懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

我係BK, 希望大家多多指教。

我個產檢次序其實好亂... 11wk左右係張智第一次檢查, 佢說服左我做nifty, 結果係low risk。
但由於一早已經約左QE做OSCAR, 今日(13wk左右)就照去 (貪小便宜MODE), 點知度頸皮係2.84mm...

個人即刻由勁老定變左勁淆底。雖然姑娘都話Nifty準好多, 又叫我等埋驗血報告先唔洗咁擔心住, 但我宜家係擔心埋就算唔係唐氏, 會唔會係其他心臟或骨骼有事... 勁擔心既情況下, 即刻打左俾劉子健醫生預約15wk左右照早孕結構。想請教下大家會唔會覺得我太overreact, 或者我做既野足唔足夠去確保BB既健康呢?

好感謝大家...

複式洋房

唔會,有咩唔清楚,能力許可下,都會檢查清清楚楚的,加油!

複式洋房

引用:我係BK,+希望大家多多指教。我個產檢次序其

原帖由 msppg 於 16-06-06 發表
我係BK, 希望大家多多指教。

我個產檢次序其實好亂... 11wk左右係張智第一次檢查, 佢說服左我做nifty, 結 ...
當年我仔頸皮同你度既咁上下,但出世後冇問題啊!聽講唔過3係唔洗擔心

大宅

準媽媽係會緊張BB健康,有能力去check 清楚當然冇問題啦。 希望BB健康

男爵府

我個仔11wk度3.5mm,驗T21無事19wk照結構一切正常,到出世好健康!唔洗咁擔心

子爵府

我個仔情況係13week度頸皮3.1mm

即日去私家做T21 pass,Oscar low risk。但頸皮一直偏厚,後來我抽羊水做晶片測試,發現係性染色體異常,而且心臟左心室大動脈右移

我個仔出左世7個月,食得訓得與正常小孩一樣

唔係想嚇你呀,能力負擔到就去劉醫生到做埋早期結構。

我下一胎一定會做

侯爵府

畀面勳章

回覆樓主:

Lower 3mm,一點也不算厚,好正常,唔洗擔心!
我細仔果時度到有7mm厚,出世又健康又精靈。

大宅

Fionhohoho 發表於 16-6-7 01:12
我個仔情況係13week度頸皮3.1mm

即日去私家做T21 pass,Oscar low risk。但頸皮一直偏厚,後來我抽羊水做 ...

當時T21 測不到性染色體異常嗎?

子爵府

whomen 發表於 16-6-7 10:48
當時T21 測不到性染色體異常嗎?

個陣只係做左最常見的T13/18/T21 測試

大宅

我在QE check , 有2.89 mm (自己睇到)
姑娘一直無出聲講咩,自己都無收電話

不過有出去check T21
Pass

去產檢,醫生都話唔覺厚
只係個數字剛剛擲界

翡翠宮

2024年龍年勳章 減齡達人勳章 開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第一回 陪月勳章

樓主可考慮做T21。

複式洋房

多謝咁多位既意見, 我尋晚發夢都諗住呢件事。。。
咁我已經pass左nifty仲洗唔洗做T21架?

公爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章

NIFTY都已經好準..唔駛太担心..
同埋呢啲情況緊張都好正常... 有能力下做足要做GEI 野絶對支持

大宅

anpanmenbaby 發表於 16-6-7 03:50
Lower 3mm,一點也不算厚,好正常,唔洗擔心!
我細仔果時度到有7mm厚,出世又健康又精靈。
...

請問你係幾多wk度到7mm厚,之後要做咩跟進?

侯爵府

畀面勳章

3貓媽媽 發表於 16-12-12 19:12
請問你係幾多wk度到7mm厚,之後要做咩跟進?

做早期唐氏check到,大約3個月果時。check到時已即日預約,排期2日後做抽絨毛,結果大約1星期就知。

首頁

尾頁

跳至