親子旅遊

跳至

首頁

尾頁

男爵府

聖誕節想去日本玩/滑雪,小朋友去年到輕井沢主要玩kids park,今年想住兩晚浸埋溫泉,白馬還是苗場好?不自駕。
白馬新幹線後要坐1.5 hr bus,似乎hotel要行一段路或shuttle去雪場,但溫泉又好似正d。苗場也要轉50 mins hotel shuttle,但hotel直接通雪場似乎較方便...
苗場是否也有雪兜和車輪坐?有沒有輸送帶送回起點?(輕井沢有)那一個雪場比較大機會下雪?是粉雪嗎?
謝謝!

大宅

熊貓BB 發表於 16-7-27 23:28
聖誕節想去日本玩/滑雪,小朋友去年到輕井沢主要玩kids park,今年想住兩晚浸埋溫泉,白馬還是苗場好?不自駕 ...

我唔知苖場同白馬嘅野
反而想請問輕井澤雪場小朋友多野玩嗎?
Kids park 喺雪場?
我計劃緊今年聖誕去輕井澤

子爵府

聖誕節想去日本玩/滑雪,小朋友去年到輕井沢主要玩kids park,今年想住兩晚浸埋溫泉,白馬還是苗場好?不自駕 ...

我都 plan 去白馬, 有冇酒店可分享?

男爵府

SeeYouGals 發表於 16-7-27 23:45
我唔知苖場同白馬嘅野
反而想請問輕井澤雪場小朋友多野玩嗎?
Kids park 喺雪場?

你可看看這Taiwan blog介紹kids park
http://blog.yam.com/rhodahung/article/73548680

輕井沢不是大雪的地方,較暖,不夠雪會加人造雪。我去年農曆新年彷彿有10度..

wcpcelia    發表於 16-7-28 16:46

男爵府

bbqueen 發表於 16-7-28 00:12

我也花多眼亂...study吓再傾..(emoji)

大宅

熊貓BB 發表於 16-7-28 08:22
你可看看這Taiwan blog介紹kids park
http://blog.yam.com/rhodahung/article/73548680

Thanks!!!
小朋友有上ski school嗎?

大宅

我想問下你地買左聖誕節D機票未?大約幾錢?因為我係zuji 睇大約要 5千或以上。唔知邊度有平少少機票呢? thanks

別墅

我今年聖誕都BOOK 咗去白馬,由於白馬有多個雪場,為方便遊客,因此有接駁巴士由八方尾根出發去不同雪場,若去3、4天而又想嘗試不同雪場的話,建議可以考慮住白馬八方尾根巴士總站附近民宿。

禁止訪問

大宅

我今年都plan 去東京巿郊滑雪,早兩年試過輕井澤同新瀉,今年想試下白馬或苗場,我個人比較喜歡大型resort,唔使再轉shuttle bus.除了苗埸唔知仲有無大ski resort 係白馬.

男爵府

Jaymon 發表於 16-7-29 10:44
我今年都plan 去東京巿郊滑雪,早兩年試過輕井澤同新瀉,今年想試下白馬或苗場,我個人比較喜歡大型resort,唔 ...

Green Plaza Hakuba

大宅

回覆樓主:

軽井澤滑雪適合初學嗎? 是人造雪?

公爵府

bbqueen 發表於 16-7-28 00:12
住過 Hakuba Tokyu,ok 嘅,但我比較鐘意住 apartment,地方大少少,又可以自己煮下簡單嘢,Koharu 住過唔錯,不過好快就 full,要訂就要早

大宅

聖誕咁早,兩個地方都未必有雪。
日本唔似南韓,唔興噴雪。
今年日本都要去到一月中先開始有雪。除非你去北海道啦,北海道聖誕會有雪。

子爵府

mugtaitai 發表於 16-8-4 10:01
住過 Hakuba Tokyu,ok 嘅,但我比較鐘意住 apartment,地方大少少,又可以自己煮下簡單嘢,Koharu 住過唔 ...

有冇聽過 Sierra, not sure 係未咁串,我哋鐘意出街食吾同野,service apt 吾諗 la

我哋 plan CNY 去

男爵府

lepetitprince^^ 發表於 16-8-4 11:39
聖誕咁早,兩個地方都未必有雪。
日本唔似南韓,唔興噴雪。
今年日本都要去到一月中先開始有雪。除非你去北 ...

聖誕滑雪場開哂啦, 點會無雪 係上年天氣反常, 太暖,全日本都唔夠雪, 但我係白馬山上都有得滑。

複式洋房

我都係CNY去,現正打算去長野滑雪,斑尾or白馬滑雪場好呢?附近有冇resort介紹?

男爵府

jjbabe 發表於 16-8-5 13:51
我都係CNY去,現正打算去長野滑雪,斑尾or白馬滑雪場好呢?附近有冇resort介紹?
...

有小孩同行, 班尾Tangram resort 小孩可自行揸snow mobile, kids park 好玩。

大宅

pp99 發表於 16-7-28 16:29
我想問下你地買左聖誕節D機票未?大約幾錢?因為我係zuji 睇大約要 5千或以上。唔知邊度有平少少機票呢? t ...

我都今年聖誕節去呢到,book 左機票,我一家四口,坐樂桃$12000內

大宅

請問12月系唔系都會有雪?小朋友好期待玩雪

首頁

尾頁

跳至