單親天地

跳至

首頁

尾頁

大宅

仔仔6個月時,因大家一次鬧交,他就走了,經歷左無助,家人白眼,個人低潮,最終咬緊口關一一頂硬上,直至有一天,仔仔要上N班前,個心好想問多他一句,係咪永遠唔會再見個仔,但答案係“好想見”。從此就開始共同撫養嘅方式照顧仔仔,去到要讀K1,為了可以令仔仔讀得好,加上係香港區有間幼稚園收左,又開始同他傾仔仔方向,因為他財力,家人支援,有車,有屋住,而我就只有自己獨力照顧,又要返工搵錢,份工又長時間ot, 爭扎好耐後,我決定仔仔1至5佢照顧,6日紅日我照顧,但1年了,可能我實在太多藉口令6日紅日要仔仔同我係屋內發悶,因為我實在太攰,所以仔仔同我感情好淡,有好幾次聽到仔仔親口就唔要我,有時仔仔見到我如陌生人般的面對,我開始冚潰了。我每天努力搵錢希望將來令仔仔生活好,但決定令我覺係錯了。依家好徬徨,好唔好係住嘅地方嘅學校,接仔仔回來我身邊,但下午又要搵ee照顧,開支扣哂已經無錢返工,太多野要準備好,但又唔知點安排,我租屋又怕比人迫遷,太多野唔安定,但對住個陌生的仔仔,心越來越痛。

大宅

回覆:colvin 的帖子

甘紅日同假期咪辛苦d帶佢出去玩,小朋友好易氹,加油

複式洋房

回覆樓主:

雖然我唔知講咩好! 我星期一至五都要返工,星期六我仔要去左佢老豆到,星期六我會清潔,買餸等仔仔返屋企食飯,星期日,會同佢去玩,雖然無咩地方可以去,但去公園佢都好滿足。。。

大宅

conibb 發表於 16-6-4 07:26
雖然我唔知講咩好! 我星期一至五都要返工,星期六我仔要去左佢老豆到,星期六我會清潔,買餸等仔仔返屋企食 ...

嗯。多謝。

大宅

wubobo28 發表於 16-6-4 04:33
甘紅日同假期咪辛苦d帶佢出去玩,小朋友好易氹,加油

係的。

複式洋房

同佢玩多D

複式洋房

colvin 發表於 16-6-3 22:38
仔仔6個月時,因大家一次鬧交,他就走了,經歷左無助,家人白眼,個人低潮,最終咬緊口關一一頂硬上,直至 ...

有時又系甘念想自己照顧細路。但又沒經濟。沒時間。令綜暖又怕害佐距地。

禁止訪問

大宅

conibb 發表於 16-6-4 07:26
雖然我唔知講咩好! 我星期一至五都要返工,星期六我仔要去左佢老豆到,星期六我會清潔,買餸等仔仔返屋企食 ...

公園係一個好好嘅地方,可以學習同小朋友交往,有得跑,空氣好,又唔洗錢

大宅

pochi9236 發表於 16-6-6 07:03
無野係唔得 撐住
我都係一個返工 放工湊仔
好忙 時間亦過得好快..

大宅

仔仔6個月時,因大家一次鬧交,他就走了,經歷左無助,家人白眼,個人低潮,最終咬緊口關一一頂硬上,直至 ...

樓主,睇你舊文
以前你都係得星期四,五陪下個仔
而家你想接番個仔,除非你放工後每日都會對住個仔
否則,就繼續比男方湊,起碼佢生活安定
至於你嘅心痛。。。
你放假就要好好珍惜同仔相處時間
攰。。。你平日自己瞓,已經好好
同小朋友一切住,一切瞓,每晚都無覺好瞓,要同佢蓋被,又四圍轉,你會重攰

你作下一步嘅決定前真係要好好安排,首要為小朋友着想,唔係你嘅個人感受

伯爵府

牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 開心吸收勳章

無話對與錯, 時勢逼人....而且...你係錫仔仔..一定感受到..你努力俾D時間仔仔...

大宅

haydenden1023 發表於 16-6-6 09:02
樓主,睇你舊文
以前你都係得星期四,五陪下個仔
而家你想接番個仔,除非你放工後每日都會對住個仔

嗯。多謝你的理性意見。始終係要對現實低頭。

子爵府

畀面勳章

唔好為左自己一己私慾而接番個仔返黎。。
你要諗下點先係對個小朋友最好的。。你死霸住個仔冇用架,照顧兩日你都冇精神同佢互動,
假如要小朋友日日對住咁攰嘅你,你覺得咁樣對佢好嗎?

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章

其實無對錯,搵多的時間出來喇.

別墅

有時帶小朋友落公園玩唔使好多錢,小朋友好容易tum.
如果你太忙碌,應該考慮下多d俾爸爸個邊照顧.甘樣佢先誤會有太多埋怨,日日對住你冷淡,因為佢都覺得悶.

大宅

回覆樓主:

接回小孩子自己揪,个男既是1蚊孩子生活費也不比?

複式洋房

同佢玩多D,多累都要架啦~~頂住呀~~我都冇咩好同我個女做,去邊都死~又冇錢~唉

首頁

尾頁

跳至