自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

我成日都囉囉孿呀由佢一上校車開始,我個心就一路都平復唔到,又擔心佢個書包太重會唔會整親,又驚一陣返課室上樓梯會失重心,又諗佢食得飽唔飽,又唔知佢會唔會急尿都忍尿唔出聲,又怕佢飲唔夠水,唉…總知就好多野擔心緊張,有冇jm都係咁呀,我放鬆唔到呀

大宅

我小朋友係囝囝,我都係,成日驚呢樣嗰樣!諗到自己都喊埋,唔知點算

伯爵府

BREADWING 發表於 16-9-5 15:10
我成日都囉囉孿呀由佢一上校車開始,我個心就一路都平復唔到,又擔心佢個書包太重會唔會整親,又 ...

冇喎,放鬆d, 小朋友大個要信佢照顧到自己

水晶宮

回覆樓主:

我們都是這樣長大的。媽媽不用擔心

珍珠宮

hashtag影視迷勳章

回覆樓主:

雖然我女未上小學,但我完全明白你

子爵府

完全無咁諗過。

我相信佢地既自理能力。
亦相信k3老師們都有教佢地上課中途需要去厠所要舉手講。
平時會教識佢地自己扣鈕拉拉鏈,凍/熱就識自己著/外套,唔夠水識自己去水機refill水,係街去poopoo時,一定要攞紙巾濕紙,教埋點抺厠板 etc。
所以大細仔第一日小學生活,無擔心。 唔見文具/野、帶漏野咪提佢地小心啲。 學校食lunch方面,老師會迫佢地最少食一半&食晒蔬菜先俾走,所以我都唔擔心。

最怕番學時間收到學校電話,話佢係醫療休息室就個心離一離。

珍珠宮

冇喎,覺得好放鬆,好有甩難feel

wcpcelia    發表於 16-9-6 08:55
facialchung    發表於 16-9-5 16:24

男爵府

我仔都係小一第一日返全日。少少擔心都有,不過小朋友無媽媽在場就會變得好獨立。

水晶宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

你就好啦,我兩隻小學雞8號先返全日!現在日日放11:30am

琥珀宮

relax

男爵府

我成日都囉囉孿呀由佢一上校車開始,我個心就一路都平復唔到,又擔心佢個書包太重會唔會整親,又 ...

放鬆D,如果自少教了基本自理,就不用太擔心,他們總要學獨立

男爵府

係呀!驚佢學校被人烚呀!好想佢快d放學返黎

珍珠宮

回覆:pig_tiger 的帖子

佢頭先放學返黎,突然間覺得佢大個左好多真係學你話獨立左,聽日要帶d乜做d咩都係佢話我知,老師講過乜都記得,同k3果陣完全2回事,果陣完全唔知做乜,成舊飯咁,搞到我仲擔心左成日

珍珠宮

回覆:mandylam82 的帖子

真係比太大壓力自己,原來唔止小朋友要適應家長都要我緊張到坐立不安,做乜都冇心機,成日驚漏左野返學,又諗佢返學情況,又驚電話響…通日成個傻婆咁唔知做乜

子爵府

2024年龍年勳章 熱血金章

回覆:今日個女開始返全日小學

好快妳就慣,趁女未放學,好好enjoy下就真

水晶宮

2024年龍年勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 DHA勳章 育兒性格勳章 開心吸收勳章

引用:我成日都囉囉孿呀由佢一上校車開始,我個心

原帖由 BREADWING 於 16-09-05 發表
有老師,而且好快會搞得掂

只有父母 用一生的愛 講一種道理
自那天哭一聲 便繫著你心靈
陪著我數星星 帶我探視美景
闡述了和平 灌輸應有的防衛性
還指引我 望事物 用雪亮眼睛

子爵府

我都係 阿仔成日唔飲水 又怕佢俾人蝦 書包又重

珍珠宮

回覆:波蘿包1 的帖子

俾人蝦我就冇諗

男爵府

我囡囡都係今年讀小一,返左幾日,可能未有功課,未有壓力,日日都好開心,但我送佢返學,一出門口我心就好掛住佢,成日擔心佢係學校唔知點,又驚佢唔識去厠所,又怕佢如果上堂急的話唔敢同老師講,我已經教左佢小息第一時間去左厠所先,但怕佢玩起上嚟咩都唔記得,唉,總之好多野唸,我成日提自己要放手,但仲未做到,希望佢快啲適應,等我唔使心掛掛(emoji)

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

回覆:今日個女開始返全日小學

放鬆d, 要開始懂得放手喇, 佢地好叻架!

放下自在

首頁

尾頁

跳至