懷孕前後

跳至

首頁
12345...17

尾頁

子爵府

走佬袋 及 產後注意事項 (資料在最後一頁, 不需留email)

走佬袋 (本人在威院生的經驗)

1 產科門診證 ,孕婦身份證及丈夫身份證副本
2 紙巾2盒,初生嬰兒紙尿片一包, 莊生濕紙巾 / 連盒, 尿片墊, 大毛巾兩條, 面巾兩條
3 產婦衛生巾1包'非黏貼型' (入院時及剛生完時用, 因入院時若就生得, 就連內衣褲都不可穿)

4產婦衛生巾1~2包 “黏貼型”(生完配合網褲用) ,胸圍2個,網衭3~6兩條
5 保溫杯, 拖鞋, 面巾, 牙刷, 牙膏, 廁紙, 盒裝紙巾, 洗面奶, 面霜, 洗頭水, 沖涼液, 酒精, 沖洗bottle 等日用品 (有些醫院需自備一個熱水樽)
6 紗巾數條(事先要洗軟 / 餵奶墊住用), 小膠盆一個, 棉花一包 (清潔嬰兒臀部時用), 凡士林 (保護bb pat pat)
7 有些醫院要自帶嬰兒和尚袍 (並請標記孕婦姓名, 因怕姑娘推去沖涼時搞亂)
8 產後房床邊小柜上層可上鎖,如有需要,可以自備鎖及匙
9. 屈x氏有頭髮干洗劑賣

其實有很多物品,便利店及醫院復康店有售,所以可以隨時買到,而且如有需要可請家人在外面買來

bb衫 及 太太的出院衫, 可出院才帶去(內衫,和尚袍,長袍,羊毛衫(如凍),大毛巾/褸被,BB要包被,手套,腳套,連身衣等, 視乎需要)

生完後

1. 三個月至半年都是補身期, 盡量不要食涼性食物 / 凍飲

2. 生完第一個月一定不可沾凍水, 以防寒氣入骨

3. 惡露清完後, 可多飲雞湯 等大補湯. (生完補的好, 以後體質也會很好)

4. 生完推到病房後, 請姑娘給你一杯熱奶, 以利排尿, 生完第一次排尿十分重要, 一定要盡快排, 不要怕痛 (不會很痛). 第一次下床時, 一定要找人陪, 因為很易暈倒. (到廁所後就可以穿網褲)

5. 在醫院時最好食家人整的薑飯(開刀生剛不可食薑, 用陳皮代替), 不要食醫院的白菜 / 豆芽 (太涼)

6. 一個月內不要洗頭 (我十二朝時洗頭真的會頭痛, 如真頂唔順去屈XX 買頭髮干洗噴霧啦... 不過我覺唔好用.)

7. 出院後如果一定洗澡, 一定要用薑水洗 / 抹身. (不要用花洒, 我洗完後, 真的出了很多虛汗 & 暈, 即食幾日薑飯至好番)

8. 有機會就趴在床上, 在腹部墊個枕頭, 以利子宮恢復. 平時多卧床, 用手揉肚子, 以利子宮收縮. (不要站立, 以防子宮下垂)

9. 惡露未清前, 只可溫補. 如食燕窩 / 花膠. 清後可大補, 如飲雞酒, 鹿茸湯, 參湯等 (一定要補腰).

10. 如不想餵人奶, 就不要喝魚湯, 木瓜湯, 否則回奶時會很辛苦

11. 最好餵最少1~2星期人奶, 因為人奶中有抗體對bb好.

12. 想回奶時, 可食乳鴿 or 淡豆鼓水

13. 產後第二天已可以用收腹帶, 但不要太過緊.(之後可以慢慢收緊)

14. 產後因荷爾蒙突然變化, 可能會有情緒上的問題. 家人要多關心體諒, 很快就會沒事.

以下是在別的topic中找過來的:

廣華醫院

以下是必需帶去, 其他都可以之後叫老公帶俾你!
1. 身份證
2. 覆診紙
3. 產婦衛生巾
4. 網褲
5. 生理沖洗瓶
6. 暖水杯
7. 廚房紙
8. 有暖水瓶在走廊, 帶暖水杯去裝熱水就可以. 但自帶暖水瓶會方便些, 有人來加熱水.

屯門醫院
入院時要出示:
老公ID 副本 & 自己ID
健康院覆診咭及排板

自己用:
紙巾一盒
保暖水杯一個
個人用品(毛巾,梳,洗頭水,沐浴露,洗面奶, 面霜,拖鞋,牙膏及牙刷)
有扣/黏貼衛生巾各一包(剛生完用有扣)
胸罩,內褲,乳墊
面盆(生完唔可以沖涼,抺身用...醫院TOILET都有.個人覺得唔衛 生...所以自己帶)
沖洗器(沖洗會陰傷口用)
床墊
束腹帶(生完即用)
錶(Check 陣痛時間)

BB用:
尿片一包
濕紙巾
紗巾數條
棉花

bb衫 及 你的出院衫, 可出院時叫家人帶去(內衫,和尚袍,長袍,包被,手套,腳套,連身衣等, 視乎需要)

St. Paul 走佬袋

1. 產科門診證 ,孕婦身份證及丈夫身份證副本
2. 紙巾1盒,大毛巾1條, 面巾1條
3. 產婦衛生巾1包'非黏貼型' (入院時及剛生完時用, 因入院時若就生得, 就連內衣褲都不可穿)
4. 產婦衛生巾1~2包 “黏貼型”(生完配合網褲用) ,胸圍2個,網衭3~6兩條
5. 普通衛生巾 (可以唔係全程用晒產婦衛生巾,流量少可以用番普通) 消毒紙巾 (for去厠所抺厠所板,因為好多人用過)
6. 床墊[醫院都有2~3塊]
7. 保溫杯, 水杯+飲筒, 拖鞋, 睡衣, 梳, 廁紙, 盒裝紙巾, 洗面奶, 面霜, 洗頭水, 沖涼液等日用品 (醫院提供一個熱水樽,牙刷, 潄口杯, 一塊小毛巾, 沐浴液)
8. 紗巾數條(事先要洗軟 / 餵奶 墊住用)
9. 膠樽(沖洗傷口)
10. 有些醫院要自帶嬰兒和尚袍 (並請標記孕婦姓名, 因怕姑娘推去沖涼時搞亂)
11. 產後房床邊小柜上層可上鎖,如有需要,可以自備鎖及匙
12. 頭髮干洗劑
13. 手提電話, 相機, 攝錄機 (留意醫院房俾唔俾用攝影器材), 要叉足電, 因St Paul用唔到叉電器
14. 電話繩,方便離開床時電話跟身。
15. 產後洗會陰用品:棉花一包, 約8"膠盤or沖洗瓶
16. 多帶一點零食,因為生完個幾日會好餓,可以頂肚!
17. 可帶勾仔用黎掛洗面同抹身的毛巾。
18. 水泡
19. bb衫 (可出院才帶去: 內衫, 和尚袍, 長袍, 羊毛衫(如凍), 大毛巾/褸被, 包被, 手套, 腳套, 連身衣等, 視乎需要, 並請標記孕婦姓名)
20. 太太的出院衫(保暖的襪, 衣服,如:棉外套,長裇底衫,內褲, 乳墊,餵奶胸圍

法國走佬袋 (COPY FM 朱朱BB)

醫院送:牙膏牙刷, 梳, 面巾, 水杯仔, 沐浴露,筷子,匙,沖洗瓶,
網褲, 床墊

建議走佬袋:
Booking letter(產科門診證醫生入院信,驗血報告 ,孕婦身份證及丈夫身份證副本)
電話充電器
相機
小食,如:梳打餅
解悶物品 (NDS,MP3,書)
保溫杯

媽媽日用品:
衛生巾2-3包(如果開刀,流量少可以用番普通衛生巾)
女性濕紙巾
網褲
床墊
乳墊
拖鞋
2套開胸睡衣,長褲,晨褸
保暖的帽、襪和外套
餵奶胸圍(如餵人奶),
束腹帶[用嚟固定傷口],法國醫院有得賣
盒装紙巾[姑娘幫你清洗下身時用],
廁紙,廚房紙
潤膚膏,潤唇膏,面霜,潔面用品,梳,髮夾,橡筋 (for 長頭髮媽咪) 干洗頭水
消毒紙巾 (for去厠所抺厠所板)
大毛巾2(唔沖涼唔駛),面巾2
濕紙巾
紗巾數條(事先要洗軟 / 餵奶墊住用), 小膠盆一個,
棉花一包 (清潔嬰兒臀部時用), 凡士林 (保護bb pat pat)

出院用品:
bb咩都唔洗帶,出院果套衫(尿片,尿片墊,包被,手套仔, 腳套, ,羊毛衫,和尚底衫及面衫各1)
媽媽出院衣服

法國走佬袋 (開刀) copy fm siumi

法國走佬袋 (開刀)

醫院送:牙膏牙刷, 梳, 面巾, 水杯仔, 沐浴露,筷子, 匙, 沖洗瓶, 網褲, 床墊, m巾 (網褲, 床墊, m巾全部夠用, 不用自已再帶)

醫院有: 熱水壺, 冷水壺

自已帶:
Booking letter (醫生入院信, 驗血報告, 孕婦身份證及丈夫身份證副本)
電話充電器
相機
小食
解悶物品
保溫杯
飲筒 (手術後未起到身, 瞓在床都飲到水)

媽媽日用品:
拖鞋
2套開胸睡衣, 長褲 (開刀沖唔到涼, 帶多套去換就ok)
保暖的帽、襪和外套 (房有暖氣, 都可以唔洗)
餵奶胸圍,
乳墊 (開刀多數未上奶, 都未得到)
束腹帶,
盒装紙巾,
潤膚膏, 潤唇膏, 面霜, 潔面用品
媽媽出院衣服

bb用品:
除了bb出院套衫, 甚麼也不用帶, 醫院全包

浸會醫院 (COPY FM BBYSH)
1/ M巾: 1包 Kotex...我買嗰隻"佩詩"薄得滯...响浸会買就$20包, 你可自己買定去
2/ 收腰帶: 浸会買就$200
3/ 牙刷/牙膏/梳/面巾2條 (1條一定要長期條持乾爽, 因為会流好多汗, 用濕毛巾又怕冷親/拖鞋
4/ 盒裝紙巾
5/ 床墊, 浸會 provide 2 塊, 我住4日, 用咗3塊, 因我自己有帶
6/ 清洗器浸会provide, 唔洗買
7/ 網褲, 浸会provide 2條, 我用咗3條, 因我自己有帶
8/ 襪, 浸会provide 1對
9/ BB出院衫, 不用帶襪仔同手套, 浸会provide 手套 & 不会幫你着襪仔
10/ 入院紙 / 身份証 / 訂金單
11/ 不用帶杯
12/ 电話义電器
13/ 奶泵, 夜晚个个谷奶都好辛苦
14/ Cream...塊面好乾
15/ 不用帶睡衣
16/ 帶部收音机仔, 晚上我瞓唔着, 因我好鬼 怕住医院
17/ 你打算沖 凉就要帶埋沖諒D嘢, 我就返家至沖涼洗頭
係咁多喇!

仁安醫院
喺仁安生BB,媽咪基本上咩都唔使帶因為PACKAGE包晒,淨係帶套睡衣, 拖鞋就OK, BB都係,淨係帶出院果套衫仔,包被.因為產婦用品(如怕不夠, 可以帶M巾/床墊),BB呢幾日既尿片,奶粉套餐包咗

聯合醫院~ 由gillianchan 提供:
1 產科門診證 ,孕婦身份證及丈夫身份證副本
2 紙巾2盒,紙尿片一包,大毛巾兩條
3 產婦衛生巾兩包'非黏貼型',胸圍兩個,網衭兩條 (我自己會帶一包6條,因聽聞好易穿窿)
4 保溫杯,拖鞋,面巾,牙刷,牙膏,廁紙,洗頭水,沖涼液等日用品
5 小膠盆一個,棉花一包 (清潔嬰兒臀部時用)
6 請帶嬰兒羊毛內衣 (並請標記孕婦姓名)
7 產後房床邊小柜上層可上鎖,如有需要,可以自備鎖及匙
**產科護士話好多物品,便利店及醫院復康店有售,所以可以隨時買到,而且如有需要可請家人在外面買來

(但我(gillianchan)覺得以上用品唔多夠用,所以會跟另一位BK媽咪提供的'清單'執多少少野去備用 )
以下是另一位媽咪提供的清單 (跟以上重覆的,我沒有再打出來,敬請留意!)

**媽咪用品---保暖的襪,衣服,如:棉外套,長裇底衫,內褲, 乳墊,餵奶胸圍(如餵人奶),床墊,沖洗瓶,面巾,浴巾, 抹手紙一卷(廚房用果種) 眼鏡(如須要) 準備一些小食,如:梳打餅,手提電話,MP3, 雜誌(可叫家人探病時買)等...解悶物品 for 貪靚的媽咪~~潤膚膏,潤唇膏,面霜,潔面用品,梳,髮夾,橡筋 (for 長頭髮媽咪) 產後腰封,沐浴液,洗頭水 (好多媽咪都係抹身,怕傷口入水)
普通衛生巾 (姑娘話唔係全程用晒產婦衛生巾,流量少可以用番普通) 消毒紙巾 (for去厠所抺厠所板,因為好多人用過)
手提電話+充電器, 相機,攝錄機 (留意醫院房俾唔俾用手提電話及攝影器材)

**嬰兒用品---大致跟'聯合'清單一樣,尿片,大毛巾,棉花
bb衫出院先帶(內衫,和尚袍,長袍,羊毛衫,大毛巾/褸被)

最後請家人在你出院那日準備媽咪及BB的出院衣服,BB要包被,手套,腳套,連身衣等... 帶小食, 餐廳8:00左右收.

養和走佬袋list(由adayy提供)

養和基本野e.g. 牙膏牙刷,沖涼用品,醫院都有...要帶拖鞋,褸,睡衣(不過第一日會有套比你for手術著,到你落得床就可以換自己嗰套),產婦衛生巾,網褲(醫院包一條),其他藥房買到嘅醫院都會有ga la,仲有,如果你有野要"叉"電,你或者要帶多個分插,因為得一個插頭for張床,帶雜誌啦,不過,醫院都有電視睇,同埋,訓吓,去吓餵奶,都好忙ga^^
放心啦,醫院啲姑娘同阿姐個個都好好人,同好細心ga...
係呀,如果你有儲臍帶血,記得落手術室之前比定姑娘喎...

面巾, 盒裝紙巾,沖涼液,tooth膏tooth刷都唔洗帶,會有一套比你。

產科門診證 ,孕婦身份證及丈夫身份證副本 
拖鞋一對
睡衣一套
產婦衛生巾 -- 非黏貼型' (入院時及剛生完時用, 因入院時若就生得, 就連內衣褲都不可穿)1 包
產婦衛生巾-- “黏貼型”(生完配合網褲用)
1-2包
胸圍2 個
網衭3-6條
洗面奶, 面霜1 套
紗巾數條(事先要洗軟 / 餵奶墊住用)數條
嬰兒出院時衣服一套
x氏有頭髮干洗劑賣一包
一罐BB奶粉(至於bb奶粉,要睇你食邊隻。大部份市場上有的他們都有。日本奶粉他們只有雪印)一罐
收腹帶一條
乳墊
bb棉花, 及濕紙巾no
產婦衛生巾我用咗兩包,都只係黏貼型

紗巾,凡士林,bb棉花, 及濕紙巾都唔洗(其實d姑娘會幫你照顧bb,根本唔洗自己換片)

簡單d講,bb野只需要出院套衫。
自己的,就當去幾日旅行時你會帶d嘜囉。反而我建議大家帶隻保溫杯,方便好多。
腹帶 養和有得配的(當然要收錢的) 姑娘會幫你配個適合你size的收腹帶 我覺得好方便 至少一定唔會買錯呀

Kobe.C    發表於 19-3-11 15:20
Kawai619    發表於 18-3-30 19:46
geek0330    發表於 17-1-10 13:31
y2kjackie2012  Very good! Thx!  發表於 14-7-28 00:23
janetpui  thank you!  發表於 14-6-9 21:56
hecca  Thx a lot;)
Bery helpful~  發表於 14-4-19 04:15
sheunmama  GOOD  發表於 13-6-21 13:45
小寶丁  Thanks for your sharing  發表於 12-12-28 14:37
張秋  好詳細﹗謝謝分享﹗  發表於 11-8-15 14:28
我係天天豬, 爸爸媽媽好愛我呀!

別墅

有冇QE生的List?
準備讀k1

大宅

我想要養和走佬袋list?

禁止訪問

法國走佬袋 (開刀)

子爵府

有冇人可以提供瑪嘉烈走佬袋

PCMW  好簡單,咩都要自己帶.  發表於 12-1-2 10:19

洋房

浸會走佬袋

有冇人可以提供浸會走佬袋?:-P

張秋  上文有寫喎﹗
浸會醫院 (COPY FM BBYSH)  發表於 11-8-15 14:30

大宅

請問有冇媽媽有荃灣港安走佬袋單(開刀)呀?

複式洋房

我都想要QE既走佬袋list, thanks!!!

子爵府

原帖由 PamelaLi0399 於 09-1-5 00:14 發表
我想要養和走佬袋list?

養和走佬袋list

養和基本野e.g. 牙膏牙刷,沖涼用品,醫院都有...要帶拖鞋,褸,睡衣(不過第一日會有套比你for手術著,到你落得床就可以換自己嗰套),產婦衛生巾,網褲(醫院包一條),其他藥房買到嘅醫院都會有ga la,仲有,如果你有野要"叉"電,你或者要帶多個分插,因為得一個插頭for張床,帶雜誌啦,不過,醫院都有電視睇,同埋,訓吓,去吓餵奶,都好忙ga^^
放心啦,醫院啲姑娘同阿姐個個都好好人,同好細心ga...
係呀,如果你有儲臍帶血,記得落手術室之前比定姑娘喎...

面巾, 盒裝紙巾,沖涼液,tooth膏tooth刷都唔洗帶,會有一套比你。

產科門診證 ,孕婦身份證及丈夫身份證副本 
拖鞋一對
睡衣一套
產婦衛生巾 -- 非黏貼型' (入院時及剛生完時用, 因入院時若就生得, 就連內衣褲都不可穿)1 包
產婦衛生巾-- “黏貼型”(生完配合網褲用)
1-2包
胸圍2 個
網衭3-6條
洗面奶, 面霜1 套
紗巾數條(事先要洗軟 / 餵奶墊住用)數條
嬰兒出院時衣服一套
x氏有頭髮干洗劑賣一包
一罐BB奶粉(至於bb奶粉,要睇你食邊隻。大部份市場上有的他們都有。日本奶粉他們只有雪印)一罐
收腹帶一條
乳墊
bb棉花, 及濕紙巾no
產婦衛生巾我用咗兩包,都只係黏貼型

紗巾,凡士林,bb棉花, 及濕紙巾都唔洗(其實d姑娘會幫你照顧bb,根本唔洗自己換片)

簡單d講,bb野只需要出院套衫。
自己的,就當去幾日旅行時你會帶d嘜囉。反而我建議大家帶隻保溫杯,方便好多。
腹帶 養和有得配的(當然要收錢的) 姑娘會幫你配個適合你size的收腹帶 我覺得好方便 至少一定唔會買錯呀

加油啊...預祝順順利利,生個肥肥白白嘅寶寶

洋房

我都想要QE既走佬袋list, thanks!!!

複式洋房

請問有無香港港安既走佬袋list啊?thanks

大宅

好媽媽勳章

原帖由 daisychrisbaby 於 09-5-9 22:41 發表
請問有無香港港安既走佬袋list啊?thanks
我都想知...

複式洋房

原帖由 cyhh 於 09-5-11 14:37 發表

你都book左香港港安?
你預產期幾時啊?我7/23

大宅

好媽媽勳章

原帖由 daisychrisbaby 於 09-5-14 00:54 發表

你都book左香港港安?
你預產期幾時啊?我7/23

我預產期24/6...但應該17/6就開刀啊, 因為頭仔太大@@

大宅

我想要東區走佬袋資料呀 .. THANKS

禁止訪問

畀面勳章

民房

請問~~

我係喺法國醫院順產嘅,我想知入院帶啲咩??醫院會送啲咩??help me please
redwai

複式洋房

請問有無荃灣港安(順產&開刀) 走佬袋list?
唔該哂!

大宅

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

我都想知香港港安既走佬袋list(開刀) thanks!!

民房

唔该我想要东區噶走老袋啊.

首頁
12345...17

尾頁

跳至