想生BB

跳至

首頁

尾頁

大宅

今次ivf開針後LH高,醫生話隔個cycle再做並要噴鼻,我聽到醫生話做果個cycle day1打去覆診,但上網睇噴鼻要前一個cycle的day21開始,請問有無jm知道?thx

複式洋房

回覆:karinalkk 的帖子

我朋友噴緊呀!
以我所知道的係M第一日計到第21日就要噴啦!因為我都係咁計的

複式洋房

回覆樓主:

噴鼻係 day 1 前一星期開始。所以如果你 M 來打電話返診所,姑娘會叫你當個 cycle 的 day 21 開始噴。而當個 cycle 就當休息架啦。

不過你係今個 cycle 抽卵定放胎?

複式洋房

回覆樓主:

LH 高好麻煩,無論抽卵定放胎都要噴鼻

別墅

我都係開針後LH超高要隔2個cycle 之後開始噴鼻 好似都係開針前一個cycle day21開始噴鼻架

大宅

十月花 發表於 16-7-6 23:09
LH 高好麻煩,無論抽卵定放胎都要噴鼻

我本身LH都算正常,但打左針就標高...唉

大宅

十月花 發表於 16-7-6 23:06
噴鼻係 day 1 前一星期開始。所以如果你 M 來打電話返診所,姑娘會叫你當個 cycle 的 day 21 開始噴。而當 ...

我嚟緊是抽卵,如d卵乖乖地的話...今次LH高之餘,d卵又大又細,有6mm又有20mm,死未...醫生話我應該唔再以抽完同月放鮮胎,要隔個cycle放雪胎.....即是有排都唔駛bingo

大宅

vivivicky 發表於 16-7-7 12:24
我都係開針後LH超高要隔2個cycle 之後開始噴鼻 好似都係開針前一個cycle day21開始噴鼻架

...

噴鼻係咪無咩感覺架?你一日噴幾次?

別墅

冇乜感覺架! 但已經唔記得一日2次定3次 因為太耐喇 我BB已經8個月大
祝早孕

複式洋房

karinalkk 發表於 16-7-8 21:22
噴鼻係咪無咩感覺架?你一日噴幾次?

請問係咪第一日開針就一定要噴鼻架?我係台灣初診完, 只拎左針藥, 冇噴鼻

複式洋房

kawoony 發表於 16-7-10 02:12
請問係咪第一日開針就一定要噴鼻架?我係台灣初診完, 只拎左針藥, 冇噴鼻
...

我之前就係LH太高,最多果時一日要噴四次,勁麻煩,成日唔記得噴。如果你 LH 正常,好少聽到話要噴喎

複式洋房

十月花 發表於 16-7-11 21:55
我之前就係LH太高,最多果時一日要噴四次,勁麻煩,成日唔記得噴。如果你 LH 正常,好少聽到話要噴喎:ques ...

咁你LH 有幾多呀、

大宅

點解要噴鼻?LH 高就要噴??

別墅

karinalkk 發表於 16-7-5 23:00
今次ivf開針後LH高,醫生話隔個cycle再做並要噴鼻,我聽到醫生話做果個cycle day1打去覆診,但上網睇噴鼻要 ...

我噴緊,開針前一日開始噴,一日4次

洋房

我LH 及其化指數都好正常, 但都要噴鼻, 一日好似3-4次, 問過姑娘點解要噴鼻, 佢話係要抑制賀爾蒙 (<--唔太記得, 因為太多唔識既醫學名詞), 我都無問太多, 只是一心覺得醫生會比最好治療方法我.

我個醫生慣性只會做多 (睇呢個版同其他人比較下的推論), 所以我無論食藥, 塞藥, 打針等都似乎比人多, 亦曾經埋怨過係咪個醫生想透過多D覆診, 同比多D針藥收多D診金, 不過最後我可以一次IVF即 bingo, (先前2次IUI 失敗), 現家BB已經9個月了. 祝早孕

複式洋房

回覆樓主:

醫生話我 LH 高係多囊,數值大約13,所以要噴鼻,用長方案。可能噴鼻長方案適合多囊呱?

不過我都試過唔噴鼻淨打針,但胚胎數目反而多啲。所以其實都唔係好知邊種好啲?

大宅

我呢個CYCLE DAY2 先開始噴啊, 應係今個CYCLE 抽啊! 之前試過打針, 不過得一粒卵! 因超高0 !!

首頁

尾頁

跳至