跳至

首頁

尾頁

大宅

回覆 linuxchan 的帖子

你好吖,我都係做 188 B, 多謝你分享經驗

大宅

joyjj 發表於 17-6-22 23:24
回覆 ghoti 的帖子

你好吖,你都係經澳門 agent?
Typo: 澳洲 agent...

大宅

wyeth冷知識勳章 畀面勳章 陪月勳章

joyjj 發表於 17-6-22 23:41
Typo: 澳洲 agent...

係呀,朋友介紹。不過我覺得佢哋都麻麻地,希望搞得掂啦

複式洋房

我亦分享我的情況:

上年(2016) 3月中找 Agent 申請 188B
5月取得 EOI
6月初正式入表申辦 188B
6月中補文件
6月尾收到澳洲移民局發出的File Number

今年(2017) 6月初 Agent 告知要再補文件
現正提供所需文件給 Agent , 28日內交回移民局.

大宅

linuxchan 發表於 17-6-22 21:28
回覆 shadowso 的帖子

Hi Shadowso,

因為自己申請,唔太知程序,一心諗住咩都係email聯絡。

點知入咗申請之後,突然某一天發覺ImmiAccount寫住要做health declaration,其實都唔知幾時彈出嚟叫我去做,因為之前好似唔覺有嘅,但見到要做,咁就做啦,做咗declaration 就有referral letter 去做body check。

點解做咗body check 會拖遲個審批?完全無諗過會咁架喎,如果本應唔需要而家做,無理由移民局會叫人而家去做呀?

有無人可以指教下 ,唔該晒各位先

大宅

ykk2401 發表於 17-6-16 20:14
可能真系轉左喎!你好勁喎,自巳搞唔洗agent.

其實我之前特登去咗轉澳洲搵agent嘅,問咗好多野,發覺其實文件都係要自己準備,只係由佢入定自己入啫。所以最後都係決定自己入,慳返啲。但自己申請就無人跟進囉,而家自己都有少少一舊雲咁,唔知有無野做漏。

洋房

shadowso 發表於 17-6-24 11:33
其實我之前特登去咗轉澳洲搵agent嘅,問咗好多野,發覺其實文件都係要自己準備,只係由佢入定自己入啫。所 ...

其實系唔知批核重點系邊,所以唔敢自已搞,驚搞死左唔批。

複式洋房

Agree with Shadowso,
DIY 就係有呢種唔知做齊嘢的心情.

有冇朋友可分享下(DIY or Agent) 點樣demonstrate 有successful management and investment experience? 我覺得呢個條件好subjective.

大宅

linuxchan 發表於 17-6-27 12:39

Agree with Shadowso,

簡單寫編文講下你嘅生意/投資, 有做正式公司數嘅就交 annual audit reports, 個人投資嘅就交 monthly statement 之類, 最好自己做埋 annual summary, show 到有增長就 ok. Case officer 唔會得閒慢慢睇你散修修嘅數, 所以最好 summarise 畀佢睇.

複式洋房

ImmiAccount 個流程係一申請就會出現Health Declaration 的選項,入了Health declaration 就(我估多數)會有referral letter 叫你去驗身,但另有一個page就話如果你個申請會超過一年就唔好做驗身,因告報告只有效一年。我email 去問Business Skill processing centre, officer 回答我唔好做驗身,等Case officer 叫你先好做。

複式洋房

回覆 maymama890 的帖子

方便講下要補什麼文件嗎?有沒有時限?

複式洋房

maymama890 發表於 17-6-23 14:22
我亦分享我的情況:

上年(2016) 3月中找 Agent 申請 188B

剛補上 Investment Background Summary 及 Designated Investment Declaration 給澳洲移民局.

複式洋房

maymama890 發表於 17-7-12 16:43
剛補上 Investment Background Summary 及 Designated Investment Declaration 給澳洲移民局.
...請問這兩份文件要有什麼內容,自己作文還是要填表,要certified copy 嗎? 有冇要求每月的流水賬之類細節?

複式洋房

不是填表.一份是以表格形式說明利潤何來.
另一封信是說明1.5M的匯款將會從那個戶口匯出.

複式洋房

maymama890 發表於 17-7-13 10:46

不是填表.一份是以表格形式說明利潤何來.
補交文件後,收到驗身及申請良民証通知。

複式洋房

想問有冇人知body check 如果是乙形肝炎帶菌者,有冇問題?謝謝

大宅

nelnelyeung 發表於 17-8-5 20:41
想問有冇人知body check 如果是乙形肝炎帶菌者,有冇問題?謝謝

乙形肝炎一定要 medical exam 時 declare, 佢地應該會需要你做額外嘅 test, 視乎 report 決定. 你 google 下 "australian visa hepatitis b" 可能搵到多啲資料同外國論壇嘅討論.

複式洋房

想問問大家會否用貨櫃搬傢俬?還是在到步後買較化算?

首頁

尾頁

跳至