懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

大宅

請問8w胎囊應該幾大?
醫生話我個胎太細,停留喺6w嘅size,亦照唔倒心跳,如果過多兩星期仲係冇心跳就要放棄。
但係我見胎囊比6w時大左接近1cm,有冇可能係照得唔清楚?如果真係冇左心跳,胎囊仲會唔會繼續大?

大宅

yanloi_lou 發表於 16-7-9 23:55
請問8w胎囊應該幾大?
醫生話我個胎太細,停留喺6w嘅size,亦照唔倒心跳,如果過多兩星期仲係冇心跳就要放 ...

如果真係再搵唔到心跳好大可能係空心胎. 胎囊唔會一路大, 佢大到大個size後會萎縮, 希望你唔係啦!
會唔會係你遲排卵?

大宅

WINGWINGCHOY 發表於 16-7-10 00:29
如果真係再搵唔到心跳好大可能係空心胎. 胎囊唔會一路大, 佢大到大個size後會萎縮, 希望你唔係啦!
會唔會 ...

其實我前後睇過兩位醫生,2星期前第一位醫生check倒心跳,話我係遲排,大概6w。
前日睇第二位醫生,佢話胎size只有6w3,而且冇心跳,由於我10/6已check倒bingo,應該起碼有8w,所以好唔正常。如果2星期後仲未有心跳就要放棄。

問題係呢兩次產檢胎囊由2.3x變3.2x,有大ga wor,可惜第一位醫生冇講胎size。所以我諗會唔會係第二次照得唔清楚?或者角度唔同左?

洋房

回覆:yanloi_lou 的帖子

有無照陰超?

大宅

yanloi_lou 發表於 16-7-10 00:41
其實我前後睇過兩位醫生,2星期前第一位醫生check倒心跳,話我係遲排,大概6w。
前日睇第二位醫生,佢話胎 ...

我都有聽過有bb size 細咗2週(生長得慢), 後期可以追番, 你第2個醫生有可能係咁岩搵唔到心跳啦~如果你好擔心又等唔切2星期既, 你可以去驗血(要隔日驗, 驗2次), 睇下個hcg指數上升得正唔正常

大宅

Krispig 發表於 16-7-10 00:45
有無照陰超?

冇呀,醫生話「唔好介意我直接講,以我經驗呢胎應該唔得ga la,不過你可以等多2個禮拜照多次,到時都冇就要塞藥」,我覺得佢已經判左我死刑

大宅

WINGWINGCHOY 發表於 16-7-10 00:57
我都有聽過有bb size 細咗2週(生長得慢), 後期可以追番, 你第2個醫生有可能係咁岩搵唔到心跳啦~如果你好 ...

我唔敢再睇醫生,好怕又驚多次。
兩星期後我要返醫院做唐氏,醫院check會唔會比較可靠?

大宅

回覆樓主:

通常醫生會話最差情況比你知,依兩星期訓多d,食多d蛋,唔好放棄

大宅

yanloi_lou 發表於 16-7-10 00:59
我唔敢再睇醫生,好怕又驚多次。
兩星期後我要返醫院做唐氏,醫院check會唔會比較可靠?
...

醫院check 設備好啲緊係好啦~

翡翠宮

BB防敏心得分享勳章

飲多D湯,訓多D,應該好快就追上。

複式洋房

我都係 明明岩岩8week 但佢話得5 6week 未有胎心 過十日再返醫院check 見過三個醫生 第一個刀嚇我話下次沒就沒架拉 另二個醫生話正常 好多人排卵遲

禁止訪問

大宅

heihei2017 發表於 16-7-11 00:31
我都係 明明岩岩8week 但佢話得5 6week 未有胎心 過十日再返醫院check 見過三個醫生 第一個刀嚇我話下次沒 ...

我已經係遲排,由10w變8w,但係依家胎size=6w

大宅

monizlam 發表於 16-7-11 12:15
我個陣都系咁 個陣應該有6,7wks(計m),私家仲系照唔到囊 到照到囊 又無胎心, 個醫生講到我空心胎 話唔睇好 ...

我已經係遲排,由10w變8w,但係依家胎size=6w。
上一位醫生照倒心跳,今次呢位話冇,所以先驚

大宅

yanloi_lou 發表於 16-7-11 12:50
我已經係遲排,由10w變8w,但係依家胎size=6w。
上一位醫生照倒心跳,今次呢位話冇,所以先驚
...
去林勇行個度睇下 ... 佢部機照得清楚d ....

首頁

尾頁

跳至