3歲或以上

跳至

首頁

尾頁

大宅

Fatfat_ball 發表於 16-9-5 00:17
我阿仔36週出世,得2.26kg,佢食奶又係好慢,差不多食成個鐘, 前日滿月去健康院覆診有3.78kg, 醫生話算幾好 ...

我問過, 早產解釋唔到, 唔好怪自己。
情緒好、健康嘅媽媽照顧bb好重要。 我女試過第6日先有便便, 有放屁就得, 腸有郁動, 按摩肚仔, 拎住腳仔做踩單車動作有幫助的。
加油

大宅

queeneen 發表於 16-9-29 02:31
我問過, 早產解釋唔到, 唔好怪自己。
情緒好、健康嘅媽媽照顧bb好重要。 我女試過第6日先有便便, 有放屁就 ...

多謝你!

大宅

回覆樓主:

我B上週week34day5出世,2.7kg,但唔識食,要職業治療師幫手,但進展緩慢,宜家跌磅跌到2.45kg,好心痛。好歉疚,佢由肚內的大碼B變成細碼B,又唔好識吸吮同吞嚥

大宅

luv__hccc 發表於 16-8-4 02:03
我36週4早產生左,bb出世2.31kg,差唔多20日人仔,好多時候食一安幾就喊哂口,搖頭,喊,係要迫佢食先得, ...

我媽媽係四個月開始,每晚晚飯都塞一粒白飯芯入bb口中,俾bb梅,到5個月開始食糊仔,就好快識吞嚥,一星期後bb面珠仔很明顯長出來丫,雖然可能言之過早,但呢個方法真係好work,bb對食物充滿好奇,好為食,行過麵包舖,bb望住d麵包都流口水,希望大家記住呢個方法,可以為bb食固體做好準備 加油

男爵府

BB已經差唔多三個月,我開四安,但係餐餐食奶都仲係食一安/兩安,食食下瞓著,一塞入面就用條脷頂出黎,再塞入d就嘔哂出黎,我好嬲我自己點解要搞到佢咁早出黎,胃仔勁細,佢可以夜晚九點幾食完三安奶,零晨五點都唔醒,我有懷疑過佢會唔會唔鐘意隻奶粉,但係出細到宜家除左醫院之外,我無比過其他奶粉佢,我真係搞佢唔掂,無能為力

複式洋房

樓主加油,我個B早過你個B出世,亦輕過佢,佢食奶都係要一個鐘頭,你要慢慢餵,BB而家一日食幾餐?我又覺得唔食夜奶都OK,因為BB瞓覺都會長肉架!

子爵府

yubaba 發表於 16-10-2 10:35
我B上週week34day5出世,2.7kg,但唔識食,要職業治療師幫手,但進展緩慢,宜家跌磅跌到2.45kg,好心痛。好 ...

職業治療師教左佢幾耐? 你有冇聽住一齊學? 治療師教完有冇進步? 我bb又係唔識食奶要揾治療師教佢。

男爵府

luv__hccc 發表於 16-10-8 08:06
BB已經差唔多三個月,我開四安,但係餐餐食奶都仲係食一安/兩安,食食下瞓著,一塞入面就用條脷頂出黎,再 ...

慢慢來,呢d野好難迫,瞓覺都可以長肉的。

大宅

靚靚太 發表於 16-11-9 21:38
職業治療師教左佢幾耐? 你有冇聽住一齊學? 治療師教完有冇進步? 我bb又係唔識食奶要揾治療師教佢。
...

大概見咗一星期多D,而我就學咗3次,但佢已經進步得好快。BB住院兩星期出院,依家BB一個半月,雖仍然貼住生長線底,但增磅理想。當然,比起足月同齡始終差D,但食4安半奶15-20分鐘搞掂,我已經好感恩。為了增磅,一開始由每天6餐變8餐。

別墅

Littlecatta2013 發表於 16-8-4 09:57
回覆 luv__hccc 的帖子

我仔36WK3D出世,得2.4KG,一出世唔識得食奶,要職業治療師教食奶,5日大出院番到 ...

一樣,就係chuchu奶咀太難啜,換左nuk,ok左

侯爵府

2018復活節勳章 畀面勳章

回覆樓主:

慢慢黎, 睇下個奶咀係咪要吉過個孔, 小食多餐, 佢唔願食掃下風再食...

ps..我果個足月, 但係懷孕8個月後胎水變少, bb中碼變10%以下, 搞到37周催生...出世得2.1kg...住左7日醫院, 食奶一開始都勁少, 慢慢哄慢慢加

首頁

尾頁

跳至