親子旅遊

跳至

首頁
12345...12

尾頁

男爵府

清邁值得買的手信如下:

boots:香蕉船防晒霜spf30/50
Luminese晒後修複蘆薈85b再95折
青瓜味洗面膏,

herb basics:各水果味護唇膏
蜂蜜味精油護發素
洗面粉39b 好好用,
身體按摩精油
各味按摩膏89b 好得
護手霜69b

waroros market 龍眼市場內買粉红色龍眼干,
青草薬膏大的3罐送一小瓶罐才180b,小的3罐才80b 已經講價
清邁菊花干 好好味,菊花,無花果加龍眼杞子煲水放凉再加蜜糖一流
榴槤干一包內有6小包180b 商場賣成3佰幾架

市場內有位姨姨識講廣柬話,價錢開價合理,3次去都同佢買,

玩:
:去夜間動物園,日間動物園,一日象伕訓練體驗, 有機農場煮泰菜,小型滑翔機,一日單車團,濱河沿岸遊船河,睇泰拳,去睇白廟黑廟,茵他儂國家公園(冬天去) 蒲屏宫,去mountaln float水上餐廳,斯里蘭纳國家公園水上餐廳,small farm小牧場,國立博物館,叢林飛翔

夜市:
[周日市集] Chiang Mai Sunday Walking Street
[週六夜市] Wua Lai Road Saturday Night Market
[週五跳蚤市場] Chiang Mai Flea Market Friday
[清邁夜市] Chiang Mai Night Bazaar (Kalare Night Bazaar + Anusarn Night Market)
[清邁大學夜市] Malin Pla
[瓦落落市場] Warorot Marketza

酒店 :

Little bear's home 小熊之家酒店,周日夜市內,新開干净,房間大,服務好,地點方便,價錢合理,發清海南雞同旁邊魚旦粉在酒店樓下,好味!

Jangmuang Boutique House(將夢精品酒店)古城區,有家庭房,有大露台,但一定要指明住201號房,樓下行前少少有出名的餐廳huen phen

清邁斯莫飯店 (Cmor Hotel Chiang Mai)尼曼路,maya商場在酒店旁邊,

薩貝別墅 (Villa Thapae) 塔佩門

康帕斯飯店集團清邁尼曼藝術畫廊飯店 (Art Mai Gallery Nimman Hotel Chiang Mai by Compass Hospitality) 尼曼路

Prestige清邁旅館 (Prestige Cm Residence) 尼曼路同清邁大學中間位

常州久馨居精品飯店 (Charcoa House & Cozy Hotel) 舊城區

99 The Gallery Hotel 舊城區

機場綠化服務公寓酒店 (Airport Greenery Serviced Apartment) 機場

大家想去雙龍寺即係素贴山,人少包車唔化算,大家可坐雙條車去到清邁大學正門口右側有候車亭去素贴寺十蒲屏皇宫,苗族村來回共180銖,每處停一小時,约9點出發,下午I點回到清邁大學

餐廳:

古城區 huen phen 午餐 晚餐地方不一樣,午餐平,晚餐有特色 晚餐有冷氣

尼曼路13號巷,泰北菜:Tong temtoh(燒豬肩肉好味)無冷氣

尼曼路2號巷 泰北菜 hong taum lnn蒸魚,炸鍋粑,蝦餅柚子沙拉 有冷氣

尼曼路7號巷mont toast 吃吐司

尼曼12巷轉角處 memorize自助餐吃豬手,以前午餐199b 宜家239b 吃得過,晚餐貴少少 有冷氣

濱河區

越南菜 VT NAM NUENG 蔗蝦,燒豬肋骨,越式肉卷(叫小份4條便可) 越式菜卷 2樓有冷氣,每檯俾多50b,樓下無冷氣的, 哩間值得吃。

泰北菜 The good View 菜單no53 蝦芒果沙拉 河邊無冷氣,餐廳内有

泰北菜 THA NAM

古城區 SP CHICKEN 12點才開門 無冷氣

MAYA商場4楼鐵板燒 有冷氣

近機場 泰北菜PHED DOI NGAM

清邁大學山頂湖邊餐廳 司機介紹的 無冷氣

叢林餐廳khaomao khaofang 11點至3點 5點至10點

清邁船屋餐廳resort@斯里蘭納國家公園 Sri Lanna National Park, Mae Ngat Somboon Chon

清邁大學山頂的 galae湖邊餐廳,好吃,風景靚

帝王餐千萬不要去吃

睇寺廟:
wat umong悟孟寺值得去(在清邁大學山頂位)
wat thon kwain
wat hang dong韓東寺
打銀廟
帕邢寺
盼道寺
柴迪隆寺
聖方寺
雙龍寺
松達寺

近機場big c值得去,但tesco lotus不值去,

商場:
最後一天要留時間去近機場central alrport plaza商場,平日早上11點開門,星期六日早上10開門,夜晚约8點半食市收工,場內有免費火車圍商場行走,有歡樂天地玩的地方,合小朋友,一樓四樓有好多美食又平

尼曼路the maya商場值得去,早上11點開門,星期三四五夜晚商場外有跳蚤市場,不過早收,约莫9點幾收市

central festival 最大間的商場,值得去,好多酒店都有免費車接送的,買naraya袋哩間最大最齊款最平,不要在central alrport plaza商場買,少貨又貴點

不要去prem um outlet 無野行又貴,山長水遠浪費時間

按摩:

fah lanna spa
zabai thai massage spa 技師可叫ying胖妹,按得好好

尼曼路2號巷,hong taum inn 餐廳(哩間樣樣好味)蒸魚,炸鍋粑,旁邊有間按摩舖按得非常好,近maya商場位

去清邁一定要揀星期六日在當地行夜市,最好的天氣在12月同一月,5月中至到9月通常去到下午旁晚一定落大雨,大家記得帶雨具啦

星期五攀安寺內有跳蚤市場约莫12點至6點完

買馬卡龍要去maya商場一樓,约5蚊港元一個

坐红爽條城內不遠的話20b便可,不要問坐要幾多錢,只要問要去的地點佢去唔去,去的話問每人20b ok便可,小童通常不計錢的,由機場商場去機場無行李20b便可,有多行李的話通常包車100b可以了,古城夜市酒店去機場大的士通常要200-250b

如去郊區要坐黃爽條的,要去塔佩門才多車坐,大约40b內一人便可

小農場 Small Farm 在因它農山下面,好想去,但由古城來回要2小時,為有留返下次冬天才包車去,如有人去過,請話我知好唔好玩,thx

各位朋友,唔好意思,之前我介紹了一位會講中文的清邁司机俾大家,因佢哩排太好生意,可能接唔晒咁多生意時會介紹另外一位本地司機俾大家,大家千萬不要用,因有網友試過好唔得。

Cheuk2012    發表於 17-12-2 21:57
ha-ppyday    發表於 16-7-29 11:19
wcpcelia    發表於 16-6-7 12:25

男爵府

回覆:清邁值得買的手信,餐廳

多謝分享

別墅

回覆:skso 的帖子

精簡明白,非常好,呢度好小人分享清邁旅遊資訊,多謝分享!本來諗住去食皇帝餐,睇你寫話唔好,點解呢?

男爵府

littlemaco 發表於 16-6-4 16:37
精簡明白,非常好,呢度好小人分享清邁旅遊資訊,多謝分享!本來諗住去食皇帝餐,睇你寫話唔好,點解呢?

...
皇帝餐唔平,野吃唔好吃,喜歡睇泰舞的可能會覺得ok,但不值

wcpcelia    發表於 16-6-7 12:25

子爵府

多謝分享! 22/6 出發, 好期待
[img align=right]http://i116.photobucket.com/albums/o21/keiyan76/CEO.gif[/img]

子爵府

Thanks for sharing. I will go again this summer!

男爵府

祝各位旅途愉快,玩得開心又放心,全家齊齊整整返香港!

大宅

回覆樓主:

謝謝分享,我7 月去,未book hotel, 很有興趣你介紹的,但如果太新,普遍taix 都懂去嗎? 機場去大约多少錢? tks

男爵府

beibei88 發表於 16-6-5 19:00
謝謝分享,我7 月去,未book hotel, 很有興趣你介紹的,但如果太新,普遍taix 都懂去嗎? 機場去大约多少錢 ...
taix識去的,機場去古城约莫150-200b,有分大的士同細的士的,我一家五口坐大車去尼曼路250b,今年的士貴了好多,物價也俾前年貴了3成,住了好多間家庭房,以前住開通常兩張大床的,或兩房一廳的,好少少都要800港幣,哩間小熊之家平靚正,樓下有出名的3王廣場,lila massage ,發清海南雞,串燒,魚旦粉好好味,去邊都好方便,只係無泳池,祝一路順風,玩得開心點。

別墅

我揀左住夜市嗰邊,方便嗎?多唔多嘢食?

男爵府

睛靈勳章

skso 謝謝分享!!!!

男爵府

littlemaco 發表於 16-6-6 10:48
我揀左住夜市嗰邊,方便嗎?多唔多嘢食?
請問您住夜市邊間酒店?

別墅

Duangtawan hotel

男爵府

littlemaco 發表於 16-6-6 13:11
Duangtawan hotel

Duangtawan hotel在night bazaar個頭,旺區,好多平價按摩舖頭,想吃好野尼曼區同濱河沿岸多出名的餐廳,如您星期六日入住,不要行night bazaar夜市,行返星期六日夜市才平靚正,如您平日入住,行下也可以,似香港女人街,平日夜晚也可行下清邁大學夜市的,多野吃。星期三四五可行maya商場出面跳蚤市場,星期五行攀安寺廟內的週五市場12點至到6點,您想要清邁旅遊書,我可以影重要的,值得去的俾您,祝旅途愉快!

別墅

昨日剛有位朋友俾左本舊版嘅清邁盡我,所以不用麻煩你了,唔該晒!,我嚟緊七月尾去搭AA,半夜要到機場,到時才搵的士難唔難搵呢?

男爵府

littlemaco 發表於 16-6-7 10:53
昨日剛有位朋友俾左本舊版嘅清邁盡我,所以不用麻煩你了,唔該晒!,我嚟緊七月尾去搭AA,半夜要到 ...

您要問返您住的酒店可否幫您约定,大约250b,或您到步時揾定一架爽條约定時間安心點(也平過的士,大约150b)最遲4點要坐車,我上次坐AA,以為下午6點飛,到出發前幾日,睇真的才知早上6點飛,都好辛苦下,因帶住2個細B,為有改住返近機場酒店,因包接送機的。上次早機我住哩間:機場綠化服務公寓酒店 (Airport Greenery Serviced Apartment) 有家庭房,有泳池。

男爵府

skso 發表於 16-6-4 15:21
清邁值得買的手信如下:

boots:香蕉船防晒霜spf30/50

夜間動物園門外多車出返市區?

男爵府

skso 發表於 16-6-6 13:30
Duangtawan hotel在night bazaar個頭,旺區,好多平價按摩舖頭,想吃好野尼曼區同濱河沿岸多出名的餐廳, ...

可以影比我嗎?
我下星期一去
有兩晚住薩貝別墅

男爵府

Jennifercheung 發表於 16-6-7 12:37
夜間動物園門外多車出返市區?
夜間動物園門外的車通常係旅行團車或者係有人包車來回的,您要pm我留電話,我影俾您,

別墅

引用:Quote:littlemaco 發表於 16-6-7 10:53 昨

原帖由 skso 於 16-06-07 發表
我哋今次都係有老有嫩一齊去,回程辛苦小小,酒店唔想搬了,我見機場距離好近,有爽條都ok,多謝你呢解答

首頁
12345...12

尾頁

跳至