自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

好媽媽勳章 BK Milk勳章

purplehouse 發表於 16-7-19 22:42
老實講,左行右企只係咁多年嘅習慣,係自定規矩,並唔係明文規例!而事實响電梯行走又真係存在危險性,但我 ...

唔係,香港以前地鐵真係咁樣宣傳左行右企好多年,之後冇再宣傳,啲人都習慣咗左行右企,而後期,有人講唔行只企定電梯上落呢個方法,其實我都冇乜聽過,只係響高x仔近年某post先知。
政府其實應該多啲宣傳兩邊都可以企,唔好行,咁就明確好多唔駛咁多誤會啦。

大宅

popomeow 發表於 16-7-19 23:27
唔係,香港以前地鐵真係咁樣宣傳左行右企好多年,之後冇再宣傳,啲人都習慣咗左行右企,而後期,有人講唔 ...

你啱

珍珠宮

快樂ma 發表於 16-7-19 00:53
其實行係無問題,不過真係危險的,尤其著高爭鞋,我有朋友就係咁行唔小心 跣低,斷腳,幾個月行唔到。所 ...

其實行平路,樓梯都會有機會跌倒,跌斷腳,唔係行電梯先會跌嘅。

侯爵府

小小為食 發表於 16-7-18 22:25
一直以黎電梯都係左行右企,唔明人地行有咩問題,世界各地都係咁,港鐵突然改埋哂d膠例,你企可以企埋一邊 ...

Support *2

伯爵府

引用:Quote:原帖由 Catrabbitc 於 16-07-18 發表

原帖由 Samforgetme 於 16-07-18 發表
其實知不知道扶手電梯不可行走,廣播不停播,請勿在電梯上行走,不過香港人習慣咗,讓你行是人地有教養,唔 ...
唔知邊條友發明左行又企…
但又叫人唔好喺電梯行。

有時攪到條電梯左邊無人用。

男爵府

引用:老實講,左行右企只係咁多年嘅習慣,係自定

原帖由 purplehouse 於 16-07-19 發表
老實講,左行右企只係咁多年嘅習慣,係自定規矩,並唔係明文規例!而事實响電梯行走又真係存在危險性,但我 ...

大宅

小荻媽咪 發表於 16-7-19 04:01
冇錯 扶手電梯(由其mtr)因為出得意外多先會作出修改 出左事先再講就太遲喇 如果響扶手電梯仆一仆都好大 ...

我覺得這只係港鐵嘅免責技倆,同棟個小心地滑牌差不多

首頁

尾頁

跳至