夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

洋房

有邊個唔想做小鳥依人?但我被迫做女漢子,搞搞下我覺得我自己一個都可以過得好好,亞女變成了我的全世界,我變得唔需要老公。其實中間大家嘈過、吵過幾次,但佢次次都大事化小,小事化無,變左好多野我都唔想再同佢分享,覺得講完都係冇用。大家既話題只係圍繞個女,平日冇野好講,唔會講電話,最多大家 text 幾句。

到佢最近發現我變得好冷淡,佢呢排做左好多野去補救,但我覺得已經太遲了。我自己捱左8年了,我已經覺得好累。而家就算佢做咩我都冇感覺,淡左就真係淡左,我覺得我對住佢,只剩下軀殼,只是同屋主,我可以點做?

洋房

回覆樓主:

其實而家如果個老公唔出軌係咪已經叫執到?

子爵府

myloveisu 發表於 16-6-17 20:31
有邊個唔想做小鳥依人?但我被迫做女漢子,搞搞下我覺得我自己一個都可以過得好好,亞女變成了我的全世界, ...

你想淡落去用出軌作結尾
還是係兩個人努力修補感情
自己係有得揀
再唔係有好多女人為左個小朋友
維持一個表面上的家,做同屋主
個人選擇

複式洋房

既然佢最近對你好,又何妨投桃報李呢﹖對關係都有正面作用吧

切記愛係雙向的,永不能單方付出。有咩想法,你最清楚,想留定想溜…

子爵府

畀面勳章

如果大家一齊都係為了小朋友,咁不如想辦法改善大家的關係吧。。因為小朋友很聰明,會感覺到家裡有冇愛。。

男爵府

引用:+本帖最後由+myloveisu+於+16-6-17+21:16+

原帖由 myloveisu 於 16-06-17 發表

有邊個唔想做小鳥依人?但我被迫做女漢子,搞搞下我覺得我 ...
唔知道你地經歷咗D咩令你今時今日咁心淡,我只係覺得冇人必然對你好,奉獻。。珍惜眼前人

瑪瑙宮

佢呢排做左好多野去補救,, ...

既然佢做左好多野您都唔會再欣賞佢, 直接叫佢乜都唔好做, 繼續做同居主, 您係咪想咁??

複式洋房

回覆:我好苦惱,求解答。。。

我和我老公試過有一段時間大家都過得好唔好心,關係仲好差,我也曾經想過大家分開冷靜一吓,但到最後大家都面對面講清楚,大家究竟想点,如果要繼續下去就要好好珍惜大家的關係,如果無話題的話,我就會去創做話題及揾一個目標,大家努力去做,這樣大家都會好心些

複式洋房

有邊個唔想做小鳥依人?但我被迫做女漢子,搞搞下我覺得我自己一個都可以過得好好,亞女變成了我的全世界, ...

你老公会補救算好,証明他还関心和爱这个家。我那个就只会对你視而不見,真系同屋租客咋。还出去搅3撹4。

侯爵府

人係犯賤既,佢進一步你就會退一步。
到佢唔再前進時,你到時想進都唔會再有機會。
諗清楚自己係咪真係唔再需要佢

子爵府

回覆:myloveisu 的帖子

有沒有想過你們關係冷漠冰凍絕對不是一個人的問題,有沒有由你老公那邊想過?男人一向比較粗枝大葉,有些男人覺得返工準時回家給家用就是好老公。你們兩個人基本是不同的人,加上要教養孩子,處理家事,女人有時都會不停在心期望一個體貼細心幫忙的老公,偏偏面對是一個叫下會做一點,有些叫都唔幫,或要次次說,夫妻自有孩子拍拖時間都沒有,對方已經變得越來越可惡,時間久了就變得覺得對方多餘,見到反而更多吵架,你情況是這樣嗎?

好少男人願意先作出努力,你老公珍惜大家的關係才會願意用行動去證明他的決心,你覺得這些年所有的錯都是他嗎?你一點錯都沒有?既然有機會去重新認識對方,重新開始,為何自己先把門關了?世上沒有不經過考驗的夫妻,你要的是一個冷漠如冰的婚姻?孩子不會快樂,你,他都不開心,有機會去扭轉局面絕對要好好抓住。

mc <()>

珍珠宮

醒目開學勳章 畀面勳章

回覆 myloveisu 的帖子

如果你係男人,這一番説話已俾人圍剿了
兩公婆梗係分工合作,
有人做多,有人做少,
正所謂能者多勞,怎可能計得清楚呢。
我覺得你C6看到你冷淡,

想方設法去補救實在是很難得了。
想想你們當日為何結婚吧。

侯爵府

其實感情真係有冷淡期,有段時間我同佢都好淡,淡到咩都唔講,最多text 2 句,返黎各有各對住手機,連去旅行都係咁,各有各去唔同地方再join 返,最尾傾完,大家都覺得咁落去唔掂,我覺得佢唔比反應,咩都旨意我,hea 爆,佢覺得我成日唔理佢,傾完佢應承會改進下,咁我又理佢多d, 又好返d, d 感覺又返返黎多d, 而家so far 都幾好,佢肯做,不如包容下,男人好少肯主動,都值得欣賞吖,始終都唔係咩大錯,唔好企得咁硬啦

洋房

回覆樓主:

係太多太多既失望做成,次次我需要佢時,佢都唔係我身邊,佢選擇去返工,佢"覺得"我搞得掂就大晒,其實我都要返工...因為我話要離婚,佢知道事態嚴重,所以佢改,但已經唔係我想要了...

瑪瑙宮

myloveisu 發表於 16-6-18 09:31
係太多太多既失望做成,次次我需要佢時,佢都唔係我身邊,佢選擇去返工,佢"覺得"我搞得掂就大晒,其實我都 ...

咁您想點您自己先知.

不如搵輔導幫下, 都幫唔到再決定.

伯爵府

2024年龍年勳章

離婚。

男爵府

回覆樓主:

離婚囉…

你都講到佢做咩都無用,只有離婚一條路。

你苦惱d咩先?

洋房

會唔捨得個女,所以再試下,讓時間幫我做決定點樣行落去

大宅

myloveisu 發表於 16-6-20 14:04
會唔捨得個女,所以再試下,讓時間幫我做決定點樣行落去

同你一樣,我10年啦,剛剛先覺得自己好似行屍走肉,每日過住一啲copy的日子,雖然有老公,但無人會理我心情,做任何事一句感謝都無,唔開心都係自己受!仔女的事,無人參與。我試過行前好多步,佢唔出聲,唔回應!剛剛嘈交,有動手推我。
我而家都好無助,10年感情,一對仔女。
怕離婚會傷害到對仔女,我女7歲,呀仔歲半!
我都唔知可以點!
一齊加油呀

洋房

fionchung010727 發表於 16-6-20 16:44
同你一樣,我10年啦,剛剛先覺得自己好似行屍走肉,每日過住一啲copy的日子,雖然有老公,但無人會理我心 ...

其實結左婚生埋仔,仲有冇資格去追求幸福?小朋友幾歲先叫大個?

首頁

尾頁

跳至