想生BB

跳至

首頁

尾頁

別墅

去年做 IVF 放胎後心情好緊張, 每日都上網睇人地 BINGO 後身體既變化,
以下紀錄了等待 Bingo既心情同感覺, 等各位可以參考:

8/8
(
放胎日)
星期六
今朝遲了起床, 老公即CALL的士, 幸好7:45am到達醫院登記, 之後去大家樂食早餐, 9點入病房, 老公不能入房陪我, 所以自由活動, 姑娘吩咐我要飲水, 令肚脹, 與房友傾計至11點幾後放胎, 過程似做抹片測試, 首先姑娘用u/s按在肚皮上,醫生可確定放胎位置, 然後用鴨咀鉗固定子宮頸後, 再用導管放胚胎入子宮腔, 醫生話唔需要日日訓床, 同平時一樣活動便可, 返到病房, 個肚有少少谷, 有啲攰, 令我想起抽卵後既感覺, 當然今次情況好好多啦, 食完lunch,
大家訓床休息了一會, 1點半便離開, 姑娘話25/8可自行在家或返瑪麗驗尿Check bingo, 其實, 要咁遲先驗到咩?

9/8 (放胎後第2) 星期日
在家休息, 冇返沙田, 老公一早去堅尼地城打波, 起身食左2隻烚蛋, 奇異果, , 一片90%黑朱古力, 希望增加黃體, 幫助著床,

今日個肚冇感覺, BBS有冇跌左出黎?

10/8 (放胎後第3) 星期一
請左一日假在家休息, 原先唸住返娘家, 但費事周居勞動, 最後留在家, 朝早煮左飽魚麵 + 2隻烚蛋 + 奇異果 + , 繼續煲劇, 瞓覺. 晏晝煲熱鴻福堂既花膠湯飲, 其實唔知有冇效用
, 今日個肚仍然冇感覺, 但去左3次廁所, 到底 BBS仲起度嗎? 其實有點覺得唔需要放假, 返工好過

11/8 (放胎後第4) 星期二
返工了, 同事們都問侯我, 叮囑我唔好搬重野, 放慢腳步, LUNCH TIME, 肚依然冇感覺, 我去洗手間時摸住肚皮同BBS: 你們在嗎? 可唔可以比啲反應比媽媽呀? 點知, 下午, 開始感覺M feel, 上網睇BK, m feel 係好的, 我心踏實了!

12/8 (放胎後第5) 星期三 M Feel 感覺仍然存在, BBS好似努力中呀! 呢幾日開始每日上網睇BK, BLOG, 尋找每人放胎後的感覺, 希望有人同我感覺一樣後BINGO! 放工時排隊等小巴時感覺更強烈, 腰骨勁痛

13/8 (放胎後第6) 星期四
M Feel
冇了, 又開始擔心, 其實一向都擔心因為放雪胎而冇針打, 冇藥塞, 因為自然週期下, 排卵後身體自行會分泌黃體幫助著床, 食晏時Whatsapp左舊同事, 問佢經驗 (8年前起瑪麗做IVF後成功誕下女兒), 佢話當年放雪胎都有藥塞的, 可能現在改制了, 不過佢話唔好自己去配藥塞, M FEEL或肚谷谷都係正常的, 叫我唔好咁擔心! 到下午, 又開始感到谷M Feel, 好似又有希望了!

14/8 (放胎後第7) 星期五
今日乜Feel都冇了, 其實呢幾日除左有M Feel, 人們說什麼胸漲, 水狀分泌, /右肚拮拮下或者拉扯感覺都沒有, 惟有安慰自己, 每人身體狀況不同, 不用太在意! 但心裡已打定輸數, 認為自己冇咁幸運, 一次就中, 認定自己已失敗, 反而今日返工放鬆了, 步伐都大了, 希望M小姐來臨時, 無咁大打激!

15/8 (放胎後第8) 星期六
今日又有返M Feel, 仲好強勁添,
正常計, 如果排卵日是 5/8, 14, 真正來M應是19/8, 今日既M Feel, 可能就是為M小姐來臨前既準備, 早上跟媽媽通電, 報告一下好似有黎M的感覺, 佢即時反應叫我唔好亂講野,
感受到佢失望既聲音, 其實我希望佢預左失敗先, 到時不用咁失望!

16/8 (放胎後第9) 星期日
M Feel 依然強勁, 好似就湧出黎, 我已經括出去, 當作已經失敗, 所以9點幾起身執屋拖地, 之後返娘家, 放胎後都冇返過去了, 爸媽一定好掛住我, 出門前仲唸好唔好換大M巾添, 等地鐵其間, 突然有一下勁想訓覺, 似是被人打左迷暈劑一樣, 好想即刻搵張床訓覺, 好在老公起身邊, 可以有得倚靠, 行街行左一陣見攰, 最後返左娘家休息

17/8 (放胎後第10) 星期一
同尋日一樣, 一早起身M feel 感依舊, 但中午又消失, 每次去洗手間時都會看看護墊, 睇有冇M, 有冇咩特別分泌, 但到臨收工, 有啡色分泌物, 直至返到屋企, 仲有少許, 之後就冇左了

18/8 (放胎後第11) 星期二
M Feel
冇左, 食晏時同事問我情況如何, 我話有黎M既感覺, 佢地顎然地問點解既, 唔會既, 你太緊張喇…. , 大佬, 我心唸都想問點解, 一早講左唔係一定得啦, 唔係因為時不時要請假, 我真係唔想同佢地講!
晚上問老公, 仲有3次機會, 我地做唔做埋佢, 因為放雪胎每次都要大約$24,000, 好在大家意見一致, 有當然做埋佢啦! 夜晚訓覺半夜, 感覺M要黎喇!

19/8 (放胎後第12) 星期三
起身返工, 用了大M巾做定準備, 因為今日姨媽一定會探我, 今日個肚成日都怨住怨住咁, 同平時黎M感覺一模一樣, 好似就黎湧出黎咁樣, 點知時間一路一路過, 去到放工都未有, 只見有一兩撻淺啡色分泌! 返到屋企就有啲淺啡加少少粉紅, 跟住又冇喇, 天呀, 要黎就黎喇, 我都唔想成日估估下呀!

別墅

20/8 (放胎後第13日) 星期四  今日又冇左怨怨下既感覺, 分泌都冇, 白雪雪, 雖然仲未黎, 但我知唔代表我有左, 只因呢十幾日既壓力所至, 令m遲來, 所以一日未到25/8, 我都唔會驗孕, 免得哂左支驗孕棒, 下午, 同事問我會否請陪月, 費事到時奶奶煮野唔岩食, 我話有左先講啦, 之後呢個問題起我腦海盤旋,  請唔請, 最關建係錢, 如成功的話IVF 已用了10萬,  陪月要成萬幾蚊, 未計買送錢, 到時其他開支又大, 所以我唔請, 但又唔想奶奶幫我, 或者可以去起娘家坐月呀, 等媽媽照顧, 我亦安心好多, 算喇算喇, 咁長遠既野, 有左先講, 唔令自己咁大壓力!  臨瞓前, 又有黎M感覺。

21/8 (放胎後第14日) 星期五  照道理 14日, 要有既都驗到了, 可能我怕面對失敗, 唔想見到支棒冇線而失望, 晚上感到個人好熱, 臨瞓又有谷m feel

22/8 (放胎後第15日) 星期六  今朝老公去上環打波, 我就去整負離子, 曾經有懷疑適合去嗎, 藥水是否有影響, 不過最後不敵呢把蓬鬆又長又厚既頭髮, 的起心肝去坐左5粒鐘, 半夜急醒左3次, 點幾, 3點幾, 6點幾, 加上個人好熱, 好興, 心唸係未成功呢? 好多人都話有左會尿頻喎, 但我唸返好似尋晚又食粥又飲湯, 多尿都唔奇, 然後又唸一大抽有左之後負面野, 好擔心, 瞓唔返, 到底我適唔合適

23/8 (放胎後第16日) 星期日  朦朦矓矓瞓到9點起身, 要同奶奶飲茶, 之後約左朋友12:30去沙田食晏,   當中談及我做左IVF, 佢都好鄧我緊張, 叫我唔使緊張同擔心咁多, 但叫我負擔得起既一定要請陪月, 除非我媽媽好有拍力啦, 返到娘家, 媽媽煲左花膠湯, 今次落足料, 好多花膠, 真係世上只有媽媽好!

24/8 (放胎後第17日) 星期一  今日左邊小復有少少痛, 返到公司, Whatsapp 收到好消息, 就係放胎當日既房友驗孕剛剛成功左, 佢計埋今次係第6次放同, 真係好鄧佢開心, 對於我來講, 試一次就夠, 但係佢試左6次, 並唔係人人做到, 實在太令人感動喇, 暫時未知中1個定2個, 點都好, 我都沖心祝福佢能順順利利旦下佢地其待已久既BB!  我明早就揭曉喇, 唔知結果會點呢

24/8 (放胎後第18日) 星期二  零晨2點幾急醒, 我唸應唔應該驗呢, 呢篤係未算係晨尿呢, 都係唔驗住, 等瞓醒先, 跟住發夢驗孕Bingo左, 札醒左原來係發夢, 個心囉囉攣, 典來典去, 瞓唔返, 終於5點幾起身去廁所驗, 我用Clearblue既電子驗孕棒, 冇幾耐出現Pregnant 字樣, 然後不段閃下閃下, load緊野咁, 維持左大約一分鐘, 呢分鐘過得真漫長, 真係怕佢會最後出現NON 呢個字, 點知出現左 Pregnant 2-3 (week), 嘩, 我係未發夢, 我9秒9沖入房拍醒老公同佢講, 然後再打比媽媽嘈醒佢報喜, 跟住Whatsapp亞姐, 太興奮喇, 夠竟我係未發梗夢, 但未至於感動到喊, 原來我既反應會係咁, 之後同老公冷靜過後, 大家禱告, 多謝天父賜給我們BB, 希望BB能順利出世, 亞門, 然後唸住瞓多一陣, 但係瞓唔返喇, 原來夠鐘起身返工, 打電話通知瑪麗, 冇幾耐佢回電約我 8/9 照超聲波, 吩咐我必須出值, 因為當日是計算週數, 而我最擔心既係, 到時照唔照到胎囊, 一個定兩個, 實心定空心, ….一連串擔心起腦中盤旋

最後結果係點? 我剛剛幫囝囝擺左百日宴喇, 回想起一年前既今日, 仲其待緊bb既出現, 而家bb就起我眼前, 感覺好奇妙, 非常感恩!

祝各位想生bb既jm, 心想事成, 早日成功!

hyy1009    發表於 17-3-28 16:35
Hermesianne    發表於 17-3-28 14:31

複式洋房

回覆樓主:

祝仔仔快高長大

大宅

恭喜樓主

大宅

大宅

Joycelau123 發表於 16-8-10 17:32
20/8 (放胎後第13日) 星期四  今日又冇左怨怨下既感覺, 分泌都冇, 白雪雪, 雖然仲未黎, 但我知唔代表我有 ...

樓主,多謝你嘅寶貴分享。我剛剛放咗胎一星期,又係有時有谷m feel, 好擔心! 睇咗你嘅分享,心情又好返啲! 希望好運會臨到我身上啦! 祝你bb健康成長!

男爵府

恭喜你,滿滿的正能量⋯⋯
生活可以将就,生活也可以讲究⋯⋯

男爵府

20/8 (放胎後第13日) 星期四  今日又冇左怨怨下既感覺, 分泌都冇, 白雪雪, 雖然仲未黎, 但我知唔代表我有 ...

祝福

別墅

多謝分享

大宅

MommyPanel勳章 開心吸收勳章

大宅

恭喜您呀!我見到你得左嗰下,差D喊左出黎,希望我都可以快D親身感受

大宅

好勵志啊!!!

別墅

回覆 啦啦隊 的帖子

我知等待既日子係好漫長, 希望你保持輕鬆心情, 祝福你成功!

複式洋房

恭喜樓主! 我2星期前剛經歷了這種等待,真的身同感受呢!

男爵府

開心吸收勳章

恭喜!!希望我都可以有你的福氣!!多謝分享!!祝福

複式洋房

放胎後⋯⋯⋯渡日如年既感覺⋯⋯⋯成日叫自己放鬆,但又忍唔住上黎bk睇,想工作忙d忘記佢,但又實在無野做⋯⋯⋯救命⋯⋯好難放鬆唔諗,放胎前一晚重緊張到失眠,成晚眼光光⋯⋯身邊d朋友話都無噤快就有左,我就搞一大輪都係無⋯⋯銀旦又有限,唔可以一直做ivf....

複式洋房

請問你在那做ivf? 十萬係for 抽卵?每次放卵就2萬4?係咪視乎首次抽到幾多卵?

別墅

993204 發表於 16-8-13 18:41
請問你在那做ivf? 十萬係for 抽卵?每次放卵就2萬4?係咪視乎首次抽到幾多卵?
...

我起瑪麗做私家症,10萬係做成個ivf過程, 因我仲有雪胎存放瑪麗,如日後想再生,比$24000就得

別墅

amychaumomo 發表於 16-8-13 15:47
放胎後⋯⋯⋯渡日如年既感覺⋯⋯⋯成日叫自己放鬆,但又忍唔住上黎bk睇,想工作忙d忘記佢,但又實在無野做 ...

呢啲感受,唔係人人能夠體會,只有同路人才能明白

別墅

delimali 發表於 16-8-13 14:03
恭喜樓主! 我2星期前剛經歷了這種等待,真的身同感受呢!

2星期?好快知結果喇,祝福你

首頁

尾頁

跳至