跳至

首頁

尾頁

伯爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 好媽媽勳章 畀面勳章

我本來有馬來西亞PASSPORT(跟阿媽申請的), 但過了期無續又無取消, 諗住以後都用特區護照, 之前已跟老豆申請了特區護照(老豆是香港人), 我下個月想用特區護照由新加坡去LEGOLAND, 我想問下D馬來西亞關員會否查到唔比我入境? 我個出世地係馬來西亞會否好怪? THANKS....

大宅

回覆:poodlema 的帖子

無問題的窩,出生地唔代表妳係馬來西亞人,除非佢得閑無事做,查妳,通常都係睇妳係唔係要犯,無就tum印

伯爵府

回覆 Yukiruirui888 的帖子

謝謝你呀! 因為我驚印指紋時佢會知道我仲有本馬來西亞護照, 會查我係咪雙重護籍,因為我媽唔比我取消, 佢話過咗期唔續就算。

大宅

入馬來西亞境,唔需要印手指紋,比特區護照排訪客隊就得,妳唔好去馬來本地人的隊

伯爵府

明白晒啦! 謝謝! 咁都安心D, 因為我帶埋阿B. 另想問下聽人講舊特區護照要落車是嗎? 我都唔知本護照新定舊, 我本護照2017年1月19日到期, 係咪都應該比入馬來西亞同新加坡境呢? THANK YOU...

大宅

落車係睇妳搭咩交通工具,因為要過海關,我又無聽過有新舊護照問題,護照要最少6個月的有效期,去邊都一樣

伯爵府

Thanks!

首頁

尾頁

跳至