親子旅遊

跳至

首頁

尾頁

大宅

上星期與朋友決定即興帶小朋友返大陸玩返轉,點知心儀個間水滴酒店大部分日子及團已經滿了或未成團,碰巧大航有個團叫滴水灣酒店又可昨天出發,咪即時報名,點知就惡夢開始:
1. 我們一行原本四大四小三家人分批過關,點知其中一個B家庭過關時遇到阻礙,我與另外A家人先報到通知領隊,怎知個領隊黑面話唔等,我們同領隊擾讓當中,同一時間A爸爸出去關口了解B家庭情況,點知他發難話要開車走,連我們都唔等,最後B家庭放棄是次旅行.
(過程約十五分鐘,我們是有不對,但領隊態度完全惡劣,冇意協助我們)
2. 到第一午餐,因少了B家庭3人,餘下44人,他將五圍縮成四圍,一枱坐11人,全車人起哄下,他話每枱加一碟餸,但個碟野似人地食剩的,嬲⋯

(續)

大宅

3. 下一個景點,原本頂盡30分鐘乜都行完,佢竟然俾成2粒鐘,表明攞唔切酒店房,hea住我地,我們焗住搵間小食店呆等⋯嬲嬲
4. 到酒店,先發現房間所有物品污糟,床單破的,杯裂的,浴室有堆頭髮,雪櫃臭的,其他團友仲話攞多張被枕要加$,完全同報名詢問有出入⋯⋯個酒店職員仲態度極差
5. 四點換好泳衣,諗住乘電動車與小朋友去泳池游水,明明話班次頻密,一等就成45分鐘先有車,仲要飛站,我們即刻叫領隊了解,佢只話酒店問題,再細問下泳池要清潔半小時,我們又要6點半食晚餐,即是冇得游,小朋友即爆喊⋯慘,點解唔早d黎比我們游住水等拎房
6. 由於不想令小朋友失望,我們要求領隊查核酒店第二朝開池及車安排,一早換衫早餐又等了20分鐘車,點知車左我地去左一個游唔到水嘅石灘,然後又車左去一個清洗緊嘅泳池,一輪爭議我們完全冇水可游夾冇野玩,只能呆在房等退房
7. 最後,成程貨不對辦,我朋友完全嬲爆,跟領隊說不給小費,並叫他有問題就揾公司跟進,他非常擔心,不好意思前、不好意思后,及后到正式收$,佢開始發難,又跟司機聯手,回程突然停車停在一旁玩嘢,為免另其他團友,我們唯有給回小費,車才繼續開行⋯⋯(續)

大宅

回來後,朋友即時去send 短訊投訴,等左好耐都冇回應,直至朋友再去訊話打電話去消費委員會或旅遊業協會投訴,先即時話了解番成件事,仲答得好官方話深表歉意,一定盡快俾個回覆⋯
重之大家小心此公司,食、住、行都唔得.

公爵府

虎到金來勳章

我唔係好信唔等齊人就開車.....如果真, 真係好大大大問題.

公爵府

虎到金來勳章

你個團幾錢??咩團NUMBER?

男爵府

回覆樓主:

上年参加匯景有2團友遲到(羅湖)等了15分鐘,導游聯絡佢叫佢打的過皇崗(第二个集合點)追我地,當時導游跟他們電聯,他們說已的士到皇崗,但落車點可能有差誤找半個鐘都找不到,導游話不等,叫他們自己直接打的去東莞酒店會合(我地食埋午餐、去一个景點才回酒店,晚餐時才見2人出现)的士錢都二三百,個團$390,遲到後果就要自負遲一分鐘都係遲

大宅

十一哥 發表於 16-7-27 08:35
你個團幾錢??咩團NUMBER?

大宅

旻旻豬 發表於 16-7-27 09:04
上年参加匯景有2團友遲到(羅湖)等了15分鐘,導游聯絡佢叫佢打的過皇崗(第二个集合點)追我地,當時導游跟他 ...

明白的,起碼你導遊有嘗試提出等下遲到者,合理吖;但我個,完全冇試,仲要態度超差囉

水晶宮

VVYEUNG 發表於 16-7-26 22:02
3. 下一個景點,原本頂盡30分鐘乜都行完,佢竟然俾成2粒鐘,表明攞唔切酒店房,hea住我地,我們焗住搵間小 ...
最後即係無落水游? 真係好失望的.

男爵府

VVYEUNG 發表於 16-7-27 09:53
明白的,起碼你導遊有嘗試提出等下遲到者,合理吖;但我個,完全冇試,仲要態度超差囉
...

大航真係出名差,反而味力聽講好D。但我只跟過美食匯景。
希望你地忘記不快,下次試下匯景美食再玩過

大宅

MMM888 發表於 16-7-27 09:53
最後即係無落水游? 真係好失望的.

係吖,冇去到嘅小朋友喊爆,去左嘅冇水游又喊,最慘明明跟酒店前臺了解過話第二天能落水玩,到最後都冇,仲要兩邊都推卸責任,仲要我地差d要列日當空行15分鐘返酒店⋯嬲!
好彩返酒店,我地去左冇黎家庭間房,俾小朋友開花灑玩水,開個小型party,佢地先開心番

水晶宮

VVYEUNG 發表於 16-7-27 10:04
係吖,冇去到嘅小朋友喊爆,去左嘅冇水游又喊,最慘明明跟酒店前臺了解過話第二天能落水玩,到最後都冇, ...
短線遊我都只係跟過達美同中旅,都對版的, 下次可以試下

公爵府

2024年龍年勳章

VVYEUNG 發表於 16-7-26 22:01
上星期與朋友決定即興帶小朋友返大陸玩返轉,點知心儀個間水滴酒店大部分日子及團已經滿了或未成團,碰巧大 ...
哩間嘢個朵已經.........

我之前跟 美食 匯景 油麻地 關鍵 都OK,
7月頭第一次跟永安,
導遊跟得好足!
整體呂錯, 會再跟!

大宅

珠氏家庭 發表於 16-7-27 10:12
哩間嘢個朵已經.........

我之前跟 美食 匯景 油麻地 關鍵 都OK,

知道,下次會試其他旅行社的

大宅

MMM888 發表於 16-7-27 10:08
短線遊我都只係跟過達美同中旅,都對版的, 下次可以試下

係,我下次會議試其他的

別墅

回覆樓主:

公爵府

虎到金來勳章

我去年包團跟大X又無嘢喎, 個個都玩得好開心, 可能我係包團40人去啦

禁止訪問

公爵府

虎到金來勳章

老友, 咁你選了那AIRLINE?

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至