婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

男爵府

睇得佢!私家

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

引用:背景:小產過兩次,今年1月發覺有左,不過

原帖由 Allanvi 於 16-07-29 發表
背景:
小產過兩次,今年1月發覺有左,不過流啡,醫生要求訓床3個月...老公想保險d , 所以想我吾番工繼續安 ...
邊個比錢邊個話事

別墅

我bb就係偏大,6個月時係診所檢查,醫生話bb偏大,到政府醫院做檢查又話唔緊要,之後早產3週,生個時侍產房得一個姑娘,叫我忍下先,助產士未搞掂,結果bb出世鎖骨斷左一邊,仲要係出世後兩日d沖涼姑娘發現,唔係巡房醫生,bb足足兩個幾月先好反,bb剛剛8磅,如果有機會可以揀,我會開刀。真係好後悔。

大宅

同佢講..你都唔想你個孫有事架...
咁佢應該唔會再咁大聲
除非佢睇錢睇得好重
但重點唔係佢埋單
如果私家負擔到
其實私家係好啲

珍珠宮

2018復活節勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

又唔使佢比錢理得佢丫,政府係會幫你開刀,但通常要危急或你試左順產先,唔得先同你開
愛 我 就 別 傷 害 我

珍珠宮

回覆樓主:

其實99講咩 可以聽完算 唔洗交代太多
因為講完佢地都唔會改變立場
由佢不停LOOP

子爵府

回覆樓主:

好難講,樓主而家借奶奶首期D錢還左未先?如果未,有錢去私家生仔而冇錢還比奶奶,奶奶會奌諗?各有各立場,無錯對

珍珠宮

回覆樓主:

唔駛99俾錢嘅話駛咩理佢

大宅

樓住你理得你99講乜, 生果個又唔系佢, 痛又唔系佢..萬一有事,要開刀又唔系佢..佢當然講得輕鬆啦...99呢種動物, 無乜邊個是真心為個媳婦好的...你咁辛苦捱到生, 都希望平平安安, 輕輕鬆鬆生個BB啦...
你自己想怎樣就怎樣..唔使理其它人講乜, 任何人都無資格要你怎樣..因為最後去生的人是你...
記住,多點為自己和個BB著想..

翡翠宮

Bobo113 發表於 16-9-26 08:39
好難講,樓主而家借奶奶首期D錢還左未先?如果未,有錢去私家生仔而冇錢還比奶奶,奶奶會奌諗?各有各立場 ...

呢個亦有道理.

大宅

Allanvi 發表於 16-7-29 15:00
背景:
小產過兩次,今年1月發覺有左,不過流啡,醫生要求訓床3個月...老公想保險d , 所以想我吾番工繼續安 ...

萬一私家生有咩事,奇難雜症佢地攪唔掂的係送你去政府⋯⋯
唔需要太敏感

大宅

但錢可以慢慢還..若然有危險,唔通拿兩條命去博? 欠佢99錢的也不是樓主,最多是佢老公..唔通,99唔是因為個仔而借錢出來咩?..齋借俾樓主咩?
生仔也很辛苦的,拿命博的..搞不好,命都無呀...有什麼比命更重要..

子爵府

菩提子發表於 16-9-26 16:16
錢可以慢慢還兩命.若然有危險,唔通拿兩條命去博? 欠佢99錢的也不是樓主,最多是佢老公..唔通,99唔是因為個仔 ...
你呢d米就係d典型債仔唔還錢既藉口。錢可以慢慢還,咁既係幾時還呀?
大把樓上d人都講過有起特別事黎係政府生重安全,
你又話咩一屍兩命,咁香港大把人系政府醫院生d人米全部死曬??

翡翠宮

breadcheung 發表於 16-9-27 10:20
你呢d米就係d典型債仔唔還錢既藉口。錢可以慢慢還,咁既係幾時還呀?
大把樓上d人都講過有起特別事黎係政府 ...

最叻吹到有咁大得咁大

大宅

我生第一個時因個頭唔轉政府都比期我開刀, 但最終我都揀左私家。舊年浸會埋單7萬頭。如果你預左錢去私家就去私家生啦!不過, 都唔可以求其搵個, 因為唔係個個私家醫生手勢好的所以搵左個好既醫生而又有錢就去私家。如果求其搵個就要睇清楚個醫評價先决定。

大宅

奶奶借首期比你地兩公婆, 就覺得自己可以介入你地的生活, 覺得自己有權比意見.

另一方面, 生仔係你自己嘅事, 其實有駛咩聽佢講呢? 你自己想點咪點, 最緊要你老公唔反對.

比著我, 我會首期照收, 99話咩我就微笑不表態, 到生左佢問起先考慮同唔同佢講我去左邊間醫院

可惜我無有錢99, 62啲錢又剩係比叔仔買樓, 唯有靠自己, 好處係6299重來唔會介入我同C6嘅生活

男爵府

畀面勳章

樓主生左未呀?

別墅

唔洗理佢
我都係喺私家生
喺法國醫院揾張醫生開刀
我有左之後流啡流到5個月
我奶奶一輪咀話我做咩唔自然分娩
我淨係同佢講
我胎盤前置,醫生建議開刀
佢就即刻收晒

別墅

sunshine135 發表於 16-7-30 23:45
政府開刀,除非你係港島醫院,其他醫院咁忙,多數係bb 有事先會開,我個時有封私家醫生信都冇用,點知到生o ...

好讚同你

別墅

樓主
我睇完有某d JM唔係幾有善嘅評語之後
只係想同你講
唔好唔開心,加油
有D人係針唔吉到肉唔知痛嘅
我絕對明白你
你話你小產左兩次
而家又流啡又盛
小心保重身體

首頁