醫護健康

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

家人腦退化, 本身個人已吾多和氣, 無個仔女同到佢住,請左個相孰嘅工人姐姐照顧佢, 好驚姐姐頂吾住, 無人照顧佢最後要送去老人院

loop    發表於 16-8-12 15:11
親子王帝    發表於 16-6-30 15:16
The only thing necessary for the triumph of evil is for good men to do nothing.

大宅

引用:家人腦退化, 本身個人已吾多和氣, 無個仔女

原帖由 bee918 於 16-06-03 發表
家人腦退化, 本身個人已吾多和氣, 無個仔女同到佢住,請左個相孰嘅工人姐姐照顧佢, 好驚姐姐頂吾住, 無人照 ...
其實腦退化到中後期,負責照顧佢既人會好辛苦好難頂,排定老人院多一個選擇

anna59    發表於 16-6-5 13:30
bee918    發表於 16-6-3 21:56

男爵府

回覆 bee918 的帖子

有啲似我媽性格 , 但我媽係輕微腦退化剛開始 , 不嚴重的。唔鍾意同仔女住 , 一向獨居的,兩個月前請左姐姐照顧。

我認為由姐姐照顧總好過老人院,
因為可以保持番佢平時既生活,自由自在,姐姐又可陪去公園...購物...
雖然係同姐姐住,但始終有自己個家安享晚年。

姐姐唔會頂唔順既 , 因為單對單,只係照顧一個人既起居飲食好容易做。
我媽的姐姐前份工係做三人家庭,佢話太辛苦所以辭職。

翡翠宮

牛年勳章 2018復活節勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章

cedarcone 發表於 16-6-4 00:37

有啲似我媽性格 , 但我媽係輕微腦退化剛開始 , 不嚴重的。唔鍾意同仔女住 , 一向獨居 ...

腦退化又單對單,唔怕咩?

複式洋房

bee918 發表於 16-6-3 12:38
家人腦退化, 本身個人已吾多和氣, 無個仔女同到佢住,請左個相孰嘅工人姐姐照顧佢, 好驚姐姐頂吾住, 無人照 ...

http://www.jccpa.org.hk/tc/home/index.php
赛馬會資助專協助腦退化病人及家屬的機構
有日間護理中心等不同的服務
希望幫到你

伯爵府

引用:回覆+bee918+的帖子有啲似我媽性格+,+但我

原帖由 cedarcone 於 16-06-04 發表

有啲似我媽性格 , 但我媽係輕微腦退化剛開始 , 不嚴重的。唔鍾意同仔女住 , 一向獨居 ...
相信腦退化初期姐姐湊好過去老人院。可是老人家有時會鬧姐姐,又要姐姐朝早十點幾、下午四五點就煮飯,去覆診早成兩個鐘到醫院乾等。
好驚工人頂吾順。

The only thing necessary for the triumph of evil is for good men to do nothing.

伯爵府

引用:Quote:bee918+發表於+16-6-3+12:38+家人腦

原帖由 doudou_ma 於 16-06-04 發表
http://www.jccpa.org.hk/tc/home/index.php
赛馬會資助專協助腦退化病人及家屬的機構
有日間護理中心等不 ...
Thanks

男爵府

bee918 發表於 16-6-4 23:36
相信腦退化初期姐姐湊好過去老人院。可是老人家有時會鬧姐姐,又要姐姐朝早十點幾、下午四五點就煮飯,去覆 ...

照顧腦退化不分初期晚期 , 最重要配合到老人家的請求 ,體諒﹑包容﹑關心。
若果是工作表現差而鬧的話,是合理的,任何顧主都會咁做。

若果是在腦退化之下,引致無理取鬧的話,應要體諒(她也不想的)。

要姐姐朝早十點幾及下午四五點就煮飯,冇問題喎 ! (是吩咐/提醒/請求姐姐做野)

要明白腦退化者的思維變化無常,當要求點點點.... 旁人可能感覺有點怪,不合羅輯。

但在老人家方面是表達自己意願 ,想早一點吃飯,有何問題? 不是太過份就盡量滿足老人家喇 !

若果每件事對腦退化者不滿意及有怨言,這是不公平的,若果吓吓有限制的話,老人家生活會否快樂嗎?

姐姐不是來做皇后 ,目的來協助老人家日常生活, 不應為腦退化症去維護姐姐,否則請工人為乜呢?

不應將腦退化者規劃界線 ! 不應將腦退化者視而另類動物看待 !

無論有沒有腦退化,應要一視同仁 !

333s    發表於 16-6-24 19:44

大宅

cedarcone 發表於 16-6-5 10:14
照顧腦退化不分初期晚期 , 最重要配合到老人家的請求 ,體諒﹑包容﹑關心。
若果是工作表現差而鬧的話,是合 ...

十分同意! 我亦會先告訴工人,老人家有病,如果被罵,希望她能體諒。而我亦會對事不對人。

珍珠宮

回覆 cedarcone 的帖子

輕微,剛開始的腦退化症可以食藥減慢退化,可以問私家醫生開藥

伯爵府

cedarcone 發表於 16-6-5 10:14
若果是工作表現差而鬧的話,是合 ...
是自己家人, 怎會是另類動物呢?

有退化之前, 老人家都會無理取鬧, 而且非常猜疑, 愈照顧愈讓著他的便愈受駡, 這是性格, 不儘是由退化引起.

工人姐姐是來幫手, 但和大家一樣也是人, 一直受駡不論是自己子女, 主要照顧者或是工人都會令人氣餒.

心急要吃飯只是其中一例. 吃飯還好, 還會整天想吃藥, 平日生活不限制便亂來.

複式洋房

bee918 發表於 16-6-5 14:35
是自己家人, 怎會是另類動物呢?

覺得我媽媽開始有腦退化,唔記得頭先食過乜,唔記得想去買乜,請問我可以帶佢去邊睇這種病? 睇私家醫生定要去睇專科?專科的話睇老人科?點樣可以排到政府睇?

子爵府

引用:Quote:bee918 發表於 16-6-5 14:35 是自己

原帖由 green 於 16-06-09 發表
覺得我媽媽開始有腦退化,唔記得頭先食過乜,唔記得想去買乜,請問我可以帶佢去邊睇這種病? 睇私家醫生定 ...
also hv same q as u

大宅

我試過如果老人家平時有家期的覆診,可同醫生講排期轉介老人科,我四年前由全科→職業治療評估→老人科,足足差不多一年。
結果我轉睇私家,一邊食住藥一邊等(政府都係相同的藥),並取轉介信,看看可否提早睇政府

大宅

引用:我試過如果老人家平時有家期的覆診,可同醫

原帖由 fptong123 於 16-06-09 發表
我試過如果老人家平時有家期的覆診,可同醫生講排期轉介老人科,我四年前由全科→職業治療評估→老人科,足 ...
我都係咁樣,睇住私家等排政府

複式洋房

Bear1010 發表於 16-6-9 09:48
我都係咁樣,睇住私家等排政府

請問私家醫生係指一般家庭醫生就可以?

大宅

引用:Quote:Bear1010 發表於 16-6-9 09:48 我都

原帖由 green 於 16-06-09 發表
請問私家醫生係指一般家庭醫生就可以?
果個私家係朋友介紹,因為初初帶佢睇平時睇開既醫生,那位醫生話佢無事反而話我神經緊張

伯爵府

fptong123 發表於 16-6-9 08:10
我試過如果老人家平時有家期的覆診,可同醫生講排期轉介老人科,我四年前由全科→職業治療評估→老人科,足 ...
政府醫院轉介職業治療, 要等. 但醫生話退化吾係一定有藥食, 要睇下係邊種

大宅

我睇的是私家的老人科醫生

複式洋房

引用:Quote:原帖由 bee918 於 16-06-03 發表家人

原帖由 Bear1010 於 16-06-03 發表
其實腦退化到中後期,負責照顧佢既人會好辛苦好難頂,排定老人院多一個選擇

...
同意。

首頁

尾頁

跳至