嬰兒醫護

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

唉!阿女自一歲針第一次發燒抽筋,嚇到半死之後,住左5日院之後1歲兩個月又因為玫瑰疹發燒抽筋,又入一次院
依家每朝都同佢量一次體溫,成為左驚弓之鳥
幾時先挨到5,6歲穩定期

再加上依家又陀緊第二胎,好驚細妹都係咁
有冇媽媽可以share下經驗,又或者有同路人媽媽一齊開group互相支持?

伯爵府

http://www.target.com/p/temptraq-wearable-wireless-thermometer/-/A-50763801?ref=tgt_adv_XS000000&AFID=google_pla_df&CPNG=PLA_Baby%2BShopping&adgroup=SC_Baby&LID=700000001170770pgs&network=g&device=m&location=9033316&gclid=CPvNgJuM6s4CFRKRfgodlsEGbQ&gclsrc=aw.ds
可考慮類似產品, 留意住,防止佢燒高過38.5, 及早降溫食藥

男爵府

回覆樓主:

絕對明白你嘅擔憂 因為我曾經都同你一樣, 甚至試過返工期間,收到家中長輩電話,話我女發燒抽搐休克, 嚇到我收線,六神無主般搭的士趕去醫院,果時我女四歲左右,由佢3歲起,發燒好快就燒到好高,然後就抽搐,通常1分鐘内會平復下來,我女直到5歲半就冇再咁樣,期間的2年半我女留院4,5次,白車都試過,我係好恐懼,只要佢一病,我們就像天塌下來,不言笑,隨時執定少少物品,方便半夜入院。果d恐懼眞係父母才會有,其他人不會明白的,中西醫生都話,5至6歲如不斷尾,就會變成羊吊,所以我們好僅慎咁照料個女,計算期盼快d到6歲,幸好幸好5歲半後就冇事了,過來人我祝福你小朋友能更早斷尾,媽媽你也别太擔懮(我女現在9歲好健康)

男爵府

回覆樓主:

可能我女細個時太易就發燒,所以3,4歲已比同齡小朋友偏高好多,阿Q精神

複式洋房

回覆:惡人谷主 的帖子

有你既過來人經驗,我都放心好多
果種恐懼真係唔係過來人係唔明架!

我最怕一開始返學就係咁病,又容易發燒喇
你個女果時返學係咪都成日病?

大宅

我仔在14個月發高燒,當時我唔識得處理,39.5都仲同佢著厚衫,最後抽筋,到咗2歲多啲又抽過
一次,之後佢每次發燒我都會好緊張,我仔試過好幾次塞埋肛都唔退燒,每次遇到呢啲情況,我就會用物理幫佢降溫,試過不停不休同佢用暖水抺身4小時,總之目的要佢唔好再升溫,touch wood呢招係辛苦,但好work, 到依家3歲都無抽過!

複式洋房

引用:我仔在14個月發高燒,當時我唔識得處理,39

原帖由 se7b25 於 16-09-02 發表
我仔在14個月發高燒,當時我唔識得處理,39.5都仲同佢著厚衫,最後抽筋,到咗2歲多啲又抽過
一次,之後佢每 ...
我女第二次發燒抽筋我都係處理得唔好,唔識keep暖水抹身,淨係同佢著少左衫,諗住自己散熱啦點知個身就開始起「格仔網」既升溫狀態,跟住就抽筋喇

所以我都係經一事長一智,keep暖水抹身真係work,但超累

大宅

回覆樓主:

試過,好有陰影……而家每次病都好驚

珍珠宮

回覆樓主:

返學d菌仲勁 覺得要到小學先會較安心
我大仔病 細仔一定病
touchwood 6個月內無咁易發燒 之後唔知點算

大宅

每個小朋友抽筋溫度唔同. 如果39-39.5度就抽. 基本上好難避免. 其他媽媽講抹身係需要. 最重要係食藥的方法. 可惜每次食藥間是最易高燒. 我睇左好多資料這方法是唔會過量但是你自己衡量下. 撲熱息痛和高燒水B字頭每2.5-3小時輪流食. 唔好同一時間食. 叫醫生開到最重. 網上有個體重每日最大劑量表. 自己計下再問下醫生

複式洋房

引用:每個小朋友抽筋溫度唔同.+如果39-39.5度就

原帖由 waiwai_wai 於 16-09-08 發表
每個小朋友抽筋溫度唔同. 如果39-39.5度就抽. 基本上好難避免. 其他媽媽講抹身係需要. 最重要係食藥的方法. ...
就咁叫醫生開就得?
我上次問佢拎塞肛退燒藥佢都諗左好耐
仲要淨係俾兩粒咋

大宅

bellebelleching 發表於 16-9-9 12:51
就咁叫醫生開就得?
我上次問佢拎塞肛退燒藥佢都諗左好耐
仲要淨係俾兩粒咋

政府醫院唔鐘意俾塞肛藥. 我覺得藥水效果一樣. 有些醫生認為重藥是必需. 令佢唔抽就得. 有些醫生覺得抽又係良性. 控制唔到就俾佢抽. 反正都是良性無危險. 但係父母一定擔心. 我真係覺得好難控制. 48小時先退燒. 好多時睇少眼就......

大宅

bellebelleching 發表於 16-8-31 04:54
唉!阿女自一歲針第一次發燒抽筋,嚇到半死之後,住左5日院之後1歲兩個月又因為玫瑰疹發燒抽筋,又入一次院 ...

我囡歲半針第一次發燒抽筋,之後每次發燒都抽筋(emoji)

大宅

早兩日又發燒抽筋入咗院,真係超擔心。每次都係咁,見到囡囡係咁抽,但又幫唔到佢。又擔心影響日後發展,雖然醫生話係典型發燒抽筋,但眼見每次比一次嚴重,時間比一次長。點會唔擔心

別墅

我都有果種恐懼感,18.5個月第一次發高燒抽筋,而家19個月又燒,一來擔心唔知點解咁快又發燒,驚唔知有咩其他問題。二來又驚佢又再抽筋,雖然今次未係高燒,但已經驚佢凌晨訓訓下又高燒,要較定鬧鐘,定時check体溫,我本身唔係少少野就緊張嘅人黎,但真係當你遇到小朋友發燒反白眼地抽筋,真係可以嚇到你半死。雖則幼兒發燒抽筋係常見,但係不可輕視,醫生都話一抽就要去醫院,因為抽蓄時小朋友有機會窒息的。希望大家嘅小朋友都健健康康啦!

複式洋房

引用:早兩日又發燒抽筋入咗院,真係超擔心。每次

原帖由 Babycheese 於 16-09-12 發表
早兩日又發燒抽筋入咗院,真係超擔心。每次都係咁,見到囡囡係咁抽,但又幫唔到佢。又擔心影響日後發展,雖 ...
感冒定玫瑰疹呀?
抽筋時間一次比一次長真係好驚
上次阿女抽3分幾4分鐘都嚇到我喊,未試過抽咁耐
真係超驚呀!

複式洋房

引用:我都有果種恐懼感,18.5個月第一次發高燒抽

原帖由 qoo_namie 於 16-09-13 發表
我都有果種恐懼感,18.5個月第一次發高燒抽筋,而家19個月又燒,一來擔心唔知點解咁快又發燒,驚唔知有咩其 ...
大家過來人先明果種心情同恐懼
成日個心跳得好快,又十分鐘量一次體溫,驚睇少眼就升溫,跟住就抽筋
大家小朋友都要健健康康呀!

複式洋房

回覆:請問有冇發燒抽筋bb 媽媽既同路人?

不話時話,打歲半針係咪又會發燒?
我女12月打喇
我驚佢又發燒抽筋
到時第二胎又出世,真係唔知點算

別墅

bellebelleching 發表於 16-9-14 11:04
不話時話,打歲半針係咪又會發燒?
我女12月打喇
我驚佢又發燒抽筋

我d朋友個b打歲半針冇發燒呀,我個仔仲未打,次次約打時佢就發燒

複式洋房

引用:Quote:bellebelleching+發表於+16-9-14+11:

原帖由 qoo_namie 於 16-09-14 發表
我d朋友個b打歲半針冇發燒呀,我個仔仲未打,次次約打時佢就發燒
你個仔依家幾大呀?

首頁

尾頁

跳至