母乳餵哺

跳至

首頁

尾頁

男爵府

想問下有無人奶媽媽係返工而又有工人
我想問BB跟你嗎? 定係跟工人?
我個仔4個月, 依家係混合喂(1日2餐奶粉度)
夜晚就一定係埋身, 有時半夜都喊3, 2次
就由B床放落大人床俾佢啜一陣再訓著
但日頭我要返工, 只能靠工人樽喂

基本我每日只係對到個B仔3個鐘最多
我好驚好驚BB跟工人唔跟我
有無相同經驗既媽媽可以分享下?
(我工人都會理BB, 同BB玩下果隻)

P.S. 我個人係好唔鐘意小朋友痴工人
奈何經濟有好大壓力, 所以一定要請工人湊

大宅

海獅媽媽 發表於 16-9-1 10:44
我個仔4個月, 依家係混合喂(1日2餐奶粉 ...

痴工人呢個問題我試過, 仲比同事笑工人先係媽咪, 我似工人多d (個心勁痛)

但我老公叫我唔好擔心咁多, 始終工人對個女好先會跟佢, 仲有女大個咗就知邊個先係媽咪!

我個大囡而家4歲, 佢都會當工人係家人, 但取代唔到媽咪同爸爸!

男爵府

nanayu58 發表於 16-9-2 00:45
痴工人呢個問題我試過, 仲比同事笑工人先係媽咪, 我似工人多d (個心勁痛)

但我老公叫我唔好擔心咁多, ...

因為我工人唔係幾識做
(eg 佢會係先生/我喂唔到奶時偷笑,
再問我/先生洗唔洗幫手)
(我同先生講明唔得時(佢仲想插手,仲話係我仔想佢幫,我地前後講左起碼5次唔得(我同先生分別講)佢仲夠膽想做好人,仲話係你爸媽唔俾我幫你
我地教小朋友時想插手做好人 搞到我仔想搵佢擋)
呢d眼中係我絕對不接受

加上我唔係鐘意小朋友(3歲&4個月)太親工人
同呢個工人我感覺佢會有些持小朋友而唔點做家務的人

大宅

回覆樓主:

只要你錫bb,多d對佢笑同佢玩,佢都會鍾意你,同埋返左學都會知道爸爸媽媽係佢最親既人,同埋工人始終都會走,走左小朋友好快就忘記佢啦。
餵奶,教仔嗰d唔想佢插手,不如入房關會先做啦。

大宅

海獅媽媽 發表於 16-9-1 10:44
我個仔4個月, 依家係混合喂(1日2餐奶粉 ...

總之一係屋企就係我/c6湊,幫佢沖涼,半夜醒係你地照顧佢,星期六日同佢出街,唔好同工人去指意佢睇住,我b係十分痴我地嫁

男爵府

coola 發表於 16-9-2 08:52
只要你錫bb,多d對佢笑同佢玩,佢都會鍾意你,同埋返左學都會知道爸爸媽媽係佢最親既人,同埋工人始終都會 ...
有時好難, 好似除鞋, 我想個仔自己除鞋除襪,
個工人就死要幫, 講到明唔準幫都同我大仔講:
「好啦, 幫一次啦, 下次自己除啦」
我個仔就覺工人好

男爵府

惡人bb 發表於 16-9-2 09:58
總之一係屋企就係我/c6湊,幫佢沖涼,半夜醒係你地照顧佢,星期六日同佢出街,唔好同工人去指意佢睇住,我 ...
後者全部都有, 沖涼無, 講左N次, 等我返黎沖,
次次都沖左, 一時話怕我辛苦, 一時話細佬痾左BUBU
總之咩理由都有, 講左N次, 有次黑面都係甘
我唔想搞到開聲話佢, 所以放棄
(無長老黎幫眼)

大宅

海獅媽媽 發表於 16-9-2 10:22
後者全部都有, 沖涼無, 講左N次, 等我返黎沖,
次次都沖左, 一時話怕我辛苦, 一時話細佬痾左BUBU
總之咩理 ...

點湊應由你話事,咁你個工人唔係咁聽話,請左幾耐?係咪比太多自由佢?工人有時都會做錯野,但我地無鬧佢,只同佢講返下次點做,不過我同C6會係屋企開call, 專登好惡咁鬧, 等工人知道我地惡起上里都唔少野,只係我地選擇唔鬧佢,同埋唔好比佢覺得無左佢唔得。

Bb再大d沖涼時周身陏,得工人同佢沖有d危險,一陣浸親點算

複式洋房

我放工後一定自己湊番(除左泵奶時先生未返到但bb扭計要工人幫下眼)。日頭我媽會幫b沖涼,唔比工人沖。我b都仲好痴我,佢同時亦唔抗拒工人。日頭工人主要餵奶換片,我媽就同b玩。
你要調教下你工人,要聽你指示,晤好比佢想點就點,咁樣你會唔舒服。

男爵府

我女由婆婆湊, 每次一見到婆婆就唔要媽咪, 伸手要婆婆抱(即使係我抱緊)!! 我都有d呷醋的, 不過婆婆真係好錫佢, 所以佢痴婆婆多過痴媽咪我都接受到, 但就真係唔敢請工人湊啦~

男爵府

惡人bb 發表於 16-9-2 10:40

點湊應由你話事,咁你個工人唔係咁聽話,請左幾耐?係咪比太 ...

黎左半年咋, 還錢還左3個月就還完
我覺得可能係我地太FREE, 初初黎諗住佢都主動做,
就無好管束佢, 諗住佢會自動波
點知依家佢愈來愈離譜
佢係講極都錯, 基本上早晨同佢講左D野點煮
夜晚都可以唔岩, 同佢講
佢仲卸落去我D仔, 話佢地係甘喊, 所以佢唔記得
我都無鬧佢, 我問佢佢第一次仲唔答我, 第二次唔望我
就甘「SORRY」仲黑面
其實佢再係甘我諗我都會開始強硬D

男爵府

luvmyb 發表於 16-9-2 11:34
我放工後一定自己湊番(除左泵奶時先生未返到但bb扭計要工人幫下眼)。日頭我媽會幫b沖涼,唔比工人沖。我b ...
係阿, 依家就係甘, 試過有次我同佢講明一小時後我會返
返黎我會同細既沖涼, 佢可以我一返黎佢已經沖左涼
但我試過同佢講我想同細佬沖叫佢唔好沖
佢當下有D唔高興,但第2日返黎又係沖左
佢又係話唔想我甘辛苦, (我有講過我返左一日工, 想放工後同細佬沖下涼之類)
但之後我唔想太強硬令關係轉差
就放棄了

男爵府

EudyptulaMinor 發表於 16-9-2 12:01
我女由婆婆湊, 每次一見到婆婆就唔要媽咪, 伸手要婆婆抱(即使係我抱緊)!! 我都有d呷醋的, 不過婆婆真 ...
我完全明白, 我大仔都係我外家湊, 果陣佢都好痴我外家
其實小朋友親近自己血緣既家人係好事
但親近個工人我就接受唔到,
而且依家D工人太識持湊得掂小朋友就唔怕被炒
開始亂黎, 我真係接受唔到

如果唔係因為突然有多一個, 我都絕對唔會請工人
奈何唔做野又開唔到飯, 先迫住請

大宅

我唔教工人沖涼
我放工返嚟自己沖

禁止訪問

首頁