1-3歲

跳至

首頁

尾頁

大宅

仔仔由佢大約3-4個月大開始就同大人一齊訓,

依家14個月大依然係同大人訓, 佢全晚轉身, 由牀頭轉去牀尾, 有時候又會冇拿拿大哭, 點拍都訓唔返, 要抱起佢哄....

再加上佢半夜會搵奶咀叫, 我又要起身搵比佢@@

有時就直頭訓係我個肚度當枕頭...幾眼訓都會比佢搞醒...@@

另外, 佢會5-6點左右又會叫奶飲...即係要餵埋奶奶先可以訓返, 所以同佢訓我係唔可以一覺天光...

依排佢好痴我身, 好鐘意訓落我膊頭度, 成個面仔烘落我個頸度, 有時見佢訓得唔多好,
我會索性攬住佢一齊訓, 咁樣佢會定好多...鍚下佢佢會好鐘意

ps: 我係返工媽媽, 雖然睡眠質素係爭d, 不過趁佢依家仲痴我, 我都會珍惜依d時間...
(其實我攬住仔仔一齊訓感覺好甜 :)

有人話: 要好好珍惜小朋友最愛你的頭三年 :) 因為之後佢地返學學識獨立, 慢慢大個就要朋友唔要媽媽

加油呀媽媽們~!!! 比多d好好的回憶小朋友, 等小朋友大個d都會繼續愛媽媽 :)

謝家大少奶    發表於 16-9-21 11:34

大宅

Gillbanana 發表於 16-8-31 10:55
仔仔由佢大約3-4個月大開始就同大人一齊訓,

依家14個月大依然係同大人訓, 佢全晚轉身, 由牀頭轉去牀尾, ...

有點心酸添

男爵府

回覆樓主:

好同意
我阿囡都同我一齊瞓
第時大咗佢唔再需要我暗瞓覺時,一定好若有所失。。。

珍珠宮

見到你寫這篇野,我睇到有點眼濕濕。講得啱,頭三年系最癡媽咪架,越來越大,越有自己既小夥伴,對媽咪既依賴越來越少,我仔仔訓覺時又系咁樣,鐘意訓我肚腩,訓我博頭,有時我會攬住佢訓,佢會覺得有安全感。
珍惜這美好的三年。

大宅

極之同意,我仔15M大,都係同我訓,記憶中真係未試過一教訓天光,晚晚唔係比佢轉身踩我整醒就係喊醒,而家痴身到不得了,爸爸都唔痴,剩係痴你... 係好辛苦,但感覺好甜

子爵府

BB防敏心得分享勳章

而家有得抱有得攬多多都唔夠

公爵府

叻叻勳章

慣了一起訓。。。。好難分開。。我女7歲都未得。

大宅

回覆樓主:

其實自細分開床訓大家會舒服好多,我仔由細都慣左自己張床訓,反而係我做媽媽既有時見佢訓著會間中攬佢上我自己床訓,想望住佢訓教個樣,個感覺好sweet

別墅

我個囡原本爸爸媽媽媽一樣愛,但最近依個月阿囡突然好鍾意我,成日過黎攬我、面貼面、摸耳仔,瞓我肚位,同埋成日鍾意我抱,就算爸爸抱緊佢,佢都伸手過黎要我。唔知點解。小朋友係咪天生識分媽媽係邊位。

大宅

最近看到幾單BB新聞
自己都好擔心 因為我BB從兩個月就開始和我們一起睡
睡到現在一歲了
因為看到新聞的關係 想讓BB自己睡床仔 但抱起她放下去的時候 好像把他放在鍋子油炸一樣 大哭 然後伸出小手要你抱回 試過五分鐘 看到他哭成那樣 真的心不忍 又讓他和我們一起睡

大宅

開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第二回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 DHA勳章 畀面勳章

回覆樓主:

自從仔出世後未試過一覺瞓天光或自然醒,雖然辛苦,成日有黒眼圈,但我仍覺值得,越大走得越遠,仲點會比我攬住瞓

珍珠宮

雖然覺得佢好癡身,但係,一行開又會覺得唔自在

禁止訪問

珍珠宮

冇錯,真系好好真系呢三年
對于大人同小朋友都系好重要嘅三年~

珍珠宮

BB防敏心得分享勳章

越大越要離開媽媽懷抱,系真係唔捨得既

大宅

係呀,呢幾年佢既世界得你架咋!

翡翠宮

BB防敏心得分享勳章

都唔使太傷感嘅,當小朋友唔依賴我哋,證明小朋友成熟,長大。我依家每晚趁囝囝訓覺,都會偷偷錫佢。

大宅

回覆樓主:

一齊瞓係幾sweet..前一排打風咁瞓...熊貓眼到......近排玩新意morning cal 0530叫你食早餐

大宅

回覆:。。。好好珍惜小朋友最愛你的頭三年 。。。

我間唔時都會同仔仔瞓,佢好鍾意打橫瞓係我條頸度😅,試過幾次發夢俾人扼住條頸吸唔到氣醒左,原來係佢宅住我條頸😓
雖然瞓得無咁好,但真係好 sweet

Gillbanana    發表於 16-10-16 07:43

洋房

好感動 仔女大得快
而家辛苦以後就系回憶了

首頁

尾頁

跳至