懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

男爵府

今集「超能老豆」講花老師個B早產28週出世,劇情講到好多結構性問題等等。
之前見過有d早產JM都post過有關佢地BB,但我見好似好大部分最後都好健康成長。
睇完之後,想問下有過來人願意分享下係點樣渡過早產BB出世果段時間?有沒有什麼經驗可分享?
(如話題令JM們有不快回憶,請提點,可delete post)

複式洋房

我都好想知。我B28w。

珍珠宮

回覆樓主:

我仔36WK3D出世,接近足月,但得2.4KG,剛出世唔識得食奶,到而家32個月都係奀豬一個。

大宅

YuenYuenKwok 發表於 16-8-26 21:29
今集「超能老豆」講花老師個B早產28週出世,劇情講到好多結構性問題等等。
之前見過有d早產JM都post過有關 ...

我大仔33w1d出世,只有2.16kg, 一出也要插胃喉,吊鹽水,瞓了三個星期醫院,所以要三個星期才可以第一次抱佢。手,腳打針打到瘀腫,很可憐。見身邊的小朋友一個個咁出院,自己的小朋友仍然瞓箱。而且生完後應該要休息,但為了送人奶,自己又不是富媽媽,每天為了送幾十ml奶,不停出入家和醫院,要忍住生完後傷口的疼痛。又擔心小朋友體重有否增加,何時可以自己飲奶,肺功能是否正常等。無一日可以安心睡覺。

子爵府

emily7676hk 發表於 16-8-30 15:01
我大仔33w1d出世,只有2.16kg, 一出也要插胃喉,吊鹽水,瞓了三個星期醫院,所以要三個星期才可以第一次抱 ...

你bb而家点? 我bb都係33w, 又係要吊水,胃喉。日日都進出医院。日日探完都喊, 好擔心~

子爵府

我第二個小朋友早產,26週。

3-4歲前,肺/氣管較差,冬天傷風感冒,氣管收窄呼吸辛苦,就要去醫院聞藥。
(佢出院時情況已經算好,見隔離床的早產bb,要帶手提氧氣筒出院)

表達能力同理解能力較遲緩,遲左6個月同9個月。 所以,重讀k2。 依家一年級,學術方面真係好普普通通。

早產bb,政府醫院都有定期安排follow up。 驗眼,普通身體checkup,智力語言checkup 都有提供。

大宅

回覆樓主:

早2日星期日檔案有講呢個話題

大宅

靚靚太 發表於 16-11-1 20:13
你bb而家点? 我bb都係33w, 又係要吊水,胃喉。日日都進出医院。日日探完都喊, 好擔心~
...

現在小朋友三歲,很健康,只是經常流鼻水。讀書方面很聰明。上年得到最佳進步奬。二歲半已懂得計三位加數,現在三歲兩個月己經學減數和除數。不過中文表達能力是差了少少,但英文比較好些。放心啦媽媽,我和你的BB只是早了少少出世,影响不是很大,安心休養啦,BB出院你便會很忙。

子爵府

emily7676hk 發表於 16-11-2 00:57
現在小朋友三歲,很健康,只是經常流鼻水。讀書方面很聰明。上年得到最佳進步奬。二歲半已懂得計三位加數 ...

多謝你~ 而家我可以做只有努力泵奶送去比佢。 姑娘話佢抖氣差, 係咪佢自己會慢慢改善?

大宅

靚靚太 發表於 16-11-2 09:26
多謝你~ 而家我可以做只有努力泵奶送去比佢。 姑娘話佢抖氣差, 係咪佢自己會慢慢改善?
...

會,放心,和我仔之前一樣。媽媽加油。

複式洋房

我第一胎呀女踏正36w自然穿水,出世得2.155kg,細粒到俾姑娘笑佢似公仔,瞓咗2星期醫院先出得院,其實喺醫院瞓箱都係等重夠磅先可以番屋企,到而家隻b 1歲1個月都俾我養到好肥嘟嘟,係試過1次感冒發燒,身體非常健康

首頁

尾頁

跳至