婆媳關係

跳至

首頁
12345...8

尾頁

別墅

中肯d講
如果私家醫院有咩(不確定)因素,又suggest 你去返政府
祝好孕

侯爵府

理佢把鬼!
去私與否,你2公婆自己話事,而且去私要問人借咩?

我都明白99想法!

但生係你,個精係你老公!

有需要家族投票咩?

侯爵府

pigpigpigma 發表於 16-7-29 16:21
中肯d講
如果私家醫院有咩(不確定)因素,又suggest 你去返政府
祝好孕

認同,根本私/公就分析呢都浪費時間....各有千秋!
我自己三個都公,我自己話事

美菲絲    發表於 16-7-29 16:35

別墅

回覆 Allanvi 的帖子

我係法國開刀既, 埋單46,000咁上下.

複式洋房

係私家生的錢係自己&老公出啦...不過之前係奶奶借左錢俾我地俾首期買樓架...所以我怕奶奶會覺得拎左佢d 錢買完樓,又大洗去私家生BB...

唉...奶奶俾左錢我地做首期...我都好後悔...好似樣樣都要睇佢面色咁...早知初時堅持自己供得辛苦d la...

依家自己又無番工,所有開支都靠佢個仔...真係講野都吾敢大聲...所以女人真係要靠自己,自己搵自己食咁先可以有say...

伯爵府

我朋友又係book定私家打底,個心就想政府生既,始終生B開支大~

接近生既時候去搵婦科醫生檢查,一路都話子宮頸唔夠成熟,好在book定私家!

到生之前2星期檢查,醫生話佢子宮頸問題、順產成功機會不大,所以就直接約埋開刀生B日期,順利開刀生左BB~

浸會埋單$68000~

美菲絲    發表於 16-7-29 16:48

大宅

食得好勳章 美好大世界2017勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

你知唔知道如果係私家生有乜突發問題,包括你自已或bb,私家只會/只能送你返政府醫,講真,我唔覺得私家就安全d。
無事無幹當然私家舒服,不過講安全,個人認為政府安全d的(特殊醫療失誤就另計)
如果你想私家生其實無壞,不過你奶奶講的唔係無道理。又平又安全又係福利,我自已就首選政府生了。

美菲絲    發表於 16-7-29 16:47

子爵府

Allanvi 發表於 16-7-29 16:27
係私家生的錢係自己&老公出啦...不過之前係奶奶借左錢俾我地俾首期買樓架...所以我怕奶奶會覺得拎左佢d 錢 ...

你大住個肚之後仲要湊B~~~冇返工好正常姐~~~~唔好講到識搵錢先叫對家庭有付出~~~都係睇你老公點諗既姐~~~~

我兩公婆冇洗過/借過奶奶d錢~~~我冇返工(我仲連小朋友都冇添)~~~我奶奶都多野講架~~~但慘得過佢個仔唔洗我返工~~~~

試過我奶奶玩俾說話我聽呀~~~~話呀乜師奶問佢~~~你新抱冇做野架~~~
我奶奶話係呀~~~個師奶話咁懶~~~我d新抱個個有返工架~~~
我奶奶話俾乜師奶講到佢好唔好意思喎~~~~

我咪笑住口咁同奶奶講~~~個師奶咁八婆既~~~人地d家事都要理呀~~~奶奶你唔洗唔好意思~~~下次再有人同你咁講~~你咪話下~~乜你個仔老婆都養唔起呀~~~要個老婆出去搵錢~~~我個仔錫老婆~~~冇計啦~~~我做奶奶既都唔管得咁多~~~由得佢地鐘意~~~

我奶奶當場苦笑~~~又唔鬧得我~~~

禁止訪問

大宅

回覆樓主:

醫生有咩建議?

美菲絲    發表於 16-7-29 18:36

子爵府

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 畀面勳章

Allanvi 發表於 16-7-29 16:27
係私家生的錢係自己&老公出啦...不過之前係奶奶借左錢俾我地俾首期買樓架...所以我怕奶奶會覺得拎左佢d 錢 ...
當你依家已經開始咁緊張未出世BB既一切時,我諗你都開始明白同體會做左父母緊張子女既感受啦!其實我反而有D明白你99!你6299屋企係唔係個D大富大貴既有$$人?如果唔係,但佢地都會拎佢地D血汗錢出黎幫個仔,我諗你應該明白99係心痛個仔啦!你都識講你依家無收入,所有開支靠佢個仔,做阿媽既見到咁,第一個反應都係會擔心阿仔會唔會頂到?幾萬蚊,仲要供樓,仲要所有支出......講真,父母幫仔女真係唔係一定架!我識D朋友6299有$$,但真係未必一定會拎$$出黎比仔女做首期!至於政府生BB,我個人認為無咩問題,人命黎架嘛!唔會講笑,每一個醫生同護士都唔會睇住病人有事,我又覺得唔需要擔心呢D!

Miulo    發表於 16-7-29 19:43
美菲絲    發表於 16-7-29 18:37

複式洋房

回覆 wing421 的帖子

大宅

我自己係政府生,我覺得首先係你係邊間政府醫院生﹖其實私家醫院排定又無妨,同埋你既醫生會幫你睇住情況,萬一有特發事你都有多個選擇。不過有一點會重要,就係如果真係有突發事,自己係咪負擔到私家醫院的額外費用。

我自己係QM生,因為我覺得呢間應該靠得住同埋我自己既醫生都話我OK。

美菲絲    發表於 16-7-29 18:37

翡翠宮

咁鬼變態既? 一叫你去公立就=心地唔好?
呢D就真係唯恐一天下不亂.

無事就公/私分別不大; at the end都只係幾日貨仔
有事就真係公家穩陣.

同埋, 你有幾多saving for 將來; 你自己先知
如果係緊既; 真係要考慮下是否值得比幾萬去私家; 定係留比BB用; 一出世好似倒水咁洗錢..

and, 係架, 借人錢未還係好痛苦既事, 旅行都唔去得; 一定要快手還先有好日子過....

Miulo    發表於 16-7-29 19:51
美菲絲    發表於 16-7-29 18:38

大宅

人命黎架
去私家啦
你奶奶睇錢比命緊要

子爵府

畀面勳章

政府安全啲。。。

別墅

Bobook 發表於 16-7-29 17:21
我自己係政府生,我覺得首先係你係邊間政府醫院生﹖其實私家醫院排定又無妨,同埋你既醫生會幫你睇住情況, ...

Me 2
QM everything normal

美菲絲    發表於 16-7-29 18:39

別墅

回覆樓主:

咁駛理奶奶講咩,你自己媽媽點講?聽你咁講,其實自己都心儀係私家生,不過錢方面有考慮才會諗去政府生.我去左私家生都用左12萬,但生完就揾到份高d人工的工作,將來的事好難預算,而家覺得有需要咪用左佢先law.生仔一生人無幾多次又咁重要,如果生得唔開心生黎做咩?

美菲絲    發表於 16-7-29 18:38

大宅

Allanvi 發表於 16-7-29 15:00
背景:
小產過兩次,今年1月發覺有左,不過流啡,醫生要求訓床3個月...老公想保險d , 所以想我吾番工繼續安 ...

我會建議你開刀都係政府開,唔係錢既問題,touch wood有事,私家醫生都係一腳踢你去政府到。唔係話私家就一定好。

男爵府

私家有咩事都係掟你同個b返政府度咋喎

如果產檢嗰陣醫生真係覺得要開刀嘅會寫定紙比醫生安排
私家係冇nicu架

首頁
12345...8

尾頁

跳至