夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

別墅

我想問下大家d老公仔會唔會陪你個個星期返外家同外母食飯?我老公之前一向都會,直到母親節個日佢同我媽吵了一場後就叫我以後自己返,奶奶個邊佢亦自己搞掂就公平,除了節日大家先出現,奶奶一向就不定時見的,佢地行動自如,我爸上年8月過身,請了工人照顧媽,佢行動不便要坐輪椅,老公揸車,出入就會方便好多,我又瘦弱,手又有事,自己一個推我媽出街比較困難,之前我媽性格係比較煩,成日呻呢樣個樣,令我發脾氣,老公又要受,有時都影響我地2公婆嘈交,但佢唔去見我又會認為結婚大家就是一家人了,同埋亦同佢講咗原來媽應該係因為甲狀腺太高影響情緒,再加上現在有心率不正,有機會要安裝起搏器,所以這2星期佢已改善很多了!但老公仍怪我媽就好像太小器了!

大宅

下...咁就要離婚,咁兒戲...剛剛同你媽吵完,未下到氣姐,因乜事吵先?你唔係哄返個老公,而係考慮離婚...阿媽係無得簡,但當初點解要嫁比佢?唔係想找一個人一起走埋下半世?

公爵府

佢哋鬧乜先, 如果係你媽唔啱, 你老公唔去, 但又無阻止你返去, 又無迫你返99度, 咁佢又無錯喎, 如果係因為佢唔去你媽度, 你就要同佢離婚, 咁你有冇兒戲d呀!

大宅

各自番自己屋企有咩問題?老人家麻煩,點解要老公硬食?

wcpcelia    發表於 16-6-2 16:43
abe0924    發表於 16-5-30 23:16

大宅

Miulo 發表於 16-5-29 15:40
佢哋鬧乜先, 如果係你媽唔啱, 你老公唔去, 但又無阻止你返去, 又無迫你返99度, 咁佢又無錯喎, 如果係因為佢 ...

X2

講清楚嘈啲咩先?

公爵府

其實你都講你阿媽難頂啦, 你老公都算咁啦, 同你媽嗌交後, 只係節日先返, 你仲想點呀, 如果係你媽唔啱, 你應該支持老公, 而唔係用離婚去令佢屈服, 我真係覺得你好大問題囉, 如果你認為阿媽重要, 咁你就離婚啦, 當放過你老公吧!

侯爵府

好媽媽勳章

Celia330 發表於 16-5-29 15:30
我想問下大家d老公仔會唔會陪你個個星期返外家同外母食飯?我老公之前一向都會,直到母親節個日佢同我媽吵 ...

同一件事,99同外母倒轉,一定係以下結論:
樓主你一D都吾愛你老公!
你吾應該結婚,你應該抱住你媽過世!

珊瑚宮

環保接龍勳章

回覆樓主:

咁你媽都只想見你之嘛,唔夾相處少點咪仲好,佢又唔係唔俾你返,可能佢心都會關愛你媽,但相處唔到就係相處唔到。我唔覺得你老公有問題(我只睇左第一樓資料(。咁佢叫你唔好見奶奶原因係想公平?
你俾少少時間適應下,慢慢地你會接受到,講真你自己都頂唔順你媽發脾氣,你老公見到或聽你講得多,應該覺得煩爆。
人邁向新的一天跨新步放眼遠方迎來朝暉將人照亮

瑪瑙宮

吓, 咁要離婚, 您諗清楚?

我媽好簡單, 佢會自己 week week 出黎同我食飯, 佢只要見到我, 佢唔需要見到我老公 (=我 ex) , 佢地唔需要彼此應酬彼此, 我地兩母女傾心事 only, 我地會拖住手行街, 我走上車前佢例牌錫我塊面一啖添架.

我媽亦都唔需要食生日飯母親節 ge, 我 ex 只要團年出現就得.

ex 99 d 聚會造節我就要到, 咁我都 ok , 間中閃下人.

所以 d 老人家要通氣 d , 咁 d 後生都會舒服 d .

子爵府

回覆:Celia330 的帖子

咁就要離婚?無法理解,你老公已經好好喇,你媽難頂要逼佢硬食先得?你咁樣邊個仲會娶你?咪玩喇

琥珀宮

回覆樓主:

下?咁就離婚?咁大把女人因為唔妥99要離婚?

你老公因嘜事同你媽嘈先?你又認為邊個啱呢?你老公吵完佢都只係叫你自己返無唔俾你返,同埋佢平時見你媽多過自己媽,算係咁啦

珊瑚宮

2024年龍年勳章

Miulo 發表於 16-5-29 15:40
佢哋鬧乜先, 如果係你媽唔啱, 你老公唔去, 但又無阻止你返去, 又無迫你返99度, 咁佢又無錯喎, 如果係因為佢 ...

係囉,佢唔想去都唔得?依家好公平喎,佢唔去你外家時都冇迫你去佢度喎

別墅

回覆樓主:

我懶惰交代得唔清楚,因為成件事其實好長亦不單是發生一件事就話應否離婚的,同埋提出叫我考慮不接受就分開的是我老公。當日係去我家食飯,我在廚房預備材料,佢地2個係廳,老公開ps4打機,我媽坐按摩椅,我媽是長期病患,佢坐係度又呻病痛又投訴工人,我老公就冇啦啦開始同佢嘈,話佢成日呻好煩,嘈嘈下我媽就喊,又話要走,母親節要佢俾人鬧,我走出來制止佢地,老公就入房,雙方都有問題,所以2邊我都冇幫亦冇鬧,但我媽始終係長輩,又有病,母親節前一日先剛出院,發現佢甲狀腺好高同心率不正,成日頭暈,所以老公點都唔應該同佢嘈,正如奶奶點有問題,我都唔會同佢正面交鋒過,只係唔出聲,事後亦冇去怪佢地!我同老公之後都冇事咁,係幾日後佢冇啦啦係我返工時打來同我嘈,話以後唔會見佢,語氣係好差,你不接受就早出聲做決定,我話唔想傾住,因為返緊工,我只感到老公不體諒我,亦不明白我媽原來有甲狀腺都會影響情緒。由於件事太長太多細節,仲有好多平時日常同老公的問題不打算細說了,我個post應該重開,因為我其實只想了解下其他jm係咪都會自己一個返外家者。對不起,寫得不清楚!我會改一下內容先

子爵府

引用:我懶惰交代得唔清楚,因為成件事其實好長亦

原帖由 Celia330 於 16-05-29 發表

我懶惰交代得唔清楚,因為成件事其實好長亦不單是發生一件 ...
我自己會返外家(平日),老公亦會陪我返(星期六,日),過節(互就)
就算你重開新post問又點呢?
自己返外家有咩問題?人地點答又點?
你個問題根本不在自己返得唔得/老公實要陪我等……

Miulo    發表於 16-5-30 06:32

大宅

自己番有咩問題?做人獨立d la!唔通你老公唔番你永遠唔去咩,掉轉諗,你媽角色變左你99你又會唔會咁包容呢???????

公爵府

Celia330 發表於 16-5-29 23:50
我懶惰交代得唔清楚,因為成件事其實好長亦不單是發生一件事就話應否離婚的,同埋提出叫我考慮不接受就分開 ...

我老公每個星期六都會陪我返外家吃飯(我屋企人的家庭聚會), 反而節日才去99家吃飯, 但會以99做節優先, 老公看在眼裡, 亦會每星期陪我返阿媽家吃飯, 其實都係相向的, 老公知我遷就他, 我屋企人又識做, 所以佢才喜歡陪我返去吃飯.

好似你的情況, 你老公一直有陪你返外家, 係因為你媽有病就發你老公脾氣, 而你又覺得你媽理所當然, 其實你媽有工人照顧, 你自己返去也可以啦, 唔好迫佢陪你返啦, 你都話你阿媽難頂啦, 你係佢個女, 硬食係應該嘅, 你唔想影響大家感情, 就唔好迫你老公返外家, 佢都應承你做節返, 咁你咪盡量避免佢哋見面囉. 如果倒轉係你99, 你又會唔會因為佢有病就任佢鬧呀, 你同99反面, 佢仲迫你返99度, 你會點? 你自己諗下啦! 唔好因為你阿媽嘅無理,而斷送自己嘅婚姻呀!

男爵府

回覆:有幾多老公會陪老婆返外家

我一向都自已返外家,老公得閒都寧願瞓覺唔會跟去,老公返shift 節日都無去,我自已返去做節

伯爵府

我翻外家會問C6一齊冇,如果佢唔去,我都唔勉強冇所謂,自己一個翻。覺得冇問題渦,有時佢唔係度,我翻去外家hea下,呻下6299個邊嘅是非仲爽

瑪瑙宮

Celia330 發表於 16-5-29 23:50
我懶惰交代得唔清楚,因為成件事其實好長亦不單是發生一件事就話應否離婚的,同埋提出叫我考慮不接受就分開 ...

其實您都唔清楚講到點解您想離婚.

翡翠宮

各自自己返咪仲好
大家唔洗嘈.

首頁

尾頁

跳至