懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

男爵府

唔明點解而家今時今日既現代社會,資訊科技發達好多學術性既知識都可在網上找到,現今既人教育及知識水平高左好多,坊間都仲存在好多奇怪既懷孕繆誤既?我第一胎,唔同人同我講唔同既懷孕秘坊,有啲聽左覺得好好笑
1. 生前食朱古力會容易啲生,因為朱古力是能量(那麼其他食物能量不及嗎?)
2. 懷孕時飲利賓納bb會白啲(應該是維他命C對皮膚有美白作用,其實生果都得啦!)
3.食鈣片會生過度活躍小孩(全完冇科學根據,反而懷孕唔夠鈣會影響媽媽既骨骼同牙齒,唔可以唔夠鈣才對)
4. 唔準食豆腐豆漿白菜因為太涼(但豆腐豆漿有好高既鈣,綠色菜有葉酸,全是孕婦所需)
5. 唔飲得牛奶因牛奶是給牛飲的,bb會皮膚敏感(牛奶有豐富的鈣,科研結果bb皮膚敏感是遺傳還後天免疫力所引致,飲母乳能有效增強bb免疫力,少啲敏感)
仲有好多冇根據既學說但現今依然仲有好多人咁講同相信。

大宅

gloriehungws 發表於 16-7-3 12:52
唔明點解而家今時今日既現代社會,資訊科技發達好多學術性既知識都可在網上找到,現今既人教育及知識水平高 ...

除左第5其他都認同,飲牛奶/奶粉係會令到bb有皮膚敏感同濕疹加劇,所以如果醫生知道bb有濕疹,通常會建議轉食低敏配方/豆奶/人奶。
而且,牛奶的確係好普遍嘅致敏源之一。

大宅

唔明點解而家今時今日既現代社會,資訊科技發達好多學術性既知識都可在網上找到,現今既人教育及知識水平高 ...

1,2,3 真係未聽過呀
4. 我真係冇飲豆槳同白菜, 芥蘭都冇食架

男爵府

FortuneFountain 發表於 16-7-3 12:59

除左第5其他都認同,飲牛奶/奶粉係會令到bb有皮膚敏 ...

如bb出世後對牛奶敏感咁唔飲牛奶我係且廿意既。但陀住bb都話唔飲得牛奶我就唔係好信喇

男爵府

其實4 係中醫理論,信咪跟,唔信咪唔好理囉!

子爵府

牛奶的確係俾牛飲嘅
所以我自己識性以來都唔飲

子爵府

講咩個肚又尖又圓係睇到bb 係男定女都好好笑啦,唔明點解會有人信

大宅

鳥嘴123 發表於 16-7-3 14:33
牛奶的確係俾牛飲嘅
所以我自己識性以來都唔飲

其實科學界一早已經debate緊牛奶究竟係咪適合人飲。

大宅

gloriehungws 發表於 16-7-3 13:47
如bb出世後對牛奶敏感咁唔飲牛奶我係且廿意既。但陀住bb都話唔飲得牛奶我就唔係好信喇
...

同意丫,不過如果純粹為左吸收鈣點解要飲牛奶?

複式洋房

我之前上網睇過食dark chocolate (70%以上)會令bb同孕婦情緒好d, bb出世之後情緒(脾氣)相對溫和 ,易笑。 至於白菜屬寒性,我信。養和姑娘都叫唔好食過多。葉酸喺深綠色嘅菜到多,相信白菜唔夠菠菜/西蘭花嗰d多。

珍珠宮

回覆:奇怪既懷孕繆誤

你講戈啲我食齊喎。。不過係因為口痕!
我都無咁講究,真心覺得心情大過一切!
我孕前已經食定鈣片,唔知係咪因為咁,我直到依加生完都無甩過頭髮。。。
我孕期飲好多利賓納,因為我好嗜甜,又怕盒裝野無益,所以先飲利賓納。。
至於生果,豆漿戈啲,直頭係我孕期嘅精神食糧,乜生果我都食,豆漿我都飲好多。。

男爵府

回覆:奇怪既懷孕繆誤

牛奶係因為比牛飲既?真係未聽過

大宅

做個靚太 發表於 16-7-3 14:42
你講戈啲我食齊喎。。不過係因為口痕!
我都無咁講究,真心覺得心情大過一切!
我孕前已經食定鈣片,唔知係 ...

但我一望到利賓納咁多糖。。我就怕。。
我平時買返黎都會加水飲(emoji)

大宅

回覆樓主:

白菜好寒涼。。。聽過好多人講。。所以我都冇食(emoji)

珍珠宮

引用:Quote:做個靚太 發表於 16-7-3 14:42 你講

原帖由 pigpig1223 於 16-07-03 發表
但我一望到利賓納咁多糖。。我就怕。。
我平時買返黎都會加水飲(emoji)
我買成支自己沖戈啲~
都唔敢沖咁濃,因為我當水飲咁濟。。。
不過睇番自己身體啦~我戈時血糖低啲,所以唔怕~

珍珠宮

BB防敏心得分享勳章

其實食朱古力真係好容易嘔架

男爵府

jeanne1120 發表於 16-7-3 14:35
講咩個肚又尖又圓係睇到bb 係男定女都好好笑啦,唔明點解會有人信

係呀,我有一個醫生朋友佢都話牛奶係唔適合人飲架。

大宅

Poo得好勳章 瞓得好勳章 Xmas吸收勳章

回覆樓主:

豆漿個啲的確係寒涼啲,未必個個受到,受唔到滑胎都唔奇。

大宅

MommyPanel勳章

豆漿真係涼,我第一胎唔知,因為平時都間中有飲就照飲,第一次飲完,肚痛肚痾,都只係覺得可能食錯野,冇諗係豆漿,到第二次飲,又係肚痛肚痾,大住肚肚痛係好驚嘅一件事,都唔知係唔係bb有事,所以跟住之後到生都唔敢再飲lu

個個人體質唔同,咁啱自己唔受得都冇辦法

子爵府

我飲豆漿連飲3日真係肚痛俾針吉,仲入左院添,所以豆漿寒涼我信㗎,醫院啲醫生都叫我停飲。

首頁

尾頁

跳至