論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

請問完約後不續約需要提前一個月通知她嗎?thanks

子爵府

Xenus 發表於 16-9-11 23:30
你可以問佢想邊日回鄉,幫佢買機票
咁佢就明你唔同佢續,唔使講咁白話唔續

早少少講好d

唔使担心,大把筍工等緊佢地

大宅

回覆樓主:

如果唔想佢完約前搞搞震,可否在合約完結當月即日同佢講今日last day, 唔續約?

大宅

JoeyPC 發表於 16-9-14 12:56
如果唔想佢完約前搞搞震,可否在合約完結當月即日同佢講今日last day, 唔續約?
...

續約最少都要提前一個月搞,如果你一直唔提其實佢係會知你唔想續,不過如果佢都唔提,應該佢都唔打算續。

大宅

我諗住唔續約,又費事佢最後一個月玩野,所以想突然通知佢今日last day,因為已完成合約,唔算炒佢,法例上是否都要一個月通知呢?

子爵府

除非姐姐係傻先會等僱主最後一日通知唔續約,一般姐姐僱主唔提續約會預兩至三個月就搵工,僱主根本無可能逃避答覆續唔續約問題,唔好睇到唔續約咁負面,完約搵工有何難度?

大宅

JoeyPC 發表於 16-9-14 14:42
我諗住唔續約,又費事佢最後一個月玩野,所以想突然通知佢今日last day,因為已完成合約,唔算炒佢,法例上 ...

法例無規定要提前一個月通知,但工人想續約一定會提前問,你可以拖佢唔答,但佢會心知,一樣可以玩野,有心玩野既工人唔會等到你last day通知先搞小動作。反而,佢仲可能覺得係你玩野,唔打算續又唔早d出聲阻住佢搵工。

其實我一樣面對同樣問題,我個工人12月頭約滿,我都盤算緊幾時講較恰當,我仲要之前答應左續約⋯⋯

子爵府

JoeyPC 發表於 16-9-14 14:42
我諗住唔續約,又費事佢最後一個月玩野,所以想突然通知佢今日last day,因為已完成合約,唔算炒佢,法例上 ...

你完約前想即時終止合約一樣要賠比姐姐,你最好事前問清楚勞工署怎樣賠償,如完約前一個月肯定要賠一個月薪金,如完約前半個月最好問清楚係賠半個月還是賠一個月。

公爵府

回覆樓主:

完約工人好易揾工,唔駛擔心。好嚟好去,早少少通知等佢揾份好工。你短時間通知佢,佢覺得你玩嘢,佢自然就會玩嘢。

大宅

Xenus 發表於 16-9-11 23:30

Just one month is enough. I was kind enough with my ex helper I told her 3 months in advance and she was getting so lazy. Worst than before. 唔好做好人

首頁

尾頁

跳至