論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

我個工人會於11月14日離開我屋企,我提早7天比佢走,但個合約會在22日生效。
請問個last payment 是否如下:
1) 人工: 由11月1日至11月21日
2) 年假: 7天 或 8天 (因為16日為星期日)
3) Travelling Allowance: 100
4) 機票: $1000 (因為佢要$$$)

請問仲有冇其他工資我要比她呢?

大宅

請問有無人幫到手!麻煩晒。

公爵府

好媽媽勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

若果工人11月14日早上走, 你計得無錯, 但年假應該扣7天, 記得copy支票叫佢係上面簽番個名作實喎……
神未曾應許天色常藍;但衪曾應許生活有力!

公爵府

唔記得提你, 記得通知埋入境處你工人完約呀...

大宅

真係唔該晒你啦,我已通知入境處啦。

其實我都唔明白點解係7天?
原文章由 2heiBBmama 於 08-11-10 14:39 發表
唔記得提你, 記得通知埋入境處你工人完約呀...

公爵府

原文章由 hksandy_ma 於 08-11-10 14:56 發表
真係唔該晒你啦,我已通知入境處啦。

其實我都唔明白點解係7天?

年假係唔包括休息日和勞工假, 所以只扣1114,15,17,18,19,20,21, 共扣工人7天年假….

大宅

唔該你先,但係我諗住14日下午先比佢走,咁係咪扣半日呢?我好煩呀!
原文章由 2heiBBmama 於 08-11-10 15:29 發表

年假係唔包括休息日和勞工假, 所以只扣11月14,15,17,18,19,20,21日, 共扣工人7天年假….

公爵府

原文章由 hksandy_ma 於 08-11-10 15:43 發表
唔該你先,但係我諗住14日下午先比佢走,咁係咪扣半日呢?我好煩呀!

不如咁啦, 你當佢個日都要做野, 叫佢夜晚走, 咁扣佢6日年假會好d…..

大宅

都係佢又唔制呢?扣佢7日,佢問先算啦。
原文章由 2heiBBmama 於 08-11-10 16:18 發表

不如咁啦, 你當佢個日都要做野, 叫佢夜晚走, 咁扣佢6日年假會好d…..

首頁

尾頁

跳至