自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

54heima 發表於 16-7-20 07:03
排除青春期,到咁上下年紀,仲話自己食極唔肥果啲,仔細觀察,其實有好多生活習慣細節令佢食唔肥,例如慢食 ...

我個朋友就係咁,次次食飯可以不停食,個個停手佢仲食緊,佢食野都快架,到佢話飽時已經太遲,因為過多陣佢就會過飽頂住,我成日笑佢咩都後知後覺
]

公爵府

回覆樓主:

九成就未必,但大部分都係食出來。
咁多個肥朋友,得一個係細食做運動但都係小小肥。我知佢克制得好緊要,但無計,未見佢瘦過。

wcpcelia    發表於 16-7-21 09:23

水晶宮

做開運動keep fit都知,三分運動七分飲食,食重要過運動。樓上有jm講得非常正確:正常情況下除左代謝病,肥係一條數,入大過出
少奶奶的身份,丫頭的命...

侯爵府

好媽媽勳章 睛靈勳章

Elenalan 發表於 16-7-20 14:02
我瘦底, 從未試過節食減肥, 反而覺得年紀大左, 想肥d都唔係咁易, 上年有段時間長期90磅徘徊 (158cm高), 瘦 ...

十幾年前我已經熱飲走甜,因為覺得茶香好飲D,又唔會好似飲糖水咁,但啲人一聽到奶茶唔落糖就當我怪物咁,我心諗你井底蛙啫

禁止訪問

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋

水晶宮

gion 發表於 16-7-20 19:36
十幾年前我已經熱飲走甜,因為覺得茶香好飲D,又唔會好似飲糖水咁,但啲人一聽到奶茶唔落糖就當我怪物咁, ...

我奶茶癮勁,每日都要飲熱奶茶,一定走甜,加糖好難飲似落粉即溶果d。我一向愛熱飲,飲熱野味蕾更敏感可試真d味,加左糖簡直係污染。

用戶要求終止服務

HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 開心吸收勳章

引用:唔係,+我食野唔多我年紀大咗新陳代謝慢

原帖由 miffyumiffy 於 16-07-20 發表
唔係, 我食野唔多

我年紀大咗新陳代謝慢

子爵府

54heima 發表於 16-7-20 06:54
同意嗎?

同意

侯爵府

好媽媽勳章 睛靈勳章

Elenalan 發表於 16-7-20 19:50
我奶茶癮勁,每日都要飲熱奶茶,一定走甜,加糖好難飲似落粉即溶果d。我一向愛熱飲,飲熱野味蕾更敏感可試 ...

終於揾到同道人!我同你諗法完全一模一樣。

用戶要求終止服務

開心吸收勳章 玩具勳章 BK猜猜猜慶中秋

回覆樓主:

其實我同意,食好重要,quota 有限,要識揀放乜入口。同埋唔好迷信磅數,信鏡實際D。我自己就係一向高運動量但體脂都keep住24-5%。舊年年底下決心戒哂processed food, 除左同朋友家人食飯會出街食,三餐自己煮新鮮食材,日日食足carb 同protein, 三個月 body fat 落到19%,一磅都無瘦,但我着細左一個碼。
“Nothing in the world is more dangerous than sincere ignorance and conscientious stupidity.”
― Martin Luther King Jr.

子爵府

54heima 發表於 16-7-20 19:32
做開運動keep fit都知,三分運動七分飲食,食重要過運動。樓上有jm講得非常正確:正常情況下除左代謝病,肥 ...
係, 一件cake要運動n小時去消耗,這是最明顯的答案,能長期控制飲食才是最有效

珍珠宮

2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 DHA勳章

miffyumiffy 發表於 16-7-20 06:58
唔係, 我食野唔多

我年紀大咗新陳代謝慢

瑪瑙宮

2018復活節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

食+零運動!

水晶宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

cathy-tse 發表於 16-7-20 19:37
甘仔好瘦?
佢大把野食,北韓得佢肥

wcpcelia    發表於 16-7-21 09:23

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

引用:唔係, 我食野唔多我年紀大咗新陳代謝慢

原帖由 miffyumiffy 於 16-07-20 發表
唔係, 我食野唔多

我年紀大咗新陳代謝慢
所以要做運動~

大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

翡翠宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 我的育兒心得勳章 玩具勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

係!

翡翠宮

2018復活節勳章

回覆樓主:

同意

公爵府

瞓得好勳章 認識瑞士牛牛第二回 親子王國15週年勳章

李豆豆 發表於 16-7-20 08:46
我飲食習慣一直都冇乜點變,但近年真係肥左好多!我都覺得係新陳代謝慢左

...
係!年紀大,代謝慢,真係無復當年!

大宅

ninjarabbit 發表於 16-7-20 21:02
其實我同意,食好重要,quota 有限,要識揀放乜入口。同埋唔好迷信磅數,信鏡實際D。我自己就係一向高運動 ...

可唔可以分享多啲? 例如 有無額外做運動, 餐單?

用戶要求終止服務

開心吸收勳章 玩具勳章 BK猜猜猜慶中秋

牛油好油 發表於 16-7-20 21:59
可唔可以分享多啲? 例如 有無額外做運動, 餐單?

無額外運動,因為我已經係日日跑10K,放工一係yoga 一係trx or weight training. 無可能加。

無餐單,只係零加工食物,食材新鮮,做food log,確定要食足夠滿足bmr,carb 40% protein 30%。
“Nothing in the world is more dangerous than sincere ignorance and conscientious stupidity.”
― Martin Luther King Jr.

首頁

尾頁

跳至