懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

別墅

生之前係BK睇左好多JM share 真係好有用, 我個BB兩個月la, 終於有時間share . Bb41wk 催生係東區出世. 40wk 果時去東區產檢,醫院就會出埋催生入院紙,,話如果仲唔作動, 41wk 7點半入院催生. 到左要催生果日, 大概係先埋下form 量重 驗尿 換衫 就攪到9點了, 之後有個姑娘帶我入產房, 之後就開始吊催生針同埋人手穿羊水, 做完li d 老公就可以入黎陪, 當然la, 如果我或隔離床有咩要檢查, 都會叫老公出去. 我吊左催生藥冇半個鐘就開始作動, 開頭兩個鐘仲可以同老公有講有笑, 跟住兩個鐘就開始好痛, 但都接受到, 只要唔痛果時都可以講野, 不過事先聲明, 我係超級忍得痛ge!!! 到最後4個鐘, 簡直痛到成個人都唔清醒, 連呼吸都唔識控制, 唔好話深呼吸. 醫院俾左笑氣我, 我有試過用, 但用左仲辛苦
好似吸唔到氣咁, d姑娘見到我痛又唔用, 會狂鬧 但我已經冇力去解釋. 仲有, 成日聽到話就算力, 都要忍住唔好痾佢出黎, 但我直係忍唔到Lor!! 已經係痛到身體都唔可以控制la. 催生的係會每4個鐘頭 有醫生入黎檢查開左幾度. 我係第2check 果時, 發現已經見到BB 個頸, 就即刻叫試生, 開左一刀, 大概PUSH 3,用左15MINS 左右, 就出世la. 之後ge 野都冇咩感覺. 有一點真係好想講, 到痛到死死下果時, 真係唔會記得咩長呼短吸!!!仲有仲有, 我晚上7點左右成生, 到零晨點幾先推我出產房, 兩點左右有個姑娘入黎帶我去衝涼房用暖水衝傷口, 3點左右就推bb 食人奶, 真係完全冇得休息.Ps. BB 係大碼B, 8.5, 其實我孕期都係重左10KG, 就係怕生個大碼B, 所以好關注飲食, 就算再餓 都唔食宵夜 仲有少食甜野!!! d野真係整定….

如果有咩錯字, 大家見諒見諒

複式洋房

你好叻!我10月都係東區生,都開始驚緊,有冇得用無痛啊?

複式洋房

回覆樓主:

我3月都系起東區催生,無痛唔一定比到你,同埋姑娘會系咁叫你用深呼吸,分娩球,笑氣。我起產前房聽隔離床要求打無痛,姑娘都好似系灑你先。
不過我自己覺得深呼吸系有用的,我開到第9度先用笑氣,我本身超怕痛,打針抽血都好驚,但控制到個深呼節奏就好好多。
加油,淋住點痛都系果幾個鐘,咁就挨過架啦

別墅

回覆 samanchi 的帖子

入產房後,姑娘會講幾種減輕痛的方法俾你知,果時就冇講可以打無痛,所以我又冇提出。不過我去健康院 d姑娘有問我係米無痛分娩,果時我先知原來有
我未生前都冇驚過痛,再生第2個的話就超驚。。。

水晶宮

samanchi 發表於 16-7-9 17:45
[size=23.6047px]我舊年都係東區催生,覺得好好呀。我自己唔覺好痛所以冇需要無痛,不過產後房隔離位媽媽有用到,佢話要早啲問喎。

大宅

samanchi 發表於 16-7-9 17:45

我岩岩1/7生完係東區 我一入產房即問矩係咪可以用無痛 矩會串你問你剩係得無痛咩 無其他無痛方法咩 最後矩地2點轉更 下午個姑娘問我你有無諗住用咩方法止痛 我即答矩無痛 矩即幫我call麻醉師

複式洋房

40wk 果時去東區產檢
﹣﹣>請問你40WK個時過左預產期未呀?

別墅

回覆 JOSIEZ 的帖子

係啱啱好40WK 果日

珍珠宮

2018復活節勳章 hashtag旅遊勳章

回覆:東區催生

我係東區生,係作動入院,子宮頸開得好慢要加催生藥,痛到發癲俾姑娘話,又話唔好講野留返啖氣但真係好難忍,按摩同笑氣都用過,笑氣對我黎講完全無用,最後搞左好耐先有無痛,到生果時盡左力去push但因為前一晚無訓+當日無食過野無飲過水真係push到無哂力又俾姑娘話我唔盡力,最後push左成個鐘,醫生終於落鉗+我push生左。
其實姑娘係專業既,但不停叫唔好講野、深呼吸,同生果時不停叫push push push無其他野講,感覺好無助仲要咁岩我隔離果個媽媽又係生緊,佢進展快過我,幾乎所有姑娘衝哂過去、得返一個望住我自己用力、無理我到用鉗既時候先有幾個姑娘返返過黎睇我,果種感覺真係唔係幾好
但設備、產前產後醫生同姑娘都好好

分享:愛遊泰(內有曼谷芭堤雅清邁資料)
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=14416337&fromuid=956408

首頁

尾頁

跳至