家庭理財

跳至

首頁

尾頁

大宅

認識瑞士牛牛第一回

我有三個戶口. 每月一出糧, 就會用將固定開支既數目放入一個戶口, 將日常支出放去第二個戶口, 儲錢既就放去第三個戶口. 仲係逐條支出既數轉賬去其他戶口. 方便打簿時可以對番同一銀碼己入脹同已支賬. 煩係煩 D. 但起碼每個月清晰我而家份糧大約分類如下 :

日常支出 17%
家用 33%
小朋友支出 7%
保險 7%
saving 36%

wcpcelia    發表於 16-8-16 14:19
good_pig    發表於 16-8-14 14:52

男爵府

畀面勳章

好清晰

公爵府

travelleric 發表於 16-8-14 00:52
我有三個戶口. 每月一出糧, 就會用將固定開支既數目放入一個戶口, 將日常支出放去第二個戶口, 儲錢既就放去 ...

你看來用銭分布都幾健康!

我同我老公的分布:

10%保險,基金
44% 共同儲蓄
18%各自儲蓄
10%燈油立火,家中洗費,紅白二事
4%旅行基金
16% 各自用

接近七成的收入係儲的!

另外有收租剛夠支付供樓!

我的興趣係儲蓄!

大宅

travelleric 發表於 16-8-14 00:52
我有三個戶口. 每月一出糧, 就會用將固定開支既數目放入一個戶口, 將日常支出放去第二個戶口, 儲錢既就放去 ...

本人每月會儲起50% 家用30% 阿仔駛費12% 零用錢8% 自置物業不用供款!燈油火立,黑白喜事,差餉管理費之類,老公包埋!具體數目不詳!

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

我估我日常開支都係佔人工50%-60%左右..

其他都應該係儲了..

大宅

認識瑞士牛牛第一回

koko2000 發表於 16-8-14 12:47

我同我老公的分布:
家用支出得 10% 咁少??你地無小朋友, 平時好慳?

大宅

認識瑞士牛牛第一回

koko2000 發表於 16-8-14 12:47

我同我老公的分布:
你地好勁, 7成人工用黎 saving. !!

公爵府

回覆 travelleric 的帖子

因為我老公星期一至五不在香港, 有時外國有時國內. 包食包住.所以家中水, 電都唔貴.

如果住我地自己樓的環境好d, 但現住在奶奶層舊樓, 不用交租, 因為奶奶入了老人院, 間唔中會接佢回來住, 又要睇住佢個工人 (工人日日去老人院陪奶奶)

家中10%其實已包埋我老公養車......因為對面有政府停車場, 個個月去排隊買飛.

我地人工算係幾高, 但唔大洗, 唔買名牌 (因為唔洗錢的sample 有好多)
以前like 買金銀珠寶, 呢3 -4年已無買, 我發現治安唔太好, 什麼都唔懋戴出街.

仲有因為我老公同佢d friend 都係制造業, 做名牌衣物, 手袋 同鞋. 所以手袋銀包行李箱, 波鞋, t-shirt , 牛仔褲唔洗錢買.

公爵府

係7成係儲蓄, 另外我地出租的樓仲有人幫我地供緊, 所以都幾健康. 希望可以盡快退休.
我覺得儲蓄最重要係有幾個習慣.

1) 先記賬 - 一元都要記, 每天記
2) 之後將賬目分類, 分類後再分析錢去了邊
3) 分析完之後, 就可以開始就預算, 每個類別的預算, 及記賬後的結果
4) 慢慢地您會好清楚錢去了邊, 邊度可以慳, 買野時如個類別已超支可以延遲買, 您會發現原來有好多野係無必要買既.

wcpcelia    發表於 16-8-16 14:20
阿早!    發表於 16-8-16 04:35
crystal媽咪    發表於 16-8-15 11:24

子爵府

熱血勳章 畀面勳章

basic:
35% saving
其他就支出.

每月出糧先轉固定數目落saving accounts, 其他就用黎做支出, 每月有預around 2k-3k做個人不必要消費, e.g. 買衫, join gym course, 扮靚, 同朋友gathering, 請家人食飯之類。唔會每個月清晒既, 所以有時呢2-3k最後只用了1k, 咁其餘都會繼續係戶口做buffer, 但不會轉去saving account.

我份工有commission, 出commission時 (每次由萬幾至兩萬幾不等), 會擺多d落saving account, 另外saving account儲到若干數目有時亦會轉去investment account度做投資。有時亦會直接出糧時就轉d錢去investment account (通常係因為已有心水投資但戶口唔夠資金時, 先會出糧直接轉錢過去)

大宅

認識瑞士牛牛第一回

其實有幾多錢儲, 好大程度係取決於你搵幾多.
當家用佔6千計,你搵一萬, 同你搵二萬, 比例已非常唔同. 同埋, 你可以儲既數目都已經分別好大.

男爵府

這個就一定, 所以時時同女講要努力讀書搵份好工.

男爵府

回覆 koko2000 的帖子

這興趣不錯

大宅

認識瑞士牛牛第一回

vickycheung36 發表於 16-8-16 14:08

這個就一定, 所以時時同女講要努力讀書搵份好工.

人老咗。而家就追悔當年唔讀書 (emoji)

大宅

幾好喎!
大吉小吉總之就係阿吉

子爵府

好媽媽勳章

你地好利害.....我而家都係target儲年薪20%咋.......

D錢真係倒水一樣, 接都唔接唔住..

大宅

回覆樓主:

嘩有36% saving好勁

大宅

認識瑞士牛牛第一回

hstlam 發表於 16-8-16 19:58
嘩有36% saving好勁

我唔勁。呢度 d 師兄師姐仲勁 !!

大宅

大家好勁~ 我儲家庭收入1/3咋

大宅

認識瑞士牛牛第一回

nibor 發表於 16-8-17 15:10
大家好勁~ 我儲家庭收入1/3咋
儲到 1/3 都好叻架啦.

首頁

尾頁

跳至