自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

calvin1230hk 發表於 16-8-22 10:48
我覺得父母識講其他語言嘅朋友好幸福,從小開始就好自然咁識講多一種語言。
...

係架, 但在香港, 講國語比人睇唔起, 笑自己是大陸人架, 我唔敢在街上講國語, 我是香港出生土生土長的, 在家中多數是講廣東話, 但媽媽也是我學語言的啟蒙人物, 令我更加喜歡學多種語言, 也令書寫方面會比較好, 我有次去台灣旅行, 買東西和去按摩, 都有人問我點解我是香港女仔會識流利國語....我說: 其實香港人都有學普通話, 不算新奇事, 對方卻說, 所接觸到的香港人, 大部份唔識講, 講也不會發音標準, 很重廣東話口音

所有遇見,皆有因果
要是每個人都懂你,那你得有多平凡

大宅

你朋友超級自我感覺良好

珍珠宮

熱血勳章 醒目開學勳章

引用:我反而奇怪點解我去subway買30蚊野做gym bo

原帖由 珠豬媽 於 16-08-22 發表
我反而奇怪
點解我去subway買30蚊野
做gym book個堂,都要講英文
係囉,要個客就返個服務員轉頭,真奇怪

侯爵府

小詠 發表於 16-8-22 10:59
係架, 但在香港, 講國語比人睇唔起, 笑自己是大陸人架, 我唔敢在街上講國語, 我是香港出生土生土長的, 在 ...

其實咩人種都有好人壞人,好差嘅外國同事我遇過,又接觸過D好差同好好嘅大陸人。
只係某D香港人,自以為比大陸人優越姐。
香港已經好小井,不過就越養越多青蛙。

侯爵府

樓主, 你朋友係好明顯因自卑而對英文發難嘅人, 識英文絕對唔係高人一等, 但唔識英文係我工作, 日常生活, 甚至出外玩都會帶來嚴重阻礙.....

大宅

回覆樓主:

英文是國際語言,如果唔識就跳不出中國……香港這個框框

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

good_pig 發表於 16-8-22 08:20
我覺得應該一樣,除非真老外...

淨係食放題 茶記 唔識中文都麻煩

突然唸起叫午餐,茶記伙記話講英文果個笑話

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

引用:Quote:good_pig 發表於 16-8-22 08:20 我覺

原帖由 Charlotte_mom 於 16-08-22 發表
突然唸起叫午餐,茶記伙記話講英文果個笑話
curry chicken rice
🐔

珍珠宮

我反而想知道日本職員點收科

子爵府

自卑得恐怖 自己自卑好啦 做咩話埋你

又要面 難頂

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

小詠 發表於 16-8-22 10:59
係架, 但在香港, 講國語比人睇唔起, 笑自己是大陸人架, 我唔敢在街上講國語, 我是香港出生土生土長的, 在 ...

點解唔敢。有需要就講架啦。我嫌自己普通話唔夠好tim呀。

王國長老

good_pig 發表於 16-8-22 11:55
curry chicken rice
🐔

翡翠宮

2018復活節勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

引用:我反而奇怪點解我去subway買30蚊野做gym bo

原帖由 珠豬媽 於 16-08-22 發表
我反而奇怪
點解我去subway買30蚊野
做gym book個堂,都要講英文

總有離別的時候

珍珠宮

Charlotte_mom 發表於 16-8-22 11:56
點解唔敢。有需要就講架啦。我嫌自己普通話唔夠好tim呀。

而家在街上車上講國語, 人地誤會我地是大媽, 自由人, 新移民

小時就唔會有人排斥咩, 一樣有架, 我幾歲左右, 陪媽去買燒肉, 我媽講廣東話唔正咋, 燒肉佬虾我地比少D份量我地, 即係切燒肉時偷偷把燒肉撥緊D入另一個位, 收起左

咁我媽份人係林, 罵人既說話唔多識, 廣東話去同人爭執困難, 當時我小小人仔用廣東話同對方講: 你再唔比番D我地, 我實唱你

最後咪比番收埋個幾舊燒肉我地, 感覺廣東話一定要講得正發音先唔會被人虾

所有遇見,皆有因果
要是每個人都懂你,那你得有多平凡

子爵府

佢唔識野啫, 又或者係阿Q.

王國長老

小詠 發表於 16-8-22 12:11
而家在街上車上講國語, 人地誤會我地是大媽, 自由人, 新移民

原來有咁經歷。查實全世界都蝦外地人。澳門牛雜阿伯收葡幣會俾多幾件,香港人去泰國搭的士都俾人兜路。講本地話係著數d嘅。唔好嬲。

子爵府

我份工一日到黑都要寫同講英文。見工面試都係講英文。反而係咁易問下識唔識普通話。你朋友自卑變自大唔肯面對現實吧啦。

珍珠宮

你fd應該唔知咩叫"港豬", so佢唔係唔識英文, 佢連中文都好屎

侯爵府

回覆樓主:

有無攪錯,自己唔識英,又唔學,諸多理由話英文唔重要,等自己唔駛上進學英文

公爵府

+4熱血勳章

人貴自知, 樓主朋友居然以唔使識英文為榮, 無話可說

題外話: 若我係樓主, 一定割蓆

首頁

尾頁

跳至