自由講場

跳至

首頁
12345...6

尾頁

大宅

更新,推薦大家一本書,書名是,火X人媽媽求生術。講如何由毫無辦法至轉變為好的親子關係。個人覺得值得一看。

佢本身性格都固執,曾經懷疑佢同佢哥哥一樣有自閉症,cac評估就唔覺佢有自閉症,但都認為佢d行為好似自閉症嘅固執行為,所以建議再繼續觀察社交發展。
一直以來都以為佢d情緒起伏屬於固執,某次嚮網路文章睇到對抗性行為時,開始覺得有d似,但佢又唔冇激烈到有暴力行為。

所以想請教有經驗jm,對抗性行為是否一定會有暴力行為?有冇可能係屋企比較嚴重但係出面輕微好多?例如,係屋企會掂野、反檯、反凳,係出面就企係度唔郁唔理人。

翡翠宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

引用:佢本身性格都固執,曾經懷疑佢同佢哥哥一樣

原帖由 營養多多 於 16-07-07 發表
佢本身性格都固執,曾經懷疑佢同佢哥哥一樣有自閉症,cac評估就唔覺佢有自閉症,但都認為佢d行為好似自閉症 ...
唔識,幫推

公爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

死,我第一次聽對抗性行為,即刻上網搵,我細囝好似,有無得搵人check?可以點

水晶宮

HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 育兒性格勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆:懷疑囝囝有對抗性 行為(內文長)

我細仔都似

水晶宮

唔知係乜,不過我覺得唔好標籤左佢,每個人都有自己性格,我自己都係好固執好固執,由細到大成日發脾氣,掉野,推跌哂D野,唔鍾意就片人,真係難相處架,慢慢自己學習,睇開D,包容下人改善左DD,你試吓慢慢教導佢,陪佢玩,但唔須要太就佢,等佢知道要玩就要互相牽就,搞好D關係,純個人意見

子爵府

我仔就三歲,我一早懷疑佢係,老師都話佢超硬頸,我都有懷疑係自閉,cac又話唔係

大宅

引用:死,我第一次聽對抗性行為,即刻上網搵,我

原帖由 sze811 於 16-07-07 發表
死,我第一次聽對抗性行為,即刻上網搵,我細囝好似,有無得搵人check?可以點 ...
cac都可以評估,不過我想再確定下。

大宅

引用:唔知係乜,不過我覺得唔好標籤左佢,每個人

原帖由 delana 於 16-07-07 發表
唔知係乜,不過我覺得唔好標籤左佢,每個人都有自己性格,我自己都係好固執好固執,由細到大成日發脾氣,掉 ...
但jm會唔會冇原因就發脾氣?還是都有原因?

我囝時不時發脾氣係冇特別原因。
例如,朝早起身換衫,原本都笑笑口話準備返學,除咗睡衣後突然就黑面唔肯著任何衫,好聲好氣問原因只會答返“唔要”,而且會更加嬲,若我行開做其他野,佢會勁喊要我返去,我行返去佢又會要我走……無限輪回……就咁一個鐘……然後佢突然間又好返,著衫,出門口。 而且,唔單止換衫時發作,食飯、沖涼、準備去公園、開電視、關電視、刷牙、瞓覺……唔知幾時會突然開始發作……

男爵府

2024年龍年勳章 笑得好勳章

去搵專業人士做評估,ODD 聽到都頭痛。

子爵府

我都想知…odd.
我仔都係成日冇情情作對,尤其對住個老豆。

水晶宮

營養多多 發表於 16-7-7 13:25

咁佢在出面係點?對住其他人又點?我係無端端都會黑面架,其實自己知道唔好,不過好難改

象牙宮

2024年龍年勳章

引用:佢本身性格都固執,曾經懷疑佢同佢哥哥一樣

原帖由 營養多多 於 16-07-07 發表
佢本身性格都固執,曾經懷疑佢同佢哥哥一樣有自閉症,cac評估就唔覺佢有自閉症,但都認為佢d行為好似自閉症 ...
反叛性……就聽得多

珍珠宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

留毛学野

大宅

回覆樓主:

長知識

男爵府

營養多多 發表於 16-7-7 13:25

同我個女一模一樣
唔知以為你識我個女

大宅

引用:Quote:營養多多 發表於 16-7-7 13:25 但jm

咁佢在出面係點?對住其他人又點?我係無端端都會黑面架,其實自己知道唔好,不過好難改 ...
係出面就會怕生甫,人地同佢打招呼佢就避開目光假裝聽唔到,對住日日見到嘅同學家長係咁、路人甲係咁,對住曾經一齊出街食飯嘅ee就一時有反應一時冇反應。
係街若發脾氣,通常係有原因,但就唔會掂野,會企係度唔郁,但都會要我走,我走佢又會喊住要我返去……無限輪迴……,或者要我順佢意。例如,某日返學行天橋時,佢突然要行去另一個出口,但嗰邊返唔到學校,我唔俾佢行,佢就死都唔肯落樓梯,但我又拖住哥哥(唔可以放開手,會走……)抱唔到佢,最後要麻煩老師出黎幫手夾硬抱佢入學校(學校嚮隔離)

大宅

引用:Quote:營養多多 發表於 16-7-7 13:25 但jm

原帖由 張妹媽 於 16-07-07 發表
同我個女一模一樣
唔知以為你識我個女

大宅

引用:去搵專業人士做評估,ODD 聽到都頭痛。

原帖由 peggykeung 於 16-07-07 發表
去搵專業人士做評估,ODD 聽到都頭痛。
我驚我小題大作,想再了解多d,若更加確定就會打電話去cac。

大宅

咁佢在出面係點?對住其他人又點?我係無端端都會黑面架,其實自己知道唔好,不過好難改 ...
又試過返學時,一落樓,就唔肯行話唔要搭車,問佢行路好唔好?佢話好!結果行唔夠一半就反口要搭車,但嗰邊係快速道路……邊有車搭……同佢解釋亦冇用,又係發脾氣暴喊唔肯郁,今次離哥哥學校近d,係哥哥老師幫手收咗哥哥先(未到時間),跟住我再夾硬拖佢返學校……
其實我試過柔性勸導,係完全冇用……返而時間拖得仲長(兩、三個鐘),最後都係要強硬,先可以控制係一個鐘之内結束……

男爵府

以上大部份情況.我仔都有,
前1.2年特別多出現,最近少左好多,
只係可能1個月1至2次左右..
唔知係咪大個D,識諗左D呢?

首頁
12345...6

尾頁

跳至