烹飪搵食

跳至

首頁

尾頁

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 王國長老 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

今晚烤雞上脾,女話鍾意食蜜糖焗果款,9塊雞上脾,聽日帶埋飯盒都夠。

al14    發表於 16-7-18 16:49
label_bb    發表於 16-7-18 13:19
xingyi    發表於 16-7-16 15:00
FiFiMa    發表於 16-6-24 01:20
cutiemapa    發表於 16-6-15 15:58
Chunma8083    發表於 16-6-15 10:55
一之蘭太太    發表於 16-6-15 07:15
yyoouu    發表於 16-6-15 00:28
花旗太太生活在花旗國,留意時差,你問我未必即時答到。

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 王國長老 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

材料:
雞上脾 9塊

醃料:
生抽 2湯匙
米酒 1湯匙
糖 1茶匙
鹽 1茶匙
蒜頭 3瓣
紅蔥頭 2個
甜椒粉 半茶匙
黑胡椒 半茶匙
蜜糖 2至3湯匙

煮法:
1)雞上脾除去多餘脂肪,洗淨抹乾,用叉在肉背面刺幾下,放醃料後放雪櫃內醃過夜。

2)焗爐預熱190度C,焗盤鋪上錫紙,放網架,用包裹牛油的包裝紙抹一抹網架。

3)把雞上脾皮向上放網架上,放入焗爐先烤30分鐘。

4)取出反轉面再烤20至25分鐘,用尖刀刺入沒有血水流出就表示肉熟,放網架上5分鐘,上碟。

**醃製過程中,最理想是中途反轉一下雞肉,讓醃汁可以均勻接觸到每一塊雞上脾,也可把雞放入密實袋中,加入醃汁後壓出空氣,把密實袋置雪櫃中醃過夜,不時反轉。
**用叉在雞肉上刺洞是讓醃汁可以更好沁入肉中。
**爐溫及醃汁份量請按焗爐及口味自行調節。

label_bb    發表於 16-7-18 13:19

男爵府

回覆:蜜糖烤雞上脾

个買相好得好正

子爵府

侯爵府

子爵府

2024年龍年勳章 秋日勳章 炎夏勳章 春季勳章 冬日勳章 畀面勳章

回覆樓主:

連蜜糖一齊醃,焗完又唔燶,好正!

子爵府

引用:材料:雞上脾 9塊醃料:生抽 2湯匙

原帖由 rose-mag 於 16-06-14 發表
材料:
雞上脾 9塊

瑪瑙宮

2018復活節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

子爵府

2018復活節勳章 育兒性格勳章 想生BB熱投

大宅

畀面勳章

panda panda I love panda

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

回覆:rose-mag 的帖子

男爵府

回覆樓主:

伯爵府

育兒性格勳章 想生BB熱投 BK Milk勳章 畀面勳章

子爵府

開心吸收勳章 分享愛 hashtag影視迷勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

男爵府

回覆 rose-mag 的帖子

請問樓主, 改用雞脾可以嗎? 做法一樣嗎? 謝謝

王國長老

btjk 發表於 16-6-14 19:40

請問樓主, 改用雞脾可以嗎? 做法一樣嗎? 謝謝
當然得啦,雞脾、雞槌仔、雞翼都得,前者比雞上脾更厚肉又大舊骨,要焗嘅時間要增加,或者加大火力,唔係就唔熟,自己食唔介意唔夠靚,可以喺雞脾骨附近肉上面介一兩刀,傳熱容易D就會快熟好多。雞槌仔同雞翼細隻D唔夠焗咁耐,可以180度C都得。

男爵府

謝謝樓主, 即係話如果雞脾上界一刀, 咁焗既溫度同時間都可跟你食譜上一樣, 唔好意思, 我比較唔識控制個焗爐既溫度和時間

王國長老

btjk 發表於 16-6-14 22:29

謝謝樓主, 即係話如果雞脾上界一刀, 咁焗既溫度同時間都可跟你食譜上一樣, 唔好意思 ...
可以,不過又係果句:執生,因為隻隻雞脾大細都唔同,
肉骨大細厚薄都要有所調較,煮食受好多嘢影響,
我分開30分鐘加20至25分鐘咁焗,如果最後仲有血水,
就再送番入個焗爐度焗多少少時間,雞肉一定要熟,
尤其是有小朋友老人家更加要小心。

P.S. 爐溫高時間短,爐溫低時間長,前者冇後者咁滑。

男爵府

謝謝樓主, 明白了, 我會以你食譜既爐溫時間為原則, 自己再執手, 最後想再問一個問題, 第一次焗完後要反既時候, 你會唔會用醃雞剩下的汁去搽雞? 可唔可以咁做呢?

唔該哂樓主

王國長老

btjk 發表於 16-6-14 23:25

謝謝樓主, 明白了, 我會以你食譜既爐溫時間為原則, 自己再執手, 最後想再問一個問題 ...
可以嘅,不過D醃汁都較為稀,想蜜糖味重D就可以掃一掃蜜糖,
不過要小心個面會燶,咁就唔靚仔,如果真係見到燶就切咗唔要就得架啦。

首頁

尾頁

跳至