開刀手勢好,唔痛,傷口埋口好

複式洋房

Tototobobo 發表於 16-5-26 18:06
再補充幾句。我之前因為未返香港,響國外睇醫生。其實收費同養和差唔多(好似仲貴D添),唔使等醫生,每次 ...

聽你咁講,我覺得陳醫生應該適合我,謝謝你意見

複式洋房

sweetbaby2017 發表於 16-5-27 23:44
乜佢地可以次次產檢揾唔同醫生???會唔會跟唔到架

唔係呀,我咁啱果次emergency, 睇開嘅林醫生無位,所以先睇卓醫生。

別墅

fmf903 發表於 16-5-25 22:40
好謝謝你。
因我冇指明醫生,養和派左卓醫生俾我。
我知道佢剛入養和幾個月,係前東區醫院婦產科副顧問。

結果我嗰日產檢被發現突然血壓高+蛋白尿。卓醫生要我即刻入院。觀察左24小時之後建議即刻開刀。
所以我做左白老鼠。我的分享:
手勢:卓醫生手勢好好。傷口第二日戴左腰封已經唔痛。
今日生左兩個星期傷口已經唔使貼膠布。埋得好好。

責任心:我出事嗰個星期有紅字。佢日日都有睇我兩次。有次晚上十一點幾血壓升高左好多佢即刻返醫院睇我,話自己唔放心。

溝通:佢講野清楚易明,令人有信心。所以我同老公都決定唔等陳醫生放完假,直接俾卓醫生開刀。

而家我覆診都搵卓醫生。強力推薦!

Kitkitbutterfly    發表於 16-8-29 14:19

男爵府

Tototobobo 發表於 16-6-22 16:55
結果我嗰日產檢被發現突然血壓高+蛋白尿。卓醫生要我即刻入院。觀察左24小時之後建議即刻開刀。
所以我做 ...

我而家睇緊卓醫生啦!
其實新醫生有好處,冇咁多客,會細心同耐性d, 好過一些老醫生只睇你5分鐘。

大宅

回覆樓主:

我第一次睇係梁醫生,之後有一次仆親,梁醫生唔睇我,比左卓醫生!之後一直到而家也是卓醫生!
卓醫生好好,佢早期結構都有同我睇,每次好詳細,照都至少照20分鐘,再加問下野,每次睇30分鐘。養和不是個個醫生都做結構,但卓醫生有做,而且個次見左45分鐘!我有次唔舒服,睇左佢,因為之後紅日幾日,佢夜晚仲親自打比我問我點,提點我!真係好細心。卓醫生每次都有超多相比我,每次10幾張!加4D每次兩張(20週後)結構個次30幾張!又有圖表,知道bb每部分屬生長線邊到。卓醫生不會逼人開刀,一直鼓勵我順產!
但我bb頭偏大,我上次產檢真係有點擔心,佢同我講。你唔洗擔心,你黎係我幫你解決煩惱的,有咩問題我幫你解決,你一定生到健康bb! 真係定左好多。
我一個月後就生啦!到時可以再講卓醫生如何!
FYI: 卓醫生之前係政府到都係婦產科副顧問醫生,所以經驗也不少的!

男爵府

卓醫生順產收幾錢架?

大宅

poon412 發表於 16-6-22 18:11
卓醫生順產收幾錢架?

養和所有醫生收費一樣架!
睇你住咩房。

男爵府

MissPuffs 發表於 16-6-22 18:15
養和所有醫生收費一樣架!
睇你住咩房。

咁普通房順產幾錢?

大宅

poon412 發表於 16-6-22 18:21
咁普通房順產幾錢?

你可以參考下,不過未計巡房費,手術室費,護士費等等,麻醉師費用係醫生費的三分一。
普通房即係大房,6人房。
半私家是一人房,但share bathroom.
私家,一人房,自己洗手間

首頁

尾頁

跳至